Uyku Apnesi (OUAS); Trafik kazalarınin En Büyük Sebebi, Sizde de Olabilir! | #MutlakaOku
Uyku Apnesi(OUAS) Ve Trafik kazaları flood’u
- Obstruktif uyku apnesi, toplumda erkeklerin %4‟ünde kadınların ise %2‟sinde görülen, uyku sırasında üst hava yollarında tekrarlayan tıkanmalar ile karakterize bir uyku bozukluğudur.
- Obstruktif apne sendromunu (OUAS) ilk kez 1889 yılında William Hill ağız solunumu yapan, baş ağrısı ve horlama şikayeti olan öğrencilerde tanımlamıştır.
- 19. Yüzyılda Charles Dickens, uyku apne sendromunun tüm özelliklerine uyan şişman, uyku sırasında horlayan ve moraran, gündüzleri uyuklayan ve konsantrasyon bozukluğu gösteren, toplumsal ilişkilerinde sorunlar yaşayan insanlardan „Pickwickian Paper‟ adlı kitabında bahsetmiştir.
- Uyku apnesinin belirtilerinden en önemlisi uykuda solunumun durmasıdır. Buna ek olarak horlama , sık idrara kalkma , terleme, ağız kuruluğu, sabah yorgun uyanma , baş ağrısı ve devamlı uykululuk halidir.
- Uyku Apnesinin en önemli tanı yöntemi uyku laboratuvarında gece boyu alınan polisomnografi (PSG) lerdir. Horlamanın yetişkin nüfusun % 40‟nı, erişkin erkeklerin ise yaklaşık % 25‟ini etkilediği düşünülmektedir.
- Ülkemizde önde gelen ölüm nedenleri arasında olan trafik kazalarının, en önemli nedenlerinden birisi de başta OUAS(Uyku Apnesi) olmak üzere uyku bozukluklarıdır.
- Ülkemizde 2003 yılı Temmuz ayı rakamlarına göre 15.221.125 ehliyetli sürücü olup, iyimser bir tahminle en az 150.000 OUAS(Uyku Apne)’lu sürücü Türkiye yollarında araç kullanmaktadır
- Ülkemizde her yıl 9 bini aşkın kişi trafik kazalarında ölmekte ve yaklaşık 200 bin kişide yaralanmaktadır. Trafik kazalarının %90’ına yakın bir kısmında insan faktörünün ana veya yardımcı faktör olarak rol oynadığını göstermiştir.
- 1999 yılında 1 milyar kilometre başına İngiltere’de 8.1, Finlandiya’da 9.4, Yunanistan’da 26.7 kişi trafik kazası nedeniyle hayatını kaybederken, aynı oran Türkiye için 119.8’di.
Uyku Apnesi(OUAS) bu kadar önemli bir uykusuzluk etkeni ve uykusuzluk ise en büyük trafik kazası nedeni iken bu hastalığın tedavisi toplumsal olarak önem verilesi gereken bir durumdur.
Ayrıca serebrovasküler hastalık (inme) geçiren hastaların %50’sinden fazlasında (%44-93) ve akut myokard infarktı(Kalp Krizi) geçiren hastaların %60’ından fazlasında uykuda solunum bozukluğu sıktır.
OUAS (Uyku Apnesi) tedavisinde CPAP (Devamlı Pozitif Havayolu Basıncı) ana tedavidir.
- VİDEODA CPAP KULLANIMINI BULABİLİRSİNİZ .
Bu Konu, @drceyhundundar Kullanıcı adıyla paylaşımlar yapan, bir Twitter hesabının, paylaşımlarından derlenerek oluşturulmuştur…
Kaynak: Mutlaka Oku | https://mutlakaoku.com/uyku-apnesi-ouas-trafik-kazalarinin-en-buyuk-sebebi-sizde-de-olabilir/ @Bilgiselleri aracılığıyla
Bu Yayına Yorum Yapın