Hizmet bitti mi? #YeniAilem
SÜLEYMAN SARGIN | ŞEMSİ AÇIKGÖZ
HİZMET BİTTİ Mİ?
İlk insan ve ilk Nebi ile başladı ‘insanlığa hizmet’ davası. İnsanlığın İftihar Tablosu Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) ile de zirveye ulaştı. 63 yıllık hayat-ı seniyyeleri ‘yaşatmak için yaşamanın’ yüzlerce örneğiyle dolu. Ne maruz kaldığı onca zulüm ve hakaret, ne yurdunu, yuvasını terk etmek zorunda kalması ne de mescidine gelip namaz kılan insanların ihanetleri, nifakları O’nu yolundan döndürdü! Vazgeçmeyi, dönmeyi ve terk etmeyi bir an bile düşünmedi.
O’nun zirvede temsil ettiği bu yoldan asırlardır ellerinde meşalelerle nice dev kâmetler yürüdü, insanlara önderlik etti. Son asırda bu işi temsil edenlerden biri ve en önemlisi de Fethullah Gülen Hocaefendi. O, bütün ömrünü Bediüzzaman’dan devraldığı meşaleyi dünyaya taşımak, o meşalenin nuruyla bütün insanlığı aydınlatmak gayesine adadı.
Hocaefendi sabırla, çileyle, ızdırapla ve binbir emekle nakış nakış işlediği bu nurdan dantelayı küfrün, şirkin ve zulmün ortaya saçtığı her türlü kirden, pastan uzak tutmak için uğraştı. Kendini Müslüman olarak tanımlayanların tabu olarak gördükleri demokrasi ve farklı din ve kültürlerle diyaloğu o, hizmet insanlarının karakteri haline getirdi. Hoşgörü, herkesi kendi konumunda kabul gibi kavramları yaşanır ve temsil edilir bir kıvama kavuşturdu.
Terörün ve şiddetin her türlüsüne net bir tavırla karşı çıktı, lanetledi. Yaşanan bunca gadre, zulme ve haksızlığa rağmen milyonlara baliğ bu kitlenin tek bir şiddet ve taşkınlık sergilememesi bile başlı başına incelenmesi ve dünyaca alkışlanması gereken bir başarı hikâyesidir.
Buna rağmen Hocaefendi ve liderliğini yaptığı Hizmet Hareketi, birileri tarafından terörist ilan edilmeye çalışılıyor. Dünyada bu iddiaya inanan olmasa da Türkiye toplumunun ekseriyeti yoğun iftira propagandasından etkilenmiş görünüyor.
Fakat kim neye inanırsa inansın, kendi tarihinin en çetin imtihanını yaşıyor Hizmet Hareketi. Özellikle 15 Temmuz sonrası, adeta bir soykırıma tabi tutulan Hareketin milyonlarca gönüllüsünün hayatı alt üst oldu. Onlarcası işkence altında vefat etti. Yüz binlercesi gözaltına alındı. 700’ü çocuk, 17 bini kadın 50 binden fazla insan da halen cezaevlerinde. Ve on binlercesi ülkesini terk etmek zorunda kaldı.
Ancak şunu da biliyoruz ki, Hazreti Âdem’den bu yana kutsal davaların hepsi, tarihlerinde zalim yöneticiler tarafından hep aynı muameleye maruz kaldılar. Hizmet de bugün aynı şeyi yaşıyor. Hocaefendi’nin yaşananlara “yolun kaderi” demesi, temelsiz bir teselli değil, önemli bir tespit.
Peki, hayatına dokunduğu milyonlarca insana paha biçilmez bir ideal kazandıran, dünya ülkelerinin neredeyse tamamının gündemine giren Hizmet Hareketi nedir? Neyi amaçlamaktadır? Bazılarının söylediği gibi gerçekten bitti mi? Yoksa dünyaya açılma adına muazzam bir fırsat mı geçti eline?
İşte bu ve benzer soruları hizmete ömrünü vermiş, Hocaefendi’nin en eski yol arkadaşlarına, akademisyenlere, hizmeti tanıyıp seven farklı milletlere mensup insanlara, ünlülere, gazetecilere ve sivil toplum kuruluşu yetkililerine sorduk. Her birini zevkle okuyacağınızı düşündüğümüz röportajların özetlerini dergimizde asıllarını ise web sitemizde okuyabilirsiniz.
FETHULLAH GÜLEN HOCAEFENDİ’YE GÖRE HİZMET İNSANI
Hizmet insanı, gönül verdiği dava uğrunda kandan-irinden deryaları geçip gitmeye azimli ve kararlı; varıp hedefine ulaştığında da her şeyi sahibine verecek kadar olgun ve Yüce Yaratıcı’ya karşı edepli ve saygılı..
Hizmet adına her ses ve soluğu zikir ve tespih, her ferdi mübeccel ve aziz bilip, muvaffakiyetlerinden ötürü alkışlayacağı kimseleri de, putlaştırmayacak kadar Rabb’in iradesine inanmış ve dengeli..
Ortada kalmış herhangi bir iş için herkesten evvel kendini mes’ûl ve vazifeli addedip, hakkı tutup kaldırmada, yardıma koşan herkese karşı hürmetkâr ve insaflı..
Müesseseleri yıkılıp plânları bozulduğu ve birliği dağılıp kuvvetleri târumâr olduğunda fevkalâde inançlı ve ümitli; yeniden kanatlanıp zirvelerde pervaz ettiği zaman da mütevâzi ve müsamahalı..
Bu yolun sarp ve yokuş olduğunu baştan kabul edecek kadar rasyonel ve basiretli; önünü kesen cehennemden çukurlar dahi olsa, geçilebileceğine inanmış ve himmetli..
Uğruna baş koyduğu dâvânın kara sevdalısı olarak, cânı-cânânı feda edecek kadar vefalı ve geçtiği bu şeylerin hiçbirini bir daha hatırına getirmeyecek kadar da gönül eri ve hasbî olmalıdır.
The post Hizmet bitti mi? appeared first on Yeni Ailem.Kaynak: https://www.yeniailem.com/hizmet-bitti-mi/
Bu Yayına Yorum Yapın