KEVIN-PRINCE BOATENG VE BARCELONA’NIN AFRIKALILARI [Hasan Cücük]
Futbolda ara transfer döneminin sonu yaklaşırken en ilginç transferlerden birine Barcelona imza attı. Barcelona, İtalya Serie A takımlarından Sassuolo formasını giyen Ganalı forvet Kevin–Prince Boateng’i 8 milyon Euro’luk satın alma opsiyonuyla sezon sonuna kadar kiralık olarak renklerine bağladı. Kadrosunda Messi, Suarez, Coutinho ve Ousmane Dembele gibi gol yollarının usta isimlerini bulunduran Barcelona’nın 31 yaşındaki Ganalı oyuncusu transfer etmesi şaşkınlığa yol açtı. Kevin-Prince Boateng, Barcelona’ya transfer olan 8. Afrikalı oyuncu oldu. İçlerinde en başarılı olan ise Samuel Eto’o oldu. Önce Kevin-Prince Boateng’e mercek tutalım sonra Barcelona’nın Afrikalı oyuncularını hatırlayalım.
Futbol dünyasında Boateng soyadını Kevin-Prince ve Jerome taşıyor. İki kardeşi dünya çapında üne taşıyan olay 2010 Dünya Kupası sırasında gerçekleşti. Babaları Ganalı olan Boateng kardeşlerden Kevin-Prince 1987, Jerome ise 1988 Berlin doğumlu. Futbola Almanya’da başlayan iki kardeş, çeşitli takımlarda ter döktükten sonra daha küçük yaştan itibaren Almanya’nın değişik yaşlardaki milli takımlarında yer buldular.
2002-2007 yılları arasında 6 kategoride 41 kez Almanya milli formasını giyen Kevin-Prince, bu ülke ile sorun yaşayınca Gana milli takımının formasını giymek istedi. Ancak araya giren Hertha Berlin menajeri Dieter Hoeness, Kevin- Prince’i ikna ederek Almanya formasını giymeye devam etmesini sağladı. 2006 Dünya Kupası kadrosunda yer bulamayan Kevin- Prince’in Mart 2007’de “Artık Almanya Milli Takımı’nı düşünmüyorum” diyerek Gana milli takımının formasını giyeceğini açıkladı. Kardeşi Joreme ise milli takım tercihini Almanya’dan yana kullandı. 2010 Dünya Kupası’nda Almanya ve Gana aynı gruba düşünce futbolda bir ilk gerçekleşiyordu; iki kardeş iki farklı milli takımda birbirlerine rakip oluyordu. Kardeşlerin birbirine rakip olduğu maç kardeşçe 2-2 bitiyordu.
Sassuolo’nun sezon öncesinde bedelsiz olarak kadrosuna kattığı Boateng, daha önce Hertha Berlin, Tottenham, Borussia Dortmund, Portsmouth, Genoa, Milan, Schalke 04, Las Palmas ve Eintracht Frankfurt kulüplerinde oynadı. Hertha Berlin’de başlayan futbol yolculuğunda en iyi performansını Milan formasıyla gösterdi. İtalyan devi ile çıktığı 2010-13 arasında çıktığı 114 maçta 18 gole imza attı. Milan, Kevin-Prince’in en uzun süre formasını giydiği takım oldu. En başarılı dönemini ise sadece bir sezon formasını giydiği Las Palmas formasıyla sergiledi. İspanyol kulübüyle çıktığı 29 maçta 10 gol attı. Bu sezon yarım devre formasını giydiği Sassuolo ile çıktığı 13 lig maçında 4 gole imza attı.
Kevin-Prince, Barcelona’nın kadrosuna kattığı 8. Afrika kökenli oyuncu oldu. Barcelona formasını giyen ilk Afrikalı oyuncuyu görmek için 50 yıl geriye gitmemiz gerekiyordu. Angolalı Jorge Alberto Mendonça, 1956’da Braga’da başladığı futbol kariyerinde İspanya’da Deportivo ve Atletico Madrid formasını giydikten sonra 1966’da Barcelona’ya transfer oldu. 1966-69 arasında Barcelona kadrosunda yer bulan Mendonça 33 maçta forma giyip, 9 gol attı.
1994 Dünya Kupası’nda esen Nijerya fırtınası milli formayı giyen oyunculara büyük kulüplerin kapısını açıyordu. Mendonça’dan 30 yıl sonra takvim yaprakları 1996’yı gösterdiğinde Barcelona ikinci Afrikalı oyuncusu olarak Nijeryalı Emmanuel Amunike oluyordu. Sporting Lizbon’dan transfer edilen Amunike 4 yıl kaldığı Barcelona’da 26 maçta sahaya çıkıp, sadece bir gole imza attı. 1998’de Amunike’nin vatandaşı Gbenga ’Samuel’ Okunowo da Barcelona kadrosuna katılıyordu. 2 yıl kadroda kalan sağ bek Okunowo 21 maçta ter döküyordu.
2004 yılına geldiğimizde Barcelona en ünlü Afrikalılardan biri olacak Kamerunlu Samuel Eto’o’yu Malaga’dan kadrosuna katıyordu. 2004-09 arasında Barcelona formasını giyen Eto’o, Avrupa’nın en iyi forvetlerinden biri oluyordu. Attığı goller ve oynadığı futbolla Barcelona’nın lig ve Şampiyonlar Ligi şampiyonluğuna katkı sağlıyordu. Barcelona formasıyla 199 maça çıkan Eto’o, 130 gole imza atıyordu.
Eto’o ile aynı dönemde Barcelona formasını giyen bir başka Afrikalı 2007’de Monaco’dan gelen Fildişi Sahilleri’nden Yaya Toure oluyordu. Barcelona orta sahasının dinamolarından biri olan Toure, rakip ataklarını kesen set görevi yapıyordu. 3 yıl ter döktüğü Barcelona formasıyla 118 maça çıkıp, 8 gol atıyordu. Toure, Barcelona’dan sonra gittiği Manchester City’de de başarısını sürdürürken, Katalan ekibinin sattığına pişman olduğu oyunculardan biri oluyordu.
Eto’o’nun başarısı Yaya Toure’ye her ikisinin başarısı ise Seydou Keita’ya Barcelona kapısını açıyordu. 2008’de Sevilla’dan Barcelona kadrosuna katılan Malili Seydou Keita, Yaya Toure ile birlikte orta sahada iyi bir ikili oluyordu. 2008-12 arasında 118 maçta sahaya çıkan Keita 22 gole imza atıyordu. Josep Guardiola ile Barcelona tarihinin en başarılı dönemini geçirirken, Yaya Toure ile birlikte Keita bu başarının görünmez kahramanlarından oluyordu.
Seydou Keita’nın 2012’de Barcelona’dan ayrıldığı yıl takıma Arsenal’den Kamerunlu Alex Song katılıyordu. Büyük umutlarla takıma katılan ilk iki yılda kadroda yer bulmasına rağmen son iki yılında kiralık olarak başka takımlara gönderildi. 2012-16 arasında Barcelona kadrosunda yer alan Song 65 maçta oynayıp bir gol attı.
Song’un 2014’te kiralık olarak West Ham’a gönderilmesiyle 5 yıldır Barcelona kadrosunda Afrikalı oyuncu bulunmuyordu. Kevin-Prince, 5 yıl sonra Barcelona kadrosuna katılan 8. Afrikalı oldu.
Bu Yayına Yorum Yapın