Başkent’in seyirci fakiri takımı: Hertha Berlin | Hasan Cücük


Başkentin futbolda sözünün geçmediği ülkelerden biri de Almanya. Bundesliga’da şampiyonluk denince akla ilk olarak Münih’in takımı Bayern gelir. Bundesliga’nın mutlak hakimi olan Bayern Münih’e rakip olarak ya Dortmund’un Borussia’sı ya da Bremen’in Werder’i çıkar. Sürpriz şampiyon ise arada bir Wolfsbur’tur. Başkent Berlin’in Bundesliga’daki temsilcisi Hertha Berlin ise şampiyonluk hayalini kuramadığı gibi diğer takımlar dolu tribünler önünde maçlarını oynarken boş tribünlere karşı oynamaya devam ediyor.
‘Yaşlı hanımefendi’ lakaplı Hertha Berlin, 1892 yılında 4 gencin buharlı bir gemiyle yaptıkları seyahat sırasında kuruldu. Hertha isimli geminin adı kulübe verirken, geminin bacasındaki mavi-beyaz boyada takımın renklerini oluşturdu. En büyük başarısını 1930 ve 1931’de kazandığı şampiyonlukla elde etti.
1.Dünya savaşı ve sonrasında Almanya’ya getirilen yasakların arasında spor organizasyonlarının da dahil olması Hertha Berlin’i oldukça etkiledi. Kulüp 1945’de SG Gesundbrunnen ismi ile tekrar kuruldu. Hertha Berlin ismini 1949 ‘da tekrar aldı. Özellikle kulübün kurulduğu başkent Berlin’in 1961 ‘de bir duvarla bölünmesi kulüp ile taraftarları zor ve ilginç bir durumda bıraktı. Bu dönemde Doğu Berlin’de kalan Hertha taraftarları maç günleri yıllarca duvarın stada yakın yerlerine gelerek takımlarını duvarın ötesinden desteklediler. Bu durum kulübün maçlarını duvardan uzakta bulunan Olimpiyat Stadı’nda oynamaya başlayana kadar sürdü. Duvarın 9 Kasım 1989’da yıkılmasından sonraki ilk maçta ise bir ikinci lig maçında tribünde 50 bin  seyirci vardı.
Hertha Berlin, 1963 yılında Bundesliga’nın kurulması ile bu lige kabul edildi. Ancak iki yıl sonra 1965 ‘de Bundesliga’nın kurallarına aykırı hareket etmesi ve oyunculara rüşvet vermesi ile küme düşürüldü. Dönemin politik sebepleri de göz önünde bulundurularak Hertha’nın yerine yine bir Berlin takımı Tasmania 1900 ligin başlamasına 2 hafta kala Bundesliga’ya çıkarıldı. Ancak bu kulüp lig tarihinin en kötü performansını gösterdi.
1990’lı yılların sonunda yeniden Bundesliga’ya yükselen Herthe Berlin zaman zaman ligi üst sıralarda bitirme başarısını gösterdi. Son 5 sezondur lig düşmeden Bundesliga’da mücadele eden Hertha Berlin geçen yıl sezonu 10. sırada tamamlamıştı.
Şampiyonluğun hayal olduğu Hertha Berlin için bir başka acı gerçekte dolu tribünler önünde maç oynayamamaktır. Bundesliga, statların doluluk oranında diğer liglere bariz fark atıyor. Sadece Bayern Münih ve Borussia Dortmund değil diğer takımlarda tamamı dolu tribünler önünde maçlarını oynuyorlar. Geçen sezon ligi son sırada tamamlayıp küme düşen FC Köln, 50 bin kapasiteli RheinEnergie Stadı’ında maçlarını 48 bin 700 seyirci ortalamasıyla oynadı. Hertha Berlin hariç geriye kalan 17 takım arasında en az seyirci oranına sahip takım Mainz 05 oldu. 34 bin kapasiteli Opel Arena’da maçlarını 28 bin seyirci önünde oynayan Mainz 05’in stadının doluluk oranı yüzde 84 oldu.
Ancak takımın adı Hertha Berlin olunca hem seyirci ortalamasında hem de doluluk oranında dramatik bir düşüş yaşanıyor. Borussia Dortmund’un 81 bin kişilik Signal Iduna Park Stası ve Bayern Münih’in 75 bin kapasiteli Allianz Arena’sından sonra üçüncü sırada Hertha Berlin’in maçlarını oynadığı 74 bin 649 seyirci kapasiteli Berlin Olimpiyat Stadı geliyor. 75 bin kapasiteli statta 45 bin seyirci ortalamasıyla sezonu tamamlayan Hertha Berlin ancak yüzde 60 doluluk oranına ulaştı.
Hertha Berlin’in yarı yarı boş tribünler önünde oynamasının en önemli sebebi, Olimpiyat Stadı’nın konumundan kaynaklanıyor. Berlin hem nufüs hem de yüzölçümü olarak Almanya’nın en büyük şehri konumunda bulunuyor. Hertha Berlin daha önce maçlarını şehrin kuzeydoğusunda bulunan Plumpe Stadı’nda oynarken, şehrin batısında bulunan Olimpiyat Stadı’na taşınmasıyla seyirci sayısında düşüş yaşanmaya başlandı. Olimpiyat Stadı’na ulaşımın kötü ve şehre uzak olması taraftarın maçlara olan ilgisini düşürdü. Bir diğer etken ise, duvarın yıkılmasının üzerinden 28 yıl geçmesine rağmen Doğu Berlinlilerin, Hertha Berlin’i hala şehrin takımı olarak görmemesi yatıyor. Bundesliga’nın seyirci fakiri olmayı gururuna yediremeyen Hertha Berlin yönetimi ise çareyi yeni bir stat yapmada arıyor. Önümüzdeki yıllarda muhtemelen Hertha Berlin şehir merkezine yakın bir stat için ilk kazmayı vuracaktır. Yoksa boş trşbünler önünde oynayıp, sıradan olmaya devam edecektir.
Kaynak: http://www.tr724.com/baskentin-seyirci-fakiri-takimi-hertha-berlin/

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.