Ekolojik sistemi, organik tarım kurtaracak - İlker Doğan

Türkiye’nin organik ürün pazarı inanılmaz bir hızla büyüyor. Sağlıklı ve doğal beslenmek isteyen bilinçli tüketici sayısı çoğaldıkça, organik bitkisel üretim rakamları katlanarak artıyor. 2005 yılında yaklaşık 422 bin ton olan organik bitkisel üretim miktarı 2017’de 2,4 milyon tona çıktı. Yine 2005’de 14 bin seviyelerinde olan çiftçi sayısı bugün 75 bini aşmış durumda. Organik tarım üreticileri sayısı konusunda Türkiye Avrupa’da 1., dünyada ise 8. sırada.
Dünya nüfusu her geçen gün daha da artıyor. 1980’de 4,4 milyar seviyelerinde olan nüfus, bugün 7,5 milyarın üzerine çıkmış durumda. Buna karşılık tarım yapılan alan miktarı her geçen yıl azalıyor. Bu da tarımsal üretimde verimi artırmak için ilaç ve gübre kullanımına neden oluyor. Yıllardır süregelen tarımsal uygulamalarda kullanılan sentetik gübre, pestisit gibi kimyasal maddeler ise hem ekolojik/doğal dengeye hem de insan sağlığına inanılmaz zararlar veriyor.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ÇÖKTÜ
Özellikle son dönemde beslenmeye dayalı olarak artan sağlık sorunları insanların, kimsayasal madde kullanılmadan üretilen organik ürünlere yönelmesine neden oldu. Çevre ve ekolojik sistemle ilgili farkındalığın da artmasıyla ‘organik tarım uygulamalarına’ olan ilgi her geçen yıl daha da büyüdü. Artık insanlar tamamen doğal, ekolojik dengeye zarar vermeyen, üretimin hiçbir aşamasında ilaç kullanılmayan ve hiç bir kimyasala maruz kalmayan tarımsal ürünler tüketmek istiyor. Özellikle AB, ABD, Japonya gibi gelişmiş ülkelerde organik ürün talebi tırmanıyor.
ÜRETİM 6 KAT ARTTI
Dünyaya paralel olarak Türkiye’de de organik tarım üretim ve tüketimi hızla yükseliyor. Organik tarımla ilgili istatistiklerin tutulduğu ilk yıl olan 2002’de 310 bin 124 tonluk üretim yapılmıştı. Ürün sayısı 150 olarak kayıtlara geçmişti. 2005 yılında 215 olan ürün sayısı bugün 250’ye ulaştı. 2005’de 14 bin seviyelerinde olan çiftçi sayısı ise bugün 75 bine çıktı. Toplam üretim alanı 203 bin hektardan, 543 bin hektara, üretim miktarı ise 422 bin tondan yaklaşık 2,5 milyon tona fırladı. Üretim miktarı neredeyse 6 kat arttı.
ORGANİK TARIM NEDEN ÖNEMLİ?
Organik tarım kısaca, tarımsal ilaç, suni gübre ve zararlı gıda katkı maddeleri gibi uygulamaları yasaklayan, ekolojik sisteme zarar vermeden sağlıklı ürünler üretilmesini sağlayan bir tarım sistemi olarak tanımlanıyor. Sürdürülebilir tarım için zorunlu olduğu kadar, ekosistemin ve biyolojik çeşitliliğin korunması için de son derece önemli. Amaçları ise şu şekilde sıralanabilir: İnsan, hayvan ve bitki sağlığını korumak. Toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapısını korumak ve geliştirmek. Çevre üzerine olumsuz etki yapmayacak yeni tarım teknikleri geliştirmek. Doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlamak. Gelecek nesillere kaynaklardan yeterince yararlanabilecekleri bir dünya bırakmak.

Yıllık ihracat 250 milyon dolar

Hızla büyüyen Türkiye organik sektörü ihracat rakamlarını da her yıl yukarılara çekti. Bir kaç yıl önce yıllık 100 milyon dolar olan ihracat miktarı, bugün yıllık 250 milyon dolara ulaşmış durumda. Hedef ise 1 milyar dolar olarak belirlendi. Sektör temsilcileri ihracatı artırmak için Almanya başta olmak üzere organik ürüne yoğun talep olan ABD ve Japonya gibi ülkelerde tanıtım yapacak. Türk organik sektörü ihracatının yüzde 75’i ise Ege Bölgesi gerçekleştirdi. Türkiye’de çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı, fındık, zeytin, zeytinyağı, yumurta, bal, pamuk başta olmak üzere 250’ye yakın organik ürün üretiliyor.
KAYNAK: http://www.tr724.com/ekolojik-sistemi-organik-tarim-kurtaracak/

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.