Akılları Durduran Retina-2
Gözümüzün retina tabakasının akılları durduracak ilâhî sanatlarla mücehhez kılındığını anlatan önceki makalemizde, 10 ayrı hücre tabakasından bahsetmiş fakat bu sanatın detaylarına girmemiştik. Ayrıca koni hücrelerindeki rodopsin maddesinin ışıkla parçalandığını ve karanlıkta ise yeniden inşa edildiğini ifade etmiştik. Bu vesileyle gece ile gündüzün hikmetleri ve Rabbimizin dinlenme ve birçok organın tamiri için geceyi yaratmasının önemine de temas etmiş olduk.
Rodopsin maddesinin parçalanması, ışığın koni ve çubuk hücrelerinde elektrik üretilmesi sebebiyle ortaya çıkar. Bu elektrik akımı koni ve çubuk hücrelerinden ya horizontal (yatay dizilmiş) hücrelere veya bipolar (iki kutuplu) hücrelere iletilir. Bu iki farklı hücre tabakası arasındaki bölüme, dış ağ tabakası denilir. Dış ağ tabakasında oturtulan yatay hücreler, elektrik sinyalini koni ve çubuk hücrelerinden alıp yan taraflarda bulunan bipolar hücrelere iletmekle görevlidirler. Bundan başka horizontal hücreler, basil ve koniler arasında da yatay olarak elektrik iletirler. Yatay hücrelerin sinyalleri, görülen şekillerin uygun bir kontrastla merkezî sinir sistemine kadar iletilmesini sağlar. Işığın düştüğü yerin beyindeki sınırlarının netleştirilmesi için etrafındaki diğer sinyaller engellenir ve beyne fazladan sinyal gönderilmez. Bu hücreler olmasaydı, iki farklı renk arasındaki ayrım çizgisinin görüntüsü netleşmeyeceği için sınır belirlemek zorlaşırdı.
Bipolar(iki kutuplu) hücreler, birbirine zıt iki sinir ucuna sahiptir. Bu hücreler vazife olarak da yapılarına uygun biçimde iki tipte yaratılmış olup bir grubu, ortaya çıkan elektrik akımını güçlendirirken, diğer grubu, görülen cismin etrafından gelen fazladan elektrik akımının beyne ulaşmasını engeller. Sınırları netleştirmek için kontrast (zıtlık) sağlamakla vazifeli bu hücreler; her saniye, bu akıl almaz işlerde birer memur veya asker gibi istihdam edilir.
Kaynak: Çağlayan Dergisi https://caglayandergisi.com/2018/07/31/akillari-durduran-retina-2/
Bu Yayına Yorum Yapın