KÜRDİSTAN ZİYARETİ OSMAN BAYDEMİR’İN ‘DOĞAL LİDERLİĞİNİ’ TEYİT ETTİ (1) | Ebubekir Işık




HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan refakatindeki HDP heyeti bu hafta Irak Kürdistanı’nı ziyaret etti. Heyette Buldan’ın yanı sıra HDP milletvekilleri Osman Baydemir, İmam Taşçıer ve Feleknas Uca ile DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk de yer aldı.
HDP heyeti Mesud Barzani ile Erbil’deki görüşmesinden sonra yakın zaman önce kalp krizi geçirerek yaşamını yitiren Başbakan Neçirvan Barzani’nin ikizi Dilovan İdris Barzani’nin vefatından dolayı baş sağlığı dilemek için Neçirvan Barzani’ye de bir taziye ziyaretinde bulundu.
Erbil’deki temaslarından sonra Süleymaniye’ye geçen Pervin Buldan başkanlığındaki heyet, burada Talabani’nin partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği’ni (YNK) ve Goran Hareketi’ni ziyaret ederek ulusal birlik mesajı verdi.
Aslında bu ziyaretin bir benzeri 2016’da dönemin HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş liderliğinde de yapılmıştı. Fakat, 2016’daki ziyaretten farklı olarak Osman Baydemir isminin öne çıktığı bu Kürdistan ziyareti yapıldığı dönem itibariyle bir takım hususiyetler içermekte.
Baydemir HDP Heyeti’nin Doğal Lideri Olarak Karşılandı
Türkiye’deki Kürt hareketinin baskın sol kimliği, PKK’nın (KCK) Osman Baydemir’e dair geçmişten bugüne bir takım rezervlerinin olması ve Baydemir’in siyaseti muhafazakar bir yaklaşımla ortaya koyması, Baydemir’in Kürt siyasal hareketine destek veren, özellikle de muhafazakar Kürtlerin gönlünde ayrı bir yer etmesine sebep oldu.
Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın tutuklanmasından sonra son yapılan kongrede partinin eş genel başkanlığına Pervin Buldan ve Sezai Temelli seçilse de, özellikle parti içerisinde HDP seçmeni ile farklı bir bağ kurması ve Kürdistan’da ki farklı siyasi partilerle olan yıllara baliğ ilişkilerinden ötürü, Osman Baydemir ismi Selahattin Demirtaş sonrası dönemde partinin doğal lideri olarak anılmaya başlandı bile.
HDP heyetinin Irak Kürdistanı’na yaptığı ziyareti takip edenler hatırlayacaktır, resmi olarak HDP heyetinin liderliğini Pervin Buldan yapsa da, Irak Kürdistan Bölgesi’nin eski başbakanı olan Dr. Barham Salih’in ‘Osman Baydemir bütün Kürtlerin kalbindedir’ cümlesi ile ifade ettiği gibi, Osman Baydemir HDP’nin doğal lideri olarak Irak Kürdistanı’nda son derece sıcak ve samimi karşılandı.
Baydemir KDP ve YNK’yi Barıştırmaya mı Gitti?
Tarihi ve ideolojik olarak, Mesud Barzani’nin Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Talabani’nin kurduğu Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) arasında son derece ciddi farklılıklar bulunsa da, 25 Eylül 2017’de yapılan bağımsızlık referandumu ile beraber Irak Kürdistanı’nın bu iki partisi arasında oluşan gerginlik kadar büyük çaplı bir kırılmanın son otuz yılda eşine çok fazla rastlanmadığını ifade etmek yanlış olmayacaktır. YNK başından beri Mesud Barzani inisiyatifinde gelişen ve Irak’tan ayrılmayı hedefleyen bağımsızlık referandumuna karşı olduğunu ifade etmenin yanı sıra, referandumdan hemen sonra Iran destekli Haşdi Şaabi milisleri ve Irak federal ordusunun Kerkük’e girip tek kurşun atmadan şehri almasında da büyük rol oynadı. Bu sebeple, Barzani YNK’yi ihanetle suçlanmıştı. Son altı aydır gelişen süreçte bu iki partinin aralarında anlaşamaması sonucu, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin 2014 yılında IŞID’dan boşalan ve elde edilen toprakların çok büyük bir kısmını kaybetmesi, Barzani’nin bağımsızlık rüyasını belki de başka bir on yıla erteledi.
Resmi olarak Bölgesel yönetimin başbakanlığını Neçirvan Barzani (KDP) ve yardımcılığını Kubat Talabani (YNK) yapmaya devam etse de, iki parti arasında gerilimli atmosfer varlığını koruyor. Bu sebeple, Osman Baydemir gibi her iki parti tarafından dost kabul edilen bir ismin önce Erbil’e ve sonrasında YNK’nin merkezi olan Süleymaniye’ye yaptığı bu ziyaret, iki parti arasında ki buzların tamamen erimesi açısından da bir fırsat olarak kabul edilebilir.
HDP heyetinin özellikle her iki şehirde de kullandığı ‘ulusal birlik’ mesajlarına bakıldığında, bu ifadenin Irak Kürdistanı’na bakan güçlü bir yönünün olduğu da son derece açık. Süleymaniye’deki toplantıda özellikle ‘Afrin’den sonra Kürdistan’ın dört bölgesinde de ulusal birliğin şart olduğu, aksi takdirde Kürtlere karşı yıllardır devam ede gelen soykırım ve savaşların devam edeceği’ vurgusu yapıldı.
Kaldı ki, Osman Baydemir ismi dışında an itibariyle KDP ve YNK arasında, her iki tarafın kabulüne mazhar şekilde söz söyleyecek ağırlığa sahip çok az sayıda isim bulunmakta. Iran Kürdistanı’nda ve Suriye’de yaşayan Kürtlerin ve faaliyet gösteren Kürt partilerinin dağınık siyasal tercihleri ve KDP-YNK çekişmesinde farklı taraflara eğilimlerinden ötürü Osman Baydemir liderliğinde Irak Kürdistanı’na yapılan bu ziyaret haliyle son derece önemli bir boşluğu da doldurmuş oldu.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.