Merkel derede mi boğulacak | Emir Korkmaz
13 yıldır Almanya’yı yöneten Merkel nice krizleri aştı. Ancak Bavyeralı kardeş partisi CSU’nun göçmenlikle ilgili itirazları karşısında zorlanıyor. Yunanistan krizinden mülteci akınına kadar onlarca krizden alnının akıyla çıkan Merkel’in son tartışmadan sonra yine başbakan olarak mı kalacağı merakla izleniyor.
Angela Merkel, Almanya’nın başbakanlık koltuğuna oturduğunda kimse onun bu kadar süre kalacağını tahmin etmiyordu. 13 yılda 4 seçim geçiren Merkel her seferinde partisi Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ile galip gelmeyi bildi. 4 kez kurduğu koalisyonda, Bavyeralı kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) doğal ortağıydı. Ancak son dönemde iki Hristiyan Birlik partisinin arasına ‘göçmenlik’ karakedisi girdi.
Merkel’in 2015’te başlayan mülteci akınında ülkenin kapılarını mağdurlara sonuna kadar açmasına önce pek kimse ses çıkarmadı. Her ne kadar bu politikaya şüpheyle yaklaşanlar olsa da, o dönemki şartlar çerçevesinde eleştiriler ve çekincelerini küçük harflerle iletmeyi tercih ettiler. Çünkü ülkenin itibarı daha önde geliyordu.
AFD’NİN OYLARI DENGELERİ BOZDU
Ancak aradan geçen 3 yılda köprülerin altından çok sular aktı. Son seçimde göçmenlik karşıtı bir kampanya yürüten aşırı milliyetçi parti Almanya için Alternatif (AfD) partisinin beklenmedik şekilde yüzde 13 oy alması, Hristiyan Birlik partilerinin Bavyeralı ortağını endişelendirdi. Zira AfD oyların büyük kısmını kendi tabanından alıyordu. Onun da ötesinde ülkenin en zengin ve işsizlik oranı en düşük bölgelerinden olan Bavyera’nın üretip, diğerlerinin ise tüketmesinden şikayetçiydiler.
KOALİSYON PAZARLIĞINI KARDEŞLE YAPTI
Son seçimde koalisyon kurulurken Merkel, ortaklık için Sosyal Demokrat Parti (SPD) kadar CSU ile de pazarlık yapmak zorunda kaldı. Şimdi gözler ‘pragmatik ve soğukkanlılığı’ ile bilinen Merkel’in bu son krizden nasıl çıkacağına çevrildi.
GÖÇMENLERE SINIRLAMA İSTİYOR
Koalisyon kurulurken içişleri bakanlığı gibi kritik bir koltuğu Bavyeralı ortaklarının liderine teslim etmek zorunda kaldı. Zira 2017 seçimlerine kadar Bavyera’nın başbakanlığını yapan Horst Seehofer, uzun zamandan beri ülkenin kapılarının göçmenlere açılmasına açık ve net bir şekilde karşı çıkıyordu.
BAVYERALI ORTAK İPLERİ KOPARTACAK MI?
Seehofer koltuğa oturduktan sonra koalisyon içindeki çatlaklar artmaya başladı. Şaşılacak bir şekilde tartışmalar CDU ile SPD değil CSU arasında yaşanıyordu. Son olarak Seehofer, kendisi gibi göçmenlik karşıtı Avusturya, Polonya, Macaristan ve Slovakya gibi ülkelerin liderleri ile anlaşmalar yapma niyetini ortaya koyunca büyük koalisyon çatırdamaya başladı.
ANKARA PARAYLA KAPILARI KAPATTI
Merkel, göçmen krizinin zirve yaptığı dönemde Türkiye’ye arka arkaya yaptığı ziyaretlerle akını kesmesini bilmişti. O dönemki başbakan Ahmet Davutoğlu ile imzaladığı 3 milyar euroluk ödeme karşılığında Türkiye ‘bilerek açtığı sınırları kapatmayı’ taahhüt etmişti.
PAZAR GECESİ KRİTİK
Merkel son krizde de, Avrupa genelinde bir çözüm için çabaladı. Geçen hafta içindeki zirvede alınan kararlar Seehofer’i tatmin etmedi. İki Hristiyan Brilik partisi bugün yapacakları toplantılar ile koalisyonun geleceğini belirleyecek.
Kaynak: https://kronos1.news/tr/merkel-derede-mi-bogulacak/
Bu Yayına Yorum Yapın