‘Pazara ayar çekmek’ fiyatları düşürür mü? - İlker Doğan


AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, sebze ve meyve fiyatlarındaki yüzde 100’leri aşan fiyat artışlarına tepkisini, “Pazardaki fiyatlar için gerekirse ayar çekeceğiz.” sözleriyle gösterdi. Peki ‘pazardaki fiyatlara ayar çekmek’ sorunu çözer mi?
Tarım sektöründeki yapısal sorunlar çözülmeden fiyatların aşağı çekilmesi mümkün değil. Soğanın 1, biberin 1.5, domates, patlıcan ve kabağın 2, ıspanağın 2,5 lira olduğu günler artık hayal… Aslında soğanda yaşanan kriz, 17 yıldır ülkeyi tek başına yöneten AKP iktidarının tarım politikasının ‘olmadığını’ göstermesi açısından çok önemliydi. Zira ‘küf’ hastalığı sebebiyle 2018’de rekoltenin yüzde 40’a yakın düşeceği geçtiğimiz yılın mart ayında haberlere yansımıştı. Ancak iktidar kulağının üzerine yattı ve sorunu görmezden geldi. Aylar sonra soğan 4 liraya çıkınca akılları başına geldi. Ancak bu kez de ‘depo baskınlarıyla’, kolluk güçleriyle fiyatı düşürebileceklerini sandılar. Yanıldılar… Son 2 ayda soğan fiyatı yüzde 20’ye yakın arttı. Bugün Türkiye’de yaşayan insanların soğanı 5 liradan yemesinin tek sorumlusu zamanında gerekli önlemleri almayan iktidardır.
İKTİDAR DERS ALMIYOR
Soğan ve patatesten sonra sebze ve meyve fiyatlarında da fahiş artışlar yaşandı son iki haftada. Patlıcanın kilosu 15 liraya çıktı. Biber 20, kabak 12 lirayı gördü. Ispanak ve pırasa ise bir anda 9 liraya kadar fırladı. Dün soğanda yapılan yanlış bugün sebze ve meyvede yapılıyor. İktidar yine halcileri suçluyor, aracıları ‘vatan haini’ ilan ediyor, marketler en yetkili ağızlar tarafından ‘ihanetle’ suçlanıyor. Erdoğan, daha geçtiğimiz hafta marketçileri hedef aldı ve “Faiz oranları, enflasyon belli oranda düşmüş. Buna rağmen markette hala sebze meyvede fiyat düşmüyor. Bunun ahlaki bir temeli olabilir mi? Bunun hesabını sorarız!” dedi.
ELEKTRİK, DOĞALGAZ, AKARYAKIT ZAMLARI GERİ ALINDI MI?
Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı Ocak 2019 enflasyon verilerine göre, TÜFE aylık bazda yüzde 1.06 artarken, yıllık bazda yüzde 20.35 oldu. Gıda fiyatlarındaki artışta geçtiğimiz ay yaşanan doğal afetler etkili oldu. Özellikle sera üretiminin yoğun olduğu güneydeki sahil kentlerinde yaşanan aşırı yağış nedeniyle rekolte düştü. Ürün azalınca fiyatlar da doğal olarak yükseldi.  Ancak temel sorun bu değil. Yıllardır tarımda biriken, kronik gelen ancak hiç el atılmayan sorunlar olduğu gibi duruyor.
GÜBRE VE İLAÇ FİYATLARI YÜZDE 100 ARTTI
İktidar depo baskınlarının, insanları tehdit etmenin ya da zamanında yapılmayan ithalatın çözüm olmayacağını anlamıyor, anlamak istemiyor. Eğer depo baskınları çözüm olsa soğanın fiyatı bugün 5 liraya çıkmazdı. Temel sorun yüksek girdi maliyetleri ile ürünün üreticiden son tüketiciye ulaştırılmasındaki zincirde yaşanan sorunlar. Gübre ve tarımsal ilaç fiyatları geçtiğimiz yıl sonuna kadar yüzde 100 arttı. Elektrik, doğalgaz, akaryakıta gelen zamlar olduğu yerde duruyor. Bütün bu sorunlar çözülmeden Türkiye’deki insanların 2 liraya biber, domates, patlıcan ya da kabak yemesi hayal…

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.