Tarihi Japon Samuray Kılıçları! (‘Ninjalar tarafından kullanılan Kılıç’) | #MutlakaOku


Tarihi Japon kılıçlarına meraklıysanız ve aşağıdaki kılıçları katana sandıysanız (hiçbiri katana değil) birazdan yapacağım flood ilginizi çekebilir. Japon “samuray kılıcı” tiplerini kronolojik olarak bilgim dahilinde ele almaya çalışacağım.

  • Japon tarihinde karşılaşılan ilk kılıç, milattan önce ana karadan getirilen ve/veya Çin’deki jian (劍) denen kılıç tipi model alınarak yaratılan tsurugi (剣) ismindeki kılıç. Düz ve sade bir yapıya sahip.

  • Heian Dönemi’nin (794-1185) sonlarına kadar ufak tefek değişiklikler yaşansa da ağırlıklı olarak tsurugi kullanılıyor. Ancak bu dönemde özellikle doğulu “barbar” Emishi halkıyla olan mücadeleler artınca, kılıçlar da değişiyor ve tek yüzlü, uzun, ince chokutō (直刀) doğuyor.

  • Samuray sınıfının palazlandığı ve savaşçıların söz sahibi olduğu Kamakura Dönemi’nde (1185–1333) ise chokutōdan daha kullanışlı olup aynı zamanda katananın da atası olan kıvrımlı, daha uzun ve daha sert dövülen tachi (太刀) kılıçları ortaya çıkıyor.

  • Tachinin, at üzerindeyken piyadelere veya yerdeyken süvarilere karşı mızrak gibi kullanılan ōdachi/nodachi (大太刀・野太刀) denen devasa bir türevi de bulunuyor. Bunlar o kadar büyük ki sırtta taşınıyorlar ve birini kuşanabilmek her samurayın harcı değil.

  • Devasa derken mübalağa yapmıyorum.

  • Muromachi Dönemi’ne (1392–1573) gelindiğinde, süvari savaşlarının nispeten azalması ve shōgunluk tarafından çıkarılan yeni kılıç yasaları ile birlikte tachiden daha kısa ve daha az kıvrımlı, hepinizin bildiği ve sevdiği katana (刀) veya uchigatana (打刀) icat ediliyor.

  • Ülkedeki tüm beyliklerin savaş hâlinde olduğu Sengoku Dönemi’ne (1467–1600) girildiğinde, sürekli bir müsademe durumunda olan samurayların en az iki kılıç taşıması elzem olduğundan, dar iç mekanlarda kullanılmak üzere hafif ve kısa olan wakizashi (脇差) kılıcı üretiliyor.

  • Ayrıca Nara Dönemi’nde (710-794) sōhei denen savaşı rahipler tarafından icat edilmiş naginata (薙刀) denen mızrak ile katananın kırması olan nagamaki (長巻) kılıçları da var ama mızraklara falan da girersek bu flood bitmez.

  • Kılıçlara geri dönelim. Aslında kılıçtan ziyade hançere daha yakın olduğu için bahsedip bahsetmemek arasında çok gidip geldim ama tantō (短刀) isminde, genellikle seppuku/harakiri yaparken kullanılmış düz bıçaklı bir silah da bulunuyor.

  • Bir de ninjatō (忍者刀) denen uydurma şehir efsanesine değinmeden olmaz. Filmlerde, oyunlarda vb. sıkça rastlanan, ninjalar tarafından kullanılan, katana ebatlarında ama düz bıçaklı olarak resmedilen bu arkadaş gerçek hayatta asla bulunmamıştır.

  • Neredeyse unutuyordum, sanılanın aksine Japon kılıcının akıbeti samuraylığın kalkmasıyla son bulmadı. Meiji Dönemi’nde (1868-1912) kurulan düzenli orduda top, tüfek gibi ateşli silahların yanında bugün kyūguntō (旧軍刀) dediğimiz, Japon ve batı tarzı melezi bir kılıç da vardı.

  • 1934 yılına gelindiğinde yükselen Japon milliyetçiliğinin de etkisiyle, kyūguntō kılıçlarındaki batı esintileri rahatsızlık uyandırmaya başladı ve bunun sonucunda ordudaki kılıçlar “daha Japonik” olan shinguntō (新軍刀) denen yeni modelleriyle değiştirildi.

  • Ekleme: dosu (ドス) olarak bilinen, kolay gizlenen ufak yakuza bıçağının uzun versiyonu olan nagadosu (長ドス) da teknik olarak Japon kılıcı sayılabilir tabii.

Son olarak bokutō (木刀) -veya yanlış ismiyle bokken- denen ahşap kılıçtan bahsedip bitireyim. Bugün Japonya’da hediyelik eşyacılarda 3000 Yen’e satılsa da, doğru ellerde ölümcül olabildiği, hatta efsanevi Miyamoto Musashi’nin Sasaki Kojirō’yu bir bokutō ile öldürdüğü bilinir.

Bu Konu, 逝苦湍留雀『必 勝』@yuxelcan Kullanıcı adıyla paylaşımlar yapan, bir Twitter hesabının, paylaşımlarından derlenerek oluşturulmuştur…


Kaynak: Mutlaka Oku | https://mutlakaoku.com/tarihi-japon-samuray-kiliclari-ninjalar-tarafindan-kullanilan-kilic/ @Bilgiselleri aracılığıyla

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.