Yakında Merkez Bankası’nı da satacaklar - Semih Ardıç

Kayınpeder-damat elele…
Hazine’nin anahtarı en azılı devlet düşmanına teslim edilse memlekete ancak bu kadar zarar verilebilirdi. O anahtar 10 aydır Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ta.
Hazine’nin başına geçtiği günden beri Albayrak’ın, “Burası çok önemli.” cümlesinin haricinde dişe dokunur tek bir icraatı yok.
EN KOMİK VİDEOLAR ALBAYRAK’IN
O cümle de ne kadar isabetsiz tahminlerde bulunduğunu ispat etmek isteyenlerin elindeki en büyük koz olduğu için bu kadar meşhur.
Sosyal medyanın en komik videolarında başrolde Hazine Bakanı Berat Albayrak var. Piyasanın Albayrak’ı ne kadar ciddiye aldığı o videolardan anlaşılıyor.
Hazine’ye, Ziraat Bankası’na, Vakıfbank’a ve Halkbank’a zararına döviz sattıracak kadar aklını peynir ekmekle yemiş bir damadın iş bilmezliğinin bedelini 82 milyon ödüyor.
Kendince doları 5,50 TL’nin altına indireceğini zannederek şubatta yabancı bankalara Türk Lirası kapısını kapatmıştı. Londra’dakiler o muameleyi kenara not etmişlerdi. Fırsatını buldukça soğuk soğuk yiyorlar intikam yemeğini.
PİYASA İÇİN EN BÜYÜK RİSK: KAYINPEDER-DAMAT İKİLİSİ
Damat Berat, kayınpederi Erdoğan’ın talimatı ile Merkez Bankası Kanununu hiçe sayarak Bank Meclisi’ne kendisine yakın üç üyeyi tayin etti.
Diğer taraftan kayınpederi ile kurdukları rüşvet havuzunun menbaı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni cebren ve hile ile geri almak için mesaisinin yarıdan fazlasını İstanbul’da AKP binasında geçiriyor.
Kayınpeder-damat ikilisi, sandıkta kaybettikleri seçimi masada kazanmak için Yüksek Seçim Kurulu’nu (YSK) taşeron olarak kullandı.
Piyasanın hassasiyetlerini en fazla dikkate alması icap eden Hazine Bakanı Albayrak yatırımcının yüreğini ağzına getirecek icraatta ön saflarda.
İSTANBUL SEÇİMİNİ İPTAL ETMENİN FATURASI
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçilen Ekrem İmamoğlu’nun mazbatasını 6 Mayıs’ta iptal etmesi ile piyasa allak bullak oldu.
Dolar ve euro 40 kuruşa yakın arttı. Özel sektörün borcunu sadece döviz artışından mütevellit 140 milyar TL arttı.
Borsa İstanbul (BİST) 95 binden paraşütsüz atlayış yaptı. 88 bin destek noktasından da aşağı düştü ve 13 Mayıs’ta yüzde 2,5 değer kaybetti. Böyle giderse 81 bine kadar gerileyebilir BİST 100 endeksi.
Koç ve Ülker gibi Türkiye’nin en büyük şirketleri dahil 500 civarında şirketin hisseleri geçen seneye göre yüzde 20 ila yüzde 60 arasında değişen oranlarda değer kaybetti. Buna daha ne kadar mukavemet edebilecekleri tam bir muamma.
İHTİYAT AKÇESİNİ DE HARCAYACAKLAR
Ufukta işlerin yoluna gireceğine dair zerre kadar umut ışığı belirmiyor. Bilakis her gün yeni bir felaket haberi ile sarsılıyor piyasa.
13 Mayıs Pazartesi gününe zaten geçen hafta kamu bankalarının zararına sattığı 4,5 milyar doların gürültüsü ile başlanmıştı.
Öğle saatlerinde en az zararına dolar satmak kadar endişe verici bir iddia ortaya atıldı. Merkez Bankası’nın “kara gün” için biriktirdiği 40 milyar TL bütçe açığını kapatmak için kullanılacakmış.
Oysa “İhtiyat akçesi” daha evvel hiçbir dönem Hazine tarafından kullanılmamıştı. Ocak ayında 38 milyar TL temettüyü yiyip bitiren hükûmet piranalardan farksız.
MERKEZ BANKASI’NA ARKA KAPIDAN DALMAK
Kamuda lüks harcamaları ve israfı durdurmak yerine, “İtibardan tasarruf olunmaz.” diyorlar.
Cumhuriyet tarihinde açık rekorunu elinde bulunduran bütçesine para temin etmeye sıra gelince Merkez Bankası’na arka kapıdan giriyorlar.
Merkez Bankası’nın hükûmetin arkasını toplama gibi bir vazifesi yok ki!
AKP’nin devr-i iktidarında kanun, içtihat ya da teamülün hükmü kalmadığı için Albayrak talimatı vermiş bile. Mamafih mevzuat müsaade etmediği için para Hazine’nin hesaplarına aktarılamamış.
Albayrak’a kayınpederinin talimatı gayet açıkmış. Erdoğan, “Bu işi Ramazan Bayramı’na kadar bitirin!” talimatını vermiş. Onun için mevzuatı değiştirmeye matuf çalışma Albayrak’ın başkanlığında son sürat devam ediyormuş.
Ha karşılıksız para basmışsınız ha ihtiyat akçesini harcamışsınız.
ESKİ HÜKÛMETLERE RAHMET OKUTTULAR
Eski Hazine müsteşarı Mahfi Eğilmez, Reuters’in haberinin doğru olmamasını ümit ettiğini belirterek, “Kısa vadeli avans uygulaması çok daha namuslu bir uygulamaydı.” ifadelerini kullandı.
Eğilmez, “Niçin Ramazan Bayramı’na kadar yetişmesi lâzım?” suâline de cevap verdi: “Bayram ikramiyesini ödeyecek para yok deniyor.”
12,5 milyon emekliye Ramazan Bayramı’ndan evvel 12,5 milyar TL ikramiye ödenecek. Hazine zaten kamu bankalarını kurtarmak için geçen ay 28 milyar TL ilave borçlandı.
Hazine, 2019 yılının ilk 4 ayında 52,5 milyar TL açık vermişti. Ocak ayında TCMB’den 38 milyar TL tutarında temettü (kâr payı) aktarıldığı halde 4 aylık açık geçen yıla göre iki kat arttı.
11 MİLYAR TL DE BUHARLAŞTI
Günü kurtaracak kadar bile mühimmatı kalmamış bir baş kumandan var ordunun başında. İşsizlik Fonu’ndan kamu bankalarına aktardığı 11 milyar TL arada unutuldu.
Hükümet “iflas fark edilmesin” diye arka kapı formülleri ile vaziyeti kurtarmaya çalışsa da nafile.
İnternet sayesinde böylesine vahim iddialar anında yayılıyor. Piyasada hassasiyet zaten had safhada. Vahim iddialar tekzip edilmeyince de “sükût ikrardan gelir” deniliyor ve piyasada kasırga kopuyor.
Yatırımcıların akıl hocası Moody’s son raporunda, Türkiye’de şartların 2019, hatta 2020 senesinde de zorlu olmaya devam edeceğine işaret etti.
Aynı gün Goldman Sachs Türkiye’nin yüzde 2,5 küçüleceğini ilan etti. Türkiye’ye dair bir evvelki tahmin yüzde 1,5 küçülme” şeklindeydi. Bu tahminler bile mütevazı kalacak maalesef.
Müflis tüccar evde kalan gümüşleri satılığa çıkarırmış. Erdoğan ve damadı müflis tüccardan da beter.
Yakında evi de haraç-mezat satacaklar.
http://www.tr724.com/yakinda-merkez-bankasini-da-satacaklar/

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.