Lenfatik Sistemdeki İlahi Sanat




Damar deyince aklımıza kan damarı, kan deyince de kırmızı kan gelir. Hâlbuki en az kan damarları kadar önemli vazifeleri olan başka bir damar sistemi ve onun taşıdığı beyaz kan vardır. “Lenfatik sistem” denilen bu sisteminin hayret verici görevleri mevcuttur.
Lenfatik sistemin vazifelerini şu başlıklar altında ele alabiliriz:
Kandan Doku Aralıklarına Geçen Sıvıların Geri Alınması ve Ödemin Önlenmesi
Kılcal damarlarda, kan ile doku arasında alışveriş olur. Kılcal damarlarımızı bahçemizi sulayan hortumlar gibi düşünelim. Bilindiği gibi, bahçeye su verilmezse, bitkiler ölür. Aynen bunun gibi, kalp motoru veya pompası, hayat suyu olan kanı sürekli olarak organlara, dokulara ve dolayısıyla hücrelere gönderdiği için hücreler canlı kalabilir. Ancak bizim bahçelerimizde kullandığımız hortum, bahçedeki kirli şeyleri ve atıkları toplamada kullanılmaz, yani sadece verir, geri almaz.
Hâlbuki kılcal damarların dokuya ulaşmadan önceki kısmında şeker, yağ gibi gıdalar çokken dokuyu terk eden kısmında bunların miktarı azalır. Oksijen azalır, karbondioksit artar. Hücrelerin çöpleri olan üre, ürik asit, kreatinin gibi atıklar temiz kanda çok az miktarda bulunurken kirli kanda bunların miktarı çoğalır. Demek ki kılcal damarlarımız sadece beslemez aynı zamanda temizler ve çöpleri toplar. Bu durum, Rabbimizin Kuddûs İsminin bir tezahürüdür.
Kılcal damarlarda dokuya geçen sıvı miktarı ile geri alınan miktar aşağı yukarı eşittir. Bu durum, eşitliği ilk defa tarif eden bilim adamının adı ile (Starling Eşitliği) anılmaktadır. Ancak ince bir hesap yapıldığında, tam bir eşitliğin olmadığı görülür. Kılcal damarların verdiği sıvı, aldığı sıvıdan çok az fazladır. Yani her saniye damarlarımızdaki kan azalmakta, hücrelerin arasındaki doku sıvısı artmaktadır. Kan miktarındaki azalma dakikada yaklaşık 2 ml’dir. Ancak bu miktar günlük olarak hesaplanırsa 2–3 litre eder. Lenf damarları bu fazla sıvıyı doku aralıklarından adeta bir vakum gibi emerek tekrar kan damarlarına boşaltır. Vücudun bütün lenf damarları, kalp hizasında, kan damarlarına boşalırlar. Sonuçta beyaz kan, kırmızı kana karışmış olur. Eğer lenf damarları olmasaydı, kanın günde 2–3 litre azalması ile hayat bir günden daha kısa olurdu. Lenf damarları doğuştan olmayan, kanser ameliyatlarında lenf damarları çıkarılan veya lenf damarları tıkanan kişilerde, ilgili organlarda ödem meydana gelmektedir. Normalde dokulara kaçan proteinleri ve sıvıları kana geri kazandıran bu sisteme çok hayati görevler verilmiştir.



Çağlayan Dergisi https://caglayandergisi.com/2018/05/31/lenfatik-sistemdeki-ilahi-sanat/

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.