Davos’a Küsen Türkiye | Semih Ardıç




70 LİDER, 3 BİNE YAKIN İŞADAMI ‘ORTAK GELECEK’ İÇİN DAVOS’TA BULUŞUYOR
Dünyanın geleceğinde söz sahibi olacak kimselerin kafa kafaya verdiği toplantıların en mühimi kabul edilen Davos’un 2018 zirvesi 23 Ocak Salı günü başlıyor. Devlet ve hükûmet başkanları, önde gelen iş adamları ve genel müdürler, akademisyenler, gazeteciler İsviçre’nin küçük dağ kasabasında üç gün boyunca geleceğin dünyasını inşâ etmek üzere fikir teatisinde bulunacak.
Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) tertip ettiği zirvenin açılış konuşmasını Hindistan Başbakanı Modi yapacak. Kapanışta kürsüye, Beyaz Saray’da dağdağalı bir seneyi geride bırakan ABD Başkanı Donald Trump gelecek. 70 devlet ve hükûmet başkanının iştirak edeceği zirvede Türkiye’yi Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek temsil edecek. Şimşek’e Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya eşlik ediyor.
ERDOĞAN ‘BİR DAHA DA GELMEM’ DEDİ VE BİTTİ
Türkiye’den Davos’a ‘Başbakan’ seviyesinde en son katılan isim 2009 senesinde Recep Tayyip Erdoğan olmuştu. İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez ile aynı panelde konuşmacı olan Erdoğan, moderatörün sözünü kesmesine itiraz etmişti.
Erdoğan, “Sana da çok teşekkür ediyorum. Benim için de bundan böyle Davos bitmiştir. Daha Davos’a gelmem. Siz konuşturmuyorsunuz. (Perez’i işaret ederek) 25 dakika konuştu. Ben 12 dakika konuştum. Olmaz.” diyerek konuşmacı olduğu paneli terk etmişti. Erdoğan’ın 30 Ocak 2009’da ‘one minute’ çıkışıyla Türkiye-İsrail ilişkilerinin seyri arasında herhangi bir paralellik söz konusu olmasa da o saatten sonra Davos’a devletin alakası azaldı.
TÜRKİYE DAĞA KÜSTÜ
“Beyefendi bitti demişse, bitmiştir” diyenlerin karşısına kimse çıkamadı. Türkiye böylesine etkili bir toplantıya gözlerini kapatarak gündüzü kendisine karanlık hale getirdi. Dünyaya yön veren mercilerden birer birer tecrit edildik.
Dönüp dolaşıp Rusya, İran ve Çin güzergâhında çıkış yolları aramaya koyulduk. Güney doğu hududumuzun hemen yanı başında Suriye ve Irak’ta cereyan hâdiseler, Türkiye’nin dış siyasette bir o tarafa bir bu tarafa nasıl savrulduğu ortada. Mamafih Rusya ve İran ile girilen yolların sonunda uçurum olduğunu görmek istemeyenlerin çaldığı mehter marşları eşliğinde büyük bir felakete sürükleniyoruz.
DAVOS’TA NE, TÜRKİYE’DE NE KONUŞULUYOR?
Sahasında otorite kabul edilen isimler Davos’ta 15-20 sene sonrasını tasavvur ediyor. Onlar geleceği inşa etmek üzerine müzakerelerde bulunurken Türkiye’de konuşulan başlıklar, gazetelerin attığı manşet başlıkları hal-i pür melalimizi ele veriyor: ‘İntikam’, ‘eller tetikte’, ‘kanlarında boğulacaklar’…
Sosyal medya hesapları vasıtasıyla ‘savaşa hayır’ diyen gazeteci Nurcan Baysal’ın evinin kapısı gece yarısı polis tarafından kırıldı ve Baysal halen gözaltında. Afrin’e müdahalenin bölgede barışa zarar vereceğini ifade ettiği için Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Van Milletvekili Nadir Yıldırım hakkında tutuklamaya matuf yakalama kararı çıkarıldı. Diyarbakır ve İstanbul Kadıköy’de Zeytin Dalı harekâtını protesto etmek isteyenlere polisin sert müdahalesi ile karşılaştı. Barış Atay’ın tek kişilik oyunu ‘Sadece Diktatör’ kamu güvenliği ve düzenini tehdit ettiği bahanesiyle valilikler tarafından yasaklandı.
ERDOĞAN GAZETEYİ HEDEF GÖSTERDİ
Erdoğan’ın Kuzey Kıbrıs’ta Afrika isimli gazetenin Afrin harekâtını tenkit eden manşetini hedef göstermesi ve, “KKTC’li vatandaşlarımız bu pespaye gazeteye tavır almalı.” demesi ile gazetenin hazırlandığı ofisin taşlanması bir oldu.
Savaşa muhalif olmanın suç sayıldığı bir coğrafyada kendisine sanatçı olarak gören bazı kimseler asker kıyafetleri ile poz verebiliyor. ‘Diriliş’ dizisini ok, yay, kılıç ve kalkanla seyredenlerin sayısı artıyor. Silahlarla poz verenlerin dilinden adeta kan damlıyor. Muhacir-Ensar kardeşliğinden bahseden Erdoğan, 3,5 milyon Suriyeli’nin geri gönderileceğini açıklıyor. Mülteci hukuku ne diyor? Mevcut şartlarda böyle bir kararın bu kadar insanı ölüme göndermekten ne farkı olacağını kimse sorgulamıyor.
HAYIFLANDIM, GIBTA ETTİM…
Türkiye, daha doğrusu Erdoğan için gözden düşen Davos 2018 zirvesi başlarken meşgul olduğumuz meselelerin hangisi istikbal namına bir ümit kırıntısı vaat ediyor? Maalesef hiçbiri. En temel haklardan mahrum vaziyette nitelikli demokrasinin tesis edilemeyeceğini görmek istemiyoruz.
Dünya bir yana Erdoğan bir yana… Yeni doktrin bu… Esasında dokuz sene evvel Davos’a küsen Erdoğan o gün boyundan büyük sözler sarf etmeseydi bugün en kalabalık heyetle gidip gövde gösterisi yapmaktan geri durmayacaktı.
Davos Zirvesi’nin başlayacağına dair haberlerini okurken insanlığa ilham veren konuşmalardan Türkiye’de mukîm insanların yüzde 99’unun bu sene de haberdar olamayacağını düşününce hayıflandım.
Başka memleketlerdeki demokrasi ve insan haklarına gıpta ettim.
Bir memlekete verilebilecek en ağır ceza orada yaşayan insanları bir kişinin çizgisine ve iki dudağı arasından çıkacak sözlere mahkûm etmek olmalı…
Tecrübe ile sabittir.


RAKAMLARLA DAVOS…
-‘Parçalanan Dünyada Ortak Gelecek Oluşturmak’ ana temasıyla düzenlenecek Davos Zirvesi’nde 400’ün üzerinde oturum gerçekleştirilecek.
-Toplantıların yarıya yakını basın mensuplarına kapalı tertip edilecek.
-Zirve 23-26 Ocak’ta gerçekleştirilecek.
-Konaklamak ve panelleri takip etmek isteyenler için aylar evvel WEF’e kayıt yaptırdı.
-100’den fazla ülkeden 3 bine yakın iş adamı, siyasetçi, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisine ev sahipliği yapacak.
-En üst seviyeye çıkarılan güvenlik tedbirleri için 10 milyon dolar harcandı.

HANGİ LİDERLER KATILIYOR?
-ABD Başkanı Donald Trump
-İngiltere Başbakanı Theresa May
-Fransa Başkanı Emmanuel Macron
-Almanya Başbakanı Angela Merkel
-Hindistan Başbakanı Narendra Modi
-Kanada Başbakanı Justin Trudeau
-Hollanda Başbakanı Mark Rutte
-Pakistan Başbakanı Şahid Hakan Abbasi
-İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu
-Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras
-AB Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker
-İspanya Kralı Felipe
-Ürdün Kralı Abdullah
-Belçika Kralı Philippe
-BM Genel Sekreteri Antonio Guterres
-Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörü Roberto Azevedo
-IMF Başkanı Christine Lagarde
-Dünya Bankası Grubu Başkanı Jim Yong Kim
-BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi
-Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Genel Direktörü William Lacy Swing

DÜNYA MARKALARI DA ORADA
-Google
-Microsoft
-Facebook
-UPS
-Maersk
-Engie
-Renault
-Airbus
-Total
-Bayer
-Deutsche Bank
-Monsato
-Henkel
-Siemens
-Volkswagen
-Tata
-Hitachi
-Mitsubishi
-ING
-Alibaba
-Huawei
-Gazprom
-Saudi Aramco
-Novartis
-Nestle
-Barclays
-HSBC
-JP Morgan
-Citi
-IBM
-Morgan Stanley
-Nike
-Pepsi
-Pfizer
-Procter & Gamble
-Qualcomm
-Soros
-Carlyl
-Coca-Cola
-Goldman Sachs
-Uber
-Walmart









Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.