“Hizmet Müslüman’ın öcü olmadığını gösterdi” #YeniAilem
Sizce Hizmet nedir?
Allah’a giden yollardan birisi. İnsan ve İslam olmak için çalışan insanların mefkûresi.
Peki, amacı?
Yaşatmak için yaşama. Allah, varlık, insan arasındaki ilişkiyi sağlıklı okuma ve insanlara anlatma. Yaratandan ötürü yaratılanı sevme ve bunu cihana yayma. Yeryüzünü hep birlikte daha yaşanabilir kılma çabası. Allah’ın rızasını anlama ve kazanma gayreti.
Hizmet sizin hayatınıza neler kattı?
Çocukluğumdan bu yana ülkemle, İslam’la, insanlıkla ilgili hayallerim vardı ama bu hayaller gerçeklikten uzak görünüyordu bana. Bunların olabileceğini Hizmetle gördüm, Hizmet sayesinde hayallerimin, ideallerimin gerçekleşebileceğine inandım.
Türkiye’de ve dünyada Hizmet olmasaydı…
Hizmet olmasaydı Anadolu insanı pek çok zinciri kırmakta zorlanırdı. Hizmet Anadolu insanına eğitim verdi, ufkunu açtı, fırsatlar sundu ve dar fanustan çıkararak dünyayla tanıştırdı. Hizmet Türkiye’nin, özelde orta-alt sınıf muhafazakâr kesimlerin makûs talihini değiştirdi. Dindarların ufkunu genişletti, bakışını değiştirdi. Dini hizmetlere fevkalade yukarıda bir çıta koydu. Bugün Hizmete söven cemaatler-tarikatlar Hizmeti taklit ediyor; AKP dâhil buna!
Dünyada İslam’ın, Müslümanların şeytanlaştırıldığı, terörize edilmeye çalışıldığı bir dönemde Hizmet, makul, diyalog kurulabilir, birlikte yaşanabilir Müslüman profilini ortaya koydu. Dünya barışı adına çok güzelliklere vesile oldu. Müslümanın ‘öcü’, ‘terörist’, ‘şiddet yanlısı’ olmadığını gösterdi. Müslümanlara müspet hareket etmede, eğitimde, başka din/kültürden insanlarla işbirliği yapmada, diyalog kurmada örnek oldu. Çağa uygun ama İslam’ın esaslarından kopmadan yeni, güzel şeyler üretilebileceğini ispat etti.
HİZMET BİTTİ Mİ?
Hizmetin ‘ideal insan’ modeli nasıldır sizce?
Kâinat kitabıyla Kur’an’ı birlikte okuyabilen, hayatında Allah’ın rızasını arayan, insanların yararını düşünen, daha huzurlu, yaşanabilir bir dünya kurmayı gaye edinen, Hakka kul olmayı en büyük paye bilirken, kulların hakkına ve sınırlarına riayet eden insan.
Hizmet insanı olmanın ‘asgari şartları’ var mıdır?
Kur’an ve Sünnetin çağımızdaki yorumları olan Risale-i Nurlardaki ve Gülen’in eserlerindeki prensipleri gaye edinen, tatbik etmeye çalışan kişilere Hizmet insanı diyoruz. Ne kadar yapabildiğinden öte yapma niyeti önemli diye düşünüyorum. Bunun sınavı, kimlik kartı yok. Kendini öyle hissetmeyle ilgili.
“Hizmet bitti” diyenler var, sizce Hizmet bitti ya da biter mi?
Hizmet makulden ve temel prensiplerden uzaklaşırsa küçülür, zamanla marjinal kalabilir. Baskılar, sarsıntılar, bir coğrafyada yaşanan olumsuzluklar Hizmeti bitirmez, bitiremez. Hizmeti, mensuplarının safiyetini, samimiyetini yitirmesi, başka maceralara yönelmesi bitirir.
‘Hicret’e yüklediği anlamın Hizmetin evrenselleşmesine ne gibi katkıları olmuştur/oluyor?
Hicret inançların düşüncelerin tohum gibi dağılması ve başka topraklarda, kültürlerde yeşermesi için çok önemli bir vesile. Eğer değerlendirilebilirse yaşadığımız ‘zorunlu hicret’ Hizmetin evrenselleşmesi, insanlığa daha güçlü ulaşması için müthiş bir fırsat sunuyor. Bu hemen olmaz, biraz zaman alabilir. Ancak planlı bir çabaya ve çalışmaya, safiyeti yitirmeden devam etmeye bağlı. Yenilenme, kendini güncelleme olmazsa yaşanan süreç Hicret değil, bir dağılma da olabilir. Allah’la pazarlığımız var gibi kesin konuşmayı doğru bulmuyorum. Hadiseleri iyi okur ve yapılması gerekenleri yaparsak zalim eliyle dünyaya yayılma daha geniş bir açılım, evrenselleşme fırsatı olabilir. Değerlendirebilmeye bağlı..
Hareketin kendisini ‘Hizmet’ olarak tanımlamasının ardındaki dini, psikolojik ve sosyal etkenler nelerdir?
Bir Hadis-i Şerifte Efendimiz, “İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır.” buyuruyor. Hizmet, insanlığa faydalı olmayı ibadet görmüş, hedef olarak seçmiştir. Hizmet dini motivasyonla hareket eden bir sosyolojik yapıdır. Hizmetin amacı cehaletle, fakirlikle ve iftirakla mücadele ederek, bunlara çözümler üreterek ülkemize, Müslümanlara ve insanlığa yararlı olmaktır. Böylece Hakkın rızasını kazanmak, ahirete iyi bir dosyayla gitmektir.
The post “Hizmet Müslüman’ın öcü olmadığını gösterdi” appeared first on Yeni Ailem.
Kaynak: https://www.yeniailem.com/hizmet-muslumanin-ocu-olmadigini-gosterdi/
Bu Yayına Yorum Yapın