İŞÇİ ÖLÜMLERİNİN NEDENİ DENETİMSİZLİK! - İlker Doğan
Türkiye’de önü alınamayan sorunlarından biri de işçi ölümleri. Gebze’de 29 Kasım günü viyadük inşaatının çökmesi sonucu 3 işçi hayatını kaybetti. Bir gün sonra Bursa’nın İnegöl ilçesinde bir mobilya fabrikasında TIR’a yüklü konteyner işçilerin üzerine düştü: 2 işçi öldü. Bu acı haberlerin ajanslara düşmediği gün yok gibi. 2015 yılında bin 730 işçi yaşanan kazalarda hayatını kaybetti. 2016’da rakam bin 970 olarak kayıtlara geçti. Geçtimiz yıl ise 2 bin 6 işçi cinayet gibi kazalarda yaşamını yitirdi. Türkiye işçi ölümlerinde Avrupa birincisi. Dünyada ise 3. sırada.
AKP iktidarı, 2012’de işçi ölümlerinin önüne geçebilmek için kanun çıkardı. Avrupa Birliği standartlarında hükümler getirildi. Ancak geçen 6 yıllık sürede istenen sonuç alınamadı. Bunun da en büyük sebebi devletin denetimlerinin yetersiz olması. Uygulamada yaşanan sorunlar nedeniyle ölümlü iş kazalarında tablo giderek kararıyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) verilerine göre, 2017’de kayıtlara geçmiş 2 bin 6 ölüm vakası yaşandı. Bir önceki yıl ise bin 970 işçi cinayet gibi kazalarda hayatını kaybetti. 2015’de ise bin 730 çalışan kazalarda can verdi.
GÜNDE 5 İŞÇİ HAYATINI KAYBEDİYOR
İstatistiklere göre Türkiye’de hergün ortalama 5 işçi hayatını kaybediyor. İSİG’in raporuna göre OHAL döneminde iş cinayetlerinde yüzde 10 artış yaşandı. Raporda, “OHAL/KHK rejimi ise güvencesiz, esnek ve kuralsız çalışma koşullarını daha da ağırlaştırdı ve yaygınlaştırdı. Sonuç ise ortada! 2017 yılında iş cinayetleri sonucu 2 bin 6 işçi yaşamını yitirdi. ILO verilerine göre 1 ‘İş kazası sonucu ölüm’ karşılığında yaklaşık 6 ‘İşle ilgili hastalık sonucu ölüm’ olmaktadır. (Bu durumda, ILO verileri baz alındığında) Türkiye’de 2017 yılında 12 bin işçinin işle ilgili hastalıklardan ölmüş olabileceği görülmektedir. Meslek hastalıkları buz dağının görünmeyen yüzüdür.” denildi.
TÜRKİYE AVRUPA BİRİNCİSİ!
Dünyada her yıl ortalama 270 milyon iş kazası meydana geliyor. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre her gün ortalama 5 bin, yılda ise 2 milyon işçi ölüyor ve 160 milyon işçi meslek hastalığına yakalanıyor. İş kazalarının yüzde 98’lik kısmı işveren ve personel ihmalinden kaynaklanıyor. Bu kazaların yüzde 50’si çok kolay önlenebilir kazalar. Türkiye ölümlü iş kazalarında El Salvador ve Cezayir’in ardından dünya üçüncüsü, Avrupa’da ise başı çekiyor.
DİSK: TAŞERON SİSTEMİ KALDIRILMALI
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK)’na göre sorunun çözümü için ‘taşeron’ sisteminin kaldırılması gerekiyor. DİSK Eğitim ve İSİG Dairesi Müdürü Tevfik Güneş, “Biz iki temel sorun halledilmedikçe, iş cinayetlerinde ve meslek hastalıklarında kapsamlı iyileştirmelerin gerçekleşebileceğini düşünmenin mümkün olmadığını ısrarla savunuyoruz. Bu iki temel sorun, Türkiye’deki kalkınma modelindeki yanlışlar ve iş sağlığı ve güvenliği sistemindeki çöküştür. Soma, Ermenek ve Torun facialarında bunu gördük. Taşeron ve güvencesiz üretim sisteminin tamamen yasaklanması veya ciddi denetim ve sınırlama getirilmeli. Bunun için de samimi, etkin bir mücadelenin toplumsal yaşamın her alanında verilmesi artık kaçınılmaz bir hal almış durumda
En büyük işçi kazası: Soma
Soma faciasını hatırlayacaksınız. 13 Mayıs 2014’te meydana gelen ve 301 işçinin hayatını kaybettiği facia Türkiye’deki yaşanan en büyük işçi kazası olarak kayıtlara geçti. 5’i tutuklu, 51 sanığın yargılandığı Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davada karar 12 Temmuz 2018’de açıklandı. Aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ın da bulunduğu toplam 14 sanığa ceza verildi. Şirketin patronu Alp Gürkan’ın da aralarında yer aldığı 37 sanık ise beraat etti. Karar mağdur yakınlarının tepkisine neden olmuştu.
Kaynak: http://www.tr724.com/denetimsizlikten-oluyoruz/
Bu Yayına Yorum Yapın