Sadece Ruhr ve fotoğraf | Selahattin Sevi

Ruhr havzası ve bu bölge ile özdeşleşen fotoğrafçıları bir araya getiren sergi Essen’de açıldı. Aralarında Türkiyeli sanatçı Fatih Kurçeren’in de bulunduğu sergide farklı disiplinlerden sanatçıların geleneksel ve modern çalışmalarını birlikte görmek mümkün.

Almanya’nın Kuzey-Ren Vestfalya eyaletinde bulunan, devasa bir tencere anlamına gelen ‘Pott’ sözcüğü ile ifade edilen, dini ve etnik çeşitliliği ile adından söz ettiren bölgenin sanatçıların öyküleri 200’e yakın farklı kültürden izler barındırıyor. Önceki yıllarda madencilik ve sanayi bölgesi olan Ruhr havzasındaki ‘büyük tencere’de eriyen etnik ve inanç toplulukları ‘uyum’a da en önemli örnek olarak gösteriliyor. Birlikte kaynayan ve eriyen kültürler ve yaşantılar fotoğrafçılar için ise eşsiz bir yaratım imkanı sunuyor.

Galerie Frank Schlag & CIE’deki sergiye katılan sanatçılar ya Ruhr havzasında doğmuş ya da sonradan göç etmiş kişiler arasından seçilmiş. Sergilenme kriterleri arasında coğrafi bir sınırlama yok. Fakat çalışmaların büyük bölümü ilhamını bölgeden almış.

Sergide yer alan fotoğrafları ile ilgili konuşan Fatih Kurçeren, fotoğrafları ve sergi ile ilgili şunları söyledi:

“Sergiye ben göç ettiğim ilk dönemde otobiyografik bir önemi olduğunu düşündüğün ve halen devam eden çalışmamla katıldı. ‘Pithead’ -Maden girişi kapısı anlamına geliyor- adlı çalışmam bu bölgede yaşayan insanları konu edinmekte. Farklı kültürlerden gelen göçmen ailelerin çocukları, son yıllarda Doğu Avrupa’dan gelen Romanlar, gelecek kaygısı içinde yaşayan, para ile işi olmayan fakat yine de gururlu ve yaşadıkları hayatın hep başrolünü oynayan insanlar var bu seride. Benim için önemli bir hususu ayrıca söylemek istersem, fotoğraflarını çektiğim insanları hiçbir zaman sosyal sistemin kurbanları olarak gösterme niyetinde olmadım, neyseler onlar. Bir genelevde çalışan kadından sokakta yaşamak zorunda kalan, her şeyini kaybetmiş yaşlı bir Alman adama kadar, okuma yazması olmayan bir Roman kadından Türk işçisine kadar herkesi sahip oldukları imkanları, sürdürdükleri hayatları içinde, onlara belki de sahip oldukları en iyi yerden bakarak, adeta oynadıkları filmin tek ve yegane başrol oyuncuları olarak göstermeye çalıştım.

Ayrıca, sergide Otto Steinert’in eserlerinin de yer alması benim için ayrıca bir gurur kaynağıydı. Otto Steinert Folkwang Güzel Sanatlar Üniversitesinde 1950’li yıllardan ölümüne dek profesör olarak yer alan ve bugüne dek halen İkinci Dünya Savaşı sonrası Almanyasının en etkili fotoğrafçılarından biri olarak anılmaktadır. Bir gün İstanbul’dan gelen birisinin Folkwang’da okuyup sonrasında kendisi ile beraber aynı sergide yer aldığını hiçbir zaman bilmeyecek olsa da kendi açımdan baktığımda onunla aynı yerde buluşmak beni mutlu kılan bir husus olarak hafızamda şimdiden yer etmiş durumda.”

Sergi, Galerie Frank Schlag & CIE’de 21 Ağustos’a kadar görülebilecek.

SERGİDE YER ALAN FOTOĞRAFÇILAR VE ÇALIŞMALARI

Joachim Brohm (*1955 in Dülken) – lebt in Leipzig
Susanne Brügger (*1960) – lebt in Essen
Johannes Brus (*1942 in Gelsenkirchen) –  lebt in Essen
Christoph Fein (*1962 in Koblenz) – lebt in Essen
Susan Feind (*1970 in Duisburg) – lebt in Duisburg
Dorothee Golz (*1960 in Mülheim a. d. Ruhr) – lebt in Wien
Ralf Grossek (*1968 in Kamp-Lintfort) – lebt in Essen
Werner Hannappel (*1949 in Essen) – lebt in Essen
Jitka Hanzlova (*1958 Náchod/CSSR, Tschechien) – lebt in Essen
Axel Hütte (*1951 in Essen) – lebt in Düsseldorf
Brigitte Kraemer (*1954 in Hamm) – lebt in Herne
Fatih Kurceren (*1976 in Bursa, Türkei) – lebt in Oberhausen
Hendrik Lietmann (*1965 in Mülheim a. d. Ruhr) – lebt in Berlin
Dore O. (*1946 in Mülheim a. d. Ruhr) – lebt in Mülheim a. d. Ruhr
Ralf Raßloff (*1965 in Mülheim a. d. Ruhr) – lebt in Mülheim a. d. Ruhr
Timm Rautert (*1941 in Tuchel, Reichsgau Danzig-Westpreußen) – lebt in Essen
Klaus Reinelt (*1964 in Sulzbach Rosenberg) – lebt in Essen
Albert Renger-Patzsch (*1897 in Würzburg – †1966 in Wamel) lebte in Essen von 1929-1944
Walter Schernstein (*1956 in Mülheim a. d. Ruhr) – lebt in Mülheim a. d. Ruhr
Otto Steinert (*1915 in Saarbrücken – †1978 in Essen)



SELAHATTİN SEVİ
Kaynak: SELAHATTİN SEVİ – kronos news https://kronos25.news/tr/sadece-ruhr-ve-fotograf/

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.