Kayyımlardan geriye ‘borç’ dağları kaldı - İlker Doğan
AKP’nin, ‘terörle bağlantılı oldukları’ iddiasıyla kayyım atadığı belediyelerin borç batağında olduğu ortaya çıktı. Kayyımdan devralınan bütün belediyeler, milyonlarca lira borca saplanmış. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıl Kasım ayında yayınlanan Kamu Borç Yönetimi Raporu’nda da kayyımlar döneminde söz konusu belediyelerin borç yükünün yüzde 85'lere varan oranda arttığı belirtiliyordu. Şimdi herkesin cevabını beklediği soru şu: Bu kadar borç nasıl yapıldı?
31 Mart’la ortaya çıkan en önemli gerçeklerden biri de hiç şüphesiz AKP iktidarının kayyımlar marifetiyle ele geçirdiği belediyelerin, yaklaşık 2 yıl gibi bir sürede borç batağına saplandığı oldu. Buna göre ‘daha iyi hizmet’ sloganıyla göreve gelen kayyımlar, atandıkları belediyeleri gırtlağına kadar borca batırmıştı.
KAYYIM ATAMALARI 2016 EYLÜL’DE BAŞLADI
HDP’li belediyelere kayyım atama işlemleri 15 Temmuz’un ardından, 2016 yılı eylül ayında başladı. İktidar, seçimle kazanamadığı belediyeleri, ‘kayyım’ marifetiyle aldı. Kayyım görevlendirmeleri, 3'ü büyükşehir ve 10'u il olmak üzere toplamda 95 belediye başkanı hakkında İçişleri Bakanlığı tarafından başlatılan ‘terör veya terör örgütlerine yardım ve yataklık suçlaması’ üzerinden gerçekleştirildi. HDP yönetimindeki 102 belediyeden 95'ine kayyım atandı.
HDP: TAŞINMAZLAR YANDAŞLARA PEŞKEŞ ÇEKİLDİ!
HDP, geçtiğimiz aylarda kayyım atanan belediyelerle ilgili hazırladığı raporu kamuoyuyla paylaşmıştı. Türkçe ve Kürtçe olarak yayınlanan raporda, belediyelerin karakollara dönüştürüldüğü, çalışanların ihraç edildiği, Kürtçe olan isimlerin değiştirildiği ve birçok kurumun kapatıldığı belirtiliyordu. Kayyım sonrası belediyelerin taşınmaz mülklerinin haraç mezat yandaşlara peşkeş çekilerek satıldığı kaydedilen raporda, “Sadece 2 yılda belediyeler yine borç batağı içine itilmiştir.” deniliyordu.
HDP HAKLI ÇIKTI; BELEDİYELER BORCA GÖMÜLMÜŞ
31 Mart seçimleri, HDP’nin belediyelerin borçlandırılmasıyla ilgili raporunun da tamamen doğru olduğunu gözler önüne serdi. Buna göre sadece iki yıl görevde kalan ve çoğu vali yardımcıları ve kaymakamlardan oluşan kayyımlar, belediyeleri tam anlamıyla borç bataklığına saplamıştı.
TUNCELİ’NİN BORCU 68 MİLYON TL’YE ÇIKMIŞ
Tunceli’de seçimi TKP adamı Fatih Mehmet Maçoğlu kazandı. Tunceli’de kayyım, kasım 2016'da kasasında 17 milyon TL ve 18 milyon borçla devraldığı belediyeyi, kasasında 266 bin TL ve 68 milyon TL borçla devretti… Kayyım, iki yılda belediyeyi 67 milyon lira borca sokmuştu.
EMNİYET’E ‘TAKAS USULÜYLE’ HİBE!
HDP’nin devraldığı Cizre Belediyesi’ne ait binanın kayyım tarafından Kaymakamlığa devredildiği ortaya çıktı. Kayyım atandığı sırada kasasında 36 milyon TL vardı. Ancak kayyım belediyeyi, 220 milyon 793 bin TL borçla devretti. Kasada ise 147 bin TL vardı. Ancak ipotekliydi. Cizre’ye benzer bir ‘hibenin’ de Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde yaşandığı ortaya çıktı. Kayyımın, belediye binasını 31 Mart’tan yaklaşık bir ay kadar önce emniyete ‘takas usulüyle’ hibe ettiği öğrenildi. İlçede belediye binası yok!
VAN BELEDİYESİ’NE 1,5 MİLYAR LİRALIK BORÇ YÜKÜ
31 Mart’ta HDP’nin kayyımlardan devraldığı bir başka büyükşehir de Van’dı. Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bedia Özgökçe Ertan, gerçekleştirdiği ilk belediye meclis toplantısında, “Büyükşehir belediyesinin mevcut borç durumu 1 buçuk milyar TL’nin üzerindedir. Özellikle kayyım döneminde çeşitli kurum, kuruluş, dernek vb. yerlere hibe, takas, satış ve tahsis yoluyla süreli veya süresiz şekilde belediyeye ait malların verildiğine dair duyumlar alıyoruz.” dedi.
HAKKARİ, SİLOPİ, YÜKSEKOVA…
Yaklaşık iki yıldır kayyım yönetiminde olan Hakkari’nin durumu da diğerlerinden farklı değildi. Hakkari Belediye Eş Başkanları Seher Kadiroğlu Ataş ile Cihan Karaman, kayyım yönetiminin belediyeye 207 milyon TL borç bıraktığını açıkladı. Yine Şırnak’ın Silopi belediyesine atanan kayyımın bıraktığı borç, 133 milyon 453 bin TL olarak açıklandı. Ayrıca, seçimlerden hemen önce kayyım tarafından aralarında değerli arazilerin de bulunduğu belediyeye ait toplamda 19 bin metrekarelik alan ile Kadın Dayanışma Merkezi de bedelsiz bir şekilde bazı kurumlara devredilmişti. Yüksekova’nın borcu ise iki yılda 680 milyon liraya çıkmıştı.
MHP’Lİ BAŞKAN 338 MİLYON LİRA BORÇLANMIŞ
HDP’nin aldığı illerden biri de Kars’tı. MHP’li başkanın belediyeyi 338 milyon 300 bin TL borçla devrettiğini bizzat Eş Başkanı Ayhan Bilgen tarafından açıklandı. Ayrıca Belediyenin 102 aracının 39'u arızalı ve 7'si hacizli durumdaydı.
Bakanlık: Kayyımlar, borç yükünü yüzde 85 artırdı Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıl Kasım ayında yayınlanan Kamu Borç Yönetimi Raporu da kayyımlar döneminde söz konusu belediyelerin borç yükünün yüzde 85'lere varan oranda arttığını ortaya koydu. Rapora göre kayyım atanan HDP’li belediyelerin hazineye borçlanması yüzde 85 artmıştı.
Originally published at http://www.tr724.com on April 30, 2019.
Bu Yayına Yorum Yapın