YALANCI ÇOBAN ENFLASYONU - Semih Ardıç


Çarşı-pazarda indirimden eser yok, TÜİK “enflasyon düştü” diyor
Türkiye İstatistik Kurumu’nda (TÜİK) ekim ayında enflasyon hesaplamasını yapan dairenin başkanı Enver Taştı kızağa alınmıştı.
Taşçı’nın yerine Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Enerji Bakanlığı’nda beraber çalıştığı Yinal Yağan tayin edilmişti.
ENFLASYON REKOR KIRDI, BAŞKAN DEĞİŞTİ
Zamanlaması manidar bir müdahaleydi bu. Eylülde tüketici fiyatları yüzde 24’ü, üretici fiyatları (ÜFE) yüzde 46’yı geçmişti.
O gün yapılan müdahaleyi iktisatçılar, “Enflasyonu encümen kararı ile masa başında düşürecekler.” şeklinde tevil etmişti. Nitekim öyle oldu.
Kasım ayı verileri açıklandığında piyasanın bile beklemediği kadar parlak rakamlarla karşılaştı herkes. Kasımda TÜFE 2017’den beri ilk kez aylık (yüzde 1,4) olarak düştü ve senelik enflasyon da yüzde 26’dan yüzde 21,62’ye geriledi.
ÜFE YÜZDE 38,5
Aynı şekilde imalat sanayiinde fiyat temayülünü ortaya koya ÜFE de düştü. ÜFE aylık yüzde 2,5 gerileyerek yüzde 38,5’e iniverdi.
Hazine Bakanı Albayrak’ın keyfine diyecek yok. Dün Varlık Fonu’nun bütün imza yetkisini aldı, bugün talimatla enflasyonu düşürüyor.
Albayrak, “Enflasyonda düşüş aralıkta da sürecek.” sözleri ile yaptıklarının yapacaklarının teminatı olduğunu aktardı.
Çarşı-pazarda böyle bırakın düşüşü, bilakis fiyatlar artmaya devam ediyor. “Soğan fiyatları arttı” diye depolara mehter marşlı baskınlar düzenleyen başka bir memleketin hükûmeti değildi herhalde.
ABD VE ALMANYA’DA YÜZDE 2 BİLE DEĞİL
Masa başından suni şekilde aşağı çekilen TÜFE’nin nihai hali de ABD ve Avrupa Birliği ile mukayese edilmeyecek kadar yüksek. ABD’de yüzde 1,5-2 arasındaki TÜFE, Türkiye’de ite kaka yüzde 22’ye çekilebildi.
Aralıkta da benzer bir müdahale ile eksi enflasyon açıklansa bile enflasyon canavarı 2018 senesini yüzde 20-21 civarında bir oranla kapatacak.
ÜFE’nin yüksek seyrini de not edelim. ÜFE çok yüksek. 2019 senesinde ÜFE’nin gecikmeli tesirleri çarşı pazara sirayet edeceğini gösteriyor.
2019 sonunda bile TÜFE’de yüzde 17-18’in altı mevcut şartlarda uzak bir ihtimal. O da kurlar yükselmez, yeni bir ağustos şoku tekrar etmezse…
“En kötüsü geride kaldı mı?” suâline cevabım maalesef, “Hayır, her an yeni tırmanışlar olabilir.” şeklindedir.
PETROL FİYATINDAKİ DÜŞÜŞ VE ÖTV İNDİRİMLERİ
Kasımda dünyada petrolün varil fiyatının 57 dolara kadar inmişti. Otomotivden beyaz eşyaya, mobilyadan konuta kadar bazı sektörlerde iki aylık geçici vergi indirimleri yapılması da fiyatlar üzerindeki baskıyı azalttı.
31 Mart 2019’da yapılacak mahallî idareler seçimini kazanmak için ekonominin çökmüş suratına makyaj üstüne makyaj yapılıyor.
Tek atımlık barutun bütçenin gelir kalemini nasıl tarumar ettiğini 15 Aralık’ta bütçe rakamlarında hakkelyakin müşahede edeceğiz. Bütçe açığı 100 milyar TL’ye doğru emin adımlarla yol alıyor. Ne kadar açık o kadar çok borç!
TÜİK SİYASETİN OYUNCAĞINA DÖNDÜ
Kırk delikli elbiseye yama yapmaya çalışan hükûmet bir tarafı dikerken diğer yerlerin delik kaldığını görmek istemiyor. Elde artık iğne iplik de kalmadı.
TÜİK resmi bir istatistik makamı olmasına rağmen siyasetin elinde oyuncağa döndü. Komşumuz Yunanistan aynı ucuz numaralarla girdiği krizden hâlâ çıkamadı. AB yardımları olmasa çoktan batmıştı.
Petrol fiyatları artarsa, vergi indirimleri kalktığında ve kurda yeni bir yükseliş olması halinde manzara yine kararacak.
HALKIN YÜZDE 80’İ TÜİK’E İNANMIYOR
TÜİK bugünkü yalanın üzerini başka büyük yalanlarla örtmeye çalışacak. Bir gün enflasyon hakikaten düştüğünde açıkladığı rakamlara kimse inanmayacak.
Halihazırda inanan da yok zaten. İktisatçı Mahfi Eğilmez enflasyon rakamları açıklandığı gün Twitter hesabında anket yaptı. Halkın TÜİK’in verilerine itimat edip etmediğin sordu. 20 bine yakın kullanıcının yüzde 80’i “İnanmıyorum.” cevabını verdi. Damat Berat, millî iradenin sesine kulak verir mi?
Yalancı çobanın hikâyesinden ibret alınsaydı hiç böyle olur muydu?
Kaynak: http://www.tr724.com/yalanci-coban-enflasyonu/

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.