Nasıl bir başbakansa, gelinine oturum alamıyor! - Hasan Cucuk
Danimarka’da 5 Haziran’da parlamento seçimleri yapılacak. Ülkeyi 4 yıl yönetecek hükümetin belli olacağı seçimler öncesi liderler kozlarını televizyonlarda düzenlenen ‘düello’ tarzı açık oturumlarda paylaşıyor. Düellolar, seçimlerin olmazsa olmazı. Halkın büyük ilgisini çeken bu düellolarda ülkeyi 4 yıldır yöneten Başbakan Lars Lökke Rasmussen, yabancılar yasasından yakındı ve kendi ailesinin de mağdur olduğunu söyledi. Ülkeyi yöneten başbakan gelinine oturum alamıyordu? Kulağa saçma geliyor değil mi? Hele Türkiye ile kıyaslayınca.
Bir kaç gün önce gazeteci Ahmet Nesin, twitter hesabından Emine Erdoğan’ın Saray’da yaptığı bir kabulün fotoğrafını paylaştı. Masanın başında oturan Emine Erdoğan, ABDli iş insanlarını kabul ediyordu. Sağ tarafına ABDliler, sol tarafına Türkler sıralanmıştı. Arkada kocaman cumhurbaşkanlığının forsunun yer aldığı toplantıyla ilgili Ahmet Nesin’in tepkisi, ‘Bunun adı sadece densizliktir, söyleyecek başka birşey bulamıyorum’ oluyordu.
Emine Erdoğan’ın tek vasfı cumhurbaşkanının eşi olmak. ‘First Lady’ olarak görevleri elbette var. Yurt dışı ziyaretlerinde, yabancı konukların karşılanmasında ve ev sahibi oldukları davetlerde eşine eşlik eder. Bir de genelde sosyal projelere destek verir. Ancak çivisi çıkmış güzel ülkemde bunlar çoktan tarih oldu. Resmi sıfatı olmayan Emine Hanım, gelen heyetleri kabul ediyor, ülke politikası hakkında nutuklar çekiyor.
Hadi Emine Erdoğan’ın eş durumundan ‘first lady’ ünvanı var, ya Bilal Erdoğan? Tek vasfı cumhurbaşkanının oğlu olması. Ya gerçekte? Bakanların bile temanna durduğu hatta birkaç adım geriden yürüdüğü biri. Kurduğu vakıflara, devletin para musluklarının nasıl bağlandığını Ekrem İmamoğlu’nun 18 günlük İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığı döneminde öğrenmiş olduk. Bilal Erdoğan adeta ‘gölge’ milli eğitim bakanı gibi itibar ve hürmet görüyor. Türgev ve Tügva vakıfları sayesinde gözünü kestirdiği binalara el koyuyor. Emine ve Bilal Erdoğan bahsine bir virgül koyup, Lars Lökke Rasmussen’e dönelim.
BAŞBAKAN’A FARKLI UYGULAMA YOK
Danimarka’da blok siyaseti var. Sağ ve sol blok partilerinin başbakan adayı bellidir. Seçime girilirken halk sandıktan hangi blok çıktığında kimin başbakan olacağını bilir. Sol blokun adayı Sosyal Demokrat Parti başkanı Mette Frederiksen, sağın adayı ise Liberal Parti başkanı mevcut başbakan Lars Lökke Rasmussen. İkilinin ilk televizyon düellosunda, gelen sorulardan biri de sert yabancılar yasasıyla ilgiliydi. Başbakan Rasmussen, yasadan kendininde etkilendiğini belirterek, ’24 yaş kuralına gelinim takıldığı için Danimarka’da oturum alamıyor.’ dedi.
Başbakan Lars Lökke’nin 29 yaşındaki oğlu Bergur Lökke Rasmussen’in nişanlısı Amerikalı. ABD’de eğitim alırken tanışan çiftin Danimarka’da yaşama isteğinin önündeki engel ise ABDli nişanlısının yaşının 24'ten küçük olması. Danimarka’nın mevcut yabancılar yasasına göre, aile birleşimi yoluyla eşini Danimarka’ya getirecek çiftlerin 24 yaşından büyük olması gerekiyor. Başbakan Lars Lökke Rasmussen, gelinin yaşının 24'ten küçük olması nedeniyle oturum alamadığını söyledi. Ancak geçici olarak Danimarka’ya gelebiliyor. Yasanın başbakanın ailesini vurması hakkında Sosyal Demokrat Parti Başkanı Mette Frederiksen’in yorumu ise, ‘Biz politikacılar kanun yaparken, kendimizi değil ülkeyi düşünmek zorundayız. Gelininiz için üzgünüm ama kurallar böyle’ şeklinde oldu.
Benzer bir durumu 2005 yılında dönemin başbakanı Anders Fogh Rasmussen yaşamıştı. Kasım 2001'de iktidara gelen sağ blokun başbakanı olan Liberal Partili Anders Fogh Rasmussen, 1 Temmuz 2002'de Avrupa’nın en sert yabancılar yasasını hayata geçiren hükümetin başbakanı olmuştu. Sert kurallardan nasibini Anders Fogh’un oğlu da nasibini almıştı. 2005'te Rasmussen’in oğlunun eşini Danimarka’ya getirme isteği kurallara takılınca, mecburen ABD’ye taşınmıştı. Şimdi benzer durumu bir başka Rasmussen yaşıyor.
Gelinine başbakanı olduğu ülkede oturum alamayan Lars Lökke Rasmussen, geçen yılın mayıs ayında ise öğretmen eşinin kovulması şokunu yaşamıştı. Kopenhag’ın ünlü liselerinden Nye Zahles’te öğretmenlik yapan Sölrun Rasmussen’in işine çalışma koşullarına uyum sağlamadığı için son verilmişti. İş akdinin sonlandıralacağı görüşme için müdürün odasına toplantıya çağrılan Sölrun Rasmussen, çalışanların işverenlerle yaptığı toplantıya bir yakınını ya da işçi temsilcisini götürme hakkı bulunduğu için toplantıya kocası başbakan Rasmussen ile birlikte gitti. 2 saat süren toplantı sonrası, başbakanın eşinin işine son verilmişti.
Şimdi yazının giriş kısmındaki Emine Erdoğan ve oğlu Bilal kısmına geri dönelim. Siz Danimarka ile ilgili kısımları okurken, isimleri değiştirin. Ortaya çıkacak sonucu hayal edin?
https://medium.com/tr724/nasıl-bir-başbakansa-gelinine-oturum-alamıyor-6c4cf2dc434a
Bu Yayına Yorum Yapın