50 BİN TL’YE HANGİ OTOMOBİLİ ALABİLİRİM? [Yusuf Dereli]
Sıfır araba fiyatları deyim yerindeyse uçtu. Geçtiğimiz yıl 90-100 bin lira aralığında satılan C segment bir otomobilin bugünkü satış fiyatı 150-160 bin liraya fırladı. Sıfır araba alamayan vatandaşlar da ikinci ele yöneldi. Peki 50 bin lira bütçeyle hangi otomobiller alınabilir?
2 kişilik bir ailesiniz ve günlük kullanabileceğiniz bir otomobil istiyorsunuz. Vergisinin düşük, yakıtının da uygun olmasını tercih ediyorsunuz. O halde B segment bir otomobil sizin işinizi görür. Jazz, Polo, Fiesta, Mazda 2, Corsa, Yaris, Clio piyasası en fazla olan modeller… Bu modelerden hangisini alırsanız alın, satarken hiç zorlanmayacaksınız. Bunlara alternatif olarak Hyundai İ20 var. Avrupa standartlarında bir otomobil ancak piyasası diğerleri gibi ‘hızlı’ değil. Bütün bu modellerin fiyatları da birbirine yakın. 50 bin liralık bir bütçeyle, 4-5 yaşlarında, 100 bin km’yi geçmemiş temiz bir B segment otomobil alabilirsiniz.
‘Arabam biraz geniş ve konforlu olsun’ diyorsanız bir üst lige çıkmanız gerekiyor. C segment bir otomobil alacaksınız. Orada da piyasası olan modeller belli; Civic, Astra, Focus, Golf, Megane, Fluence, Mazda 3, Coralla, Octavia, İ30, Ceed, Lancer… 50 bin liralık bütçeyle 100-150 bin km aralığında, 7-8 yaşında temiz bir C segment otomobil almak mümkün. Daha genç ve düşük km’de bir otomobil için bütçenizi biraz daha zorlamanız gerekiyor.
İkinci el otomobil alırken dikkat!
Dişinizden tırnağınızdan artırdığınız parayla bir otomobil alacaksınız. O yüzden biraz dikkatli olmakta fayda var. Peki, otomobil alırken nelere dikkat etmeliyiz? Öncelikle, otomobili kimden alırsanız alın, mutlaka ekspertiz yaptırın. Nihayetinde 40-50 bin lira para verip bir otomobil alıyorsunuz. 100-150 liraya ekspertiz yaptırın, ne aldığınızdan emin olun. Ayrıca fiyat kontrolü yapın. Almaya karar verdiğiniz arabanın piyasasını internetten mutlaka araştırın. İnternetten almayı düşündüğünüz arabalar için yüklü miktarlarda ‘kapora’ yatırmayın. Alacağınız aracın yedek anahtarının kayıp olduğu söylenirse, mutlaka servise gidip yedek anahtar kodunu iptal ettirin. Ve arabayı aldıktan sonra mutlaka bakım yaptırın, eksiklerini görün, arabayı tanıyın.
FORD, İNGİLTERE’DE 5 BİN İŞÇİ ÇIKARACAK
Brexit sebebiyle en büyük pazarı olan İngiltere’yi kaybetme tehlikesi ile karşılaşan Ford zor günler yaşıyor. Eskiyen model serisi ve sektördeki teknolojik değişiklikler nedeni ile sıkıntılı bir sürece giren ABD’li otomotiv devi, fabrika kapatmayı gündemine aldı. Şirket, operasyonlarını dönüştürme planları çerçevesinde Avrupa ve İngiltere’de binlerce kişiyi işten çıkaracağını açıkladı.
Maliyetleri azaltmak için daha karlı modellere odaklanma ve az karlı pazarlardan çıkmak gibi tedbirleri görüşmekte olduğunu aktaran Ford Motor, ayrıca elektrikli ve hibrid araç teknolojilerine yoğunlaşacağını kaydediyor.
Ford’un Avrupa Başkanı Steven Armstong, “İşletme performansında kademe atlamak istiyoruz. Tüm bölgede önemli bir etki olacak. Fabrika kapama dahil tüm seçeneklere bakacağız.” ifadelerini kullandı. Ford’un Avrupa’da 13 bini İngiltere’de olmak üzere 54 bin çalışanı bulunuyor. Daha önce de Jaguar Land Rover’ın İngiltere’de 5 bin kişiyi işten çıkaracağı açıklanmıştı.
EN ÇOK SATAN OTOMOBİL; RENAULT
Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) markaların satış ve iletişim başarılarını ödüllendirmek amacıyla düzenlediği ‘ODD Satış ve İletişim Ödülleri’ sahiplerini buldu.
En çok satılan otomobil ve hafif ticari araç markası Renault oldu. 18 dalda ödül dağıtıldı. Buna göre, ‘En Hızlı Büyüyen Hafif Ticari Araç Markası: Mitsubishi, En Hızlı Büyüyen Otomobil Markası: DS, En Çok Satılan Hafif Ticari Araç Modeli: Ford Transit, En Çok Satılan Otomobil Modeli: Fiat Egea, En Çok Satılan Hafif Ticari Araç Markası: Ford, En Çok Satılan Otomobil Markası: Renault, En Çok Satılan Otomobil ve Hafif Ticari Araç Markası: Renault.
FRANSIZ OTOMOTİV PAZARI 2019’DA DURULACAK!
Emisyon standartlarındaki bozulma ve sarı yelek olayları Fransada otomotiv sektörünü de vurdu. Gelişmeler sebebiye şu anda yeni araç lansmanlarının beklenen etkisini engellediği için, Fransız otomobil pazarı 2019 yılında durgunluk sürecine girebilir.
Fransız Otomobil Üreticileri Komitesi (CCFA) sözcüsü basın toplantısında yaptığı açıklamada, dikkatli davrandıklarını ve istikrarlı hale gelebilecek bir Fransız pazarı olduğunu düşündüklerini söyledi.
Fransa’daki yeni otomobil kayıtları, arka arkaya dördüncü büyüme yılı olan 2018’de yüzde 3 arttı, ancak Aralık ayında son olayların da etkisiyle şgnyd 14,5 düştü. PSA grubunun satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13,4 artarken, Renault Group satışları yüzde 2,5 yükseldi.
OYAK RENAULT’TAN REKOR MOTOR ÜRETİMİ
Oyak Renault, 602 bin 421 motor üreterek kırılması güç yeni bir rekora imza attı.
Türkiye’nin önde gelen otomobil ve motor üreticisi Oyak Renault’tan yapılan açıklamaya göre, şirket 2019 yılına motor üretiminde rekor kırarak girdi.
Kendi vites kutusunu, şasisini ve motorunu üreten Türkiye’nin en büyük entegre otomobil şirketi olan Oyak Renault, 2018 yılında 602 bin 421 motor üretimi gerçekleştirerek rekor kırdı.
Geçen yıl, yeni yüksek basınçlı alüminyum enjeksiyon tesisinin temelini atan firma, ‘Sıfır hata, sıfır kaza’ mottosuyla iş güvenliği ve kalite unsurlarını ön planda tutarak motor üretiminde bir yılda gerçekleştirdiği en yüksek rakama ulaştı. Rekor, Oyak Renault Genel Müdürü Antoine Aoun, Renault Grubu üst yönetimden yetkililer ve çalışanların katıldığı törenle kutlandı.
Bu Yayına Yorum Yapın