10 Muharrem ve ‘çifte vav’ | Tuncay Opçin
10 Muharrem’de, Aşure gününde okunan mersiyeler, Hz. Hüseyin’in Kerbela’da şehit edilmesini konu edinen ağıtsal şiirlerdir. Ünlü şair Fuzuli’den Şeyh Galib’e kadar pek çok şair mersiye yazmıştır.
Tekke, derviş, Muharrem, Hasan, Hüseyin… Bu sözcükleri yanyana gördüğünüzde tasavvuftan, tarikatten, dervişten kapı açacağımızı anlamışsınızdır. Günlük hayatta artık çok fazla yeri olmasa da, Türkiye’de, özellikle de İstanbul’da hâlâ pek çok tekke ve dergâh mevcut. Bunların çoğu da sanıldığının aksine, parti ve siyaset dışı, mahalle dergâhları.
İşte bu dergâhlar ve dergâhın takipçileri dervişler, içten içe yüzlerce yıllık bir kültürü yaşatıyor. Söz ettiğimiz sadece haftanın belli günlerinde yapılan zikir ve ayinler değil. Müslümanları daha derinden etkileyen bir olayın, Muharrem ayında, Hz. Hüseyin’in şehit edilişinin yasını tutuyor dervişler. Ancak televizyonlarda alıştığımız zincirlerle kendini dövme, kılıç ve pala ile kendini yaralamadan uzak bir yas biçimi bu. Günlük hayatı daha derinden etkileyen bir tarzı var bu yasın. Sudan, yemekten, cinsellikten hasılı bedeni hazlardan uzak durulan bir ay Muharrem ayı dervişler için.
ON ZEYTİNLE BİR GÜN ORUÇ
Dergâhlarda tarikatin içinde bulunduğu gruba göre farklı zikir türleri var. İki ana gruba ayrılıyor tarikatler; sesli zikir yapanlar, sessiz zikir yapanlar. Kamuoyunun ismini sık sık duyduğu Nakşibendi tarikatinde zikir sessiz. Nakşibendi müritleri dua ve zikirlerini, “Hatme”lerini sessizce, içinden yapmakta. Kadiri, Rufai, Halveti gibi tarikatlerde ise zikir sesli. Yani dervişler, Allah’ın isimlerini yüksek sesle tekrarlayarak ibadet etmekte. Sesli zikir yapılan tarikatlerin pekçoğunda zikir müzik eşliğinde yapılmaktadır. Özellikle Mevlevilik’te, yapılan ayinlerde müziğin ve müzik aletlerinin inanılmaz bir yeri vardır. Sesli zikir yapan diğer tarikatler de Mevleviler’den geri kalmaz. Onlarda da ilahi, kaside, gazel okunur zikir sırasında. Kudüm, bendir, kanun çalınır, ney üflenir. Ancak bunların hepsi yılın on bir ayı için geçerli. Muharrem ayının girişiyle birlikte dergâhlarda bir aylığına bütün müzik aletleri rafa kaldırılır.
Muharrem’de dervişin hayatından çıkıp giden sadece müzik değil. Muharrem yasını tutanlar hüzünlü durmaya çalışır bütün ay boyunca. Elbette hüzne bir de bedene zevkleri terk etme eklenir. Evliler eşlerinden vazgeçer. Yılına göre 29 veya 30 gün süren Muharrem, müritlerin cinsel perhizle geçirdikleri bir aydır. Kuvvetli müritler ayın ilk on gününde oruç tutar. Muharrem orucu, diğer oruçlara benzemez. İftarda sadece on zeytin yemeğe izin vardır. Bu sayı hergün birer tane azaltılarak beşe sabitlenir. Oruç tutmayanlar ise tıka basa yemek yemez, su içmez. Ancak bir insanı ayakta tutacak kadar suya izin vardır. Kerbela çöllerinde susuz şehit olanların anısıdır dervişleri susuz bırakan.
Dergâhın kapısı herkese, her gelene açıktır. Yemek zamanı, mutfakta ne pişerse yer sofralarında ikram edilir. Muharrem’le birlikte yemeklerin tuzu artar. Sadece tuzu arttırmakla klmaz dervişler. Susuzluğu daha fazla hissetmek için tuz yalayanlar da olur. Sofralara tuz eklenirken, su sürahileri sırra kaden basar. Dervişler evlerindeki sofralarda da sürahi bulundurmaz bir ay zarfınca.
Muharrem boyunca derviş süslenmez, saçlarını taramaz, sakalını traş etmez. Ancak zorunlu hallerde bu davranışlardan taviz verilir. Derviş bir ay boyunca şık giyinmez. Geçmiş yüzyıllarda dervişlerin bir ay boyunca kirli giyindikleri anlatılır dergâhta. Muharrem’in ilk günende başlayan matem, Hz. Hüseyin’in şehit edildiği onuncu günde zirveye çıkar. O gün bütün müritler siyahlara bürünür.
ÇİFTE VAVLI AŞURE
Muharrem’in onuncu gününde yaşananlar elbette sadece siyah giymekle sınırlı değil. Bugünün özel bir yiyeceği var: Aşure. Zaten Muharrem’in 10’u için tasavvuf literatüründe geçen isim “Aşure Günü”. Osmanlı devrinden kalma bir adet 10 Muharrem’de aşure yapmak. Ancak o gün yapılan aşureyi diğerlerinden ayıran bir özellik var. 10 Muharrem aşuresi “çifte vav”lı yapılır. Yani kazandaki aşureyi karıştıranlar kepçe ile “vav” harfi çizer kazanın içerisinde. Ebced hesabına göre çifte vav harfi, Allah ismi ile aynı matematiksel rakama denk gelir. Dervişin hayatın her anında Allah’ı zikredişinin sembolüdür aşuredeki “çifte vav.”
Dergâh veya tekkedeki bütün yemekler aşçının elinden geçerken, Muharrem aşuresi tekkenin statü itibariyle üçüncü adamı, “Meydancı” tarafından hazırlanır. Meydancı adından da anlaşılacağı üzere, tekkenin idari işleyişini üzerine alan kıdemli bir mürittir. Sabah namazının ardından ocağa konan aşure, şeyhin katılımıyla hazırlanır. Şeyh, günün mânâ ve öneminden dolayı aşure kazanının başına gelir.
Bugün evlerde pişirilmesi adet olan aşure, Osmanlı İmparatorluğu döneminde sadece tekkelerde hazırlanırdı. Ancak İstanbul’da 350’nin üzerinde tekke olması ve hepsinde aynı gün aşure yapılması, kaçınılmaz olarak bir kısmının bozulmasına neden oluyordu. İşte bu yüzden Sultan III. Ahmet aynı gün dergâhlarda aşure yapılmasını yasakladı. Bunun yerine sıra ile hazırlanır oldu 10 Muharrem Aşuresi.
Aşure konusunda dün ile bugün arasında bulunan fark bununla sınırlı değil. Eskiden aşure daha akışkan ve sulu yapılırken, şimdi daha katı tutuluyor. Sunumu da günümüzde çok farklı. Bugün tabaklar içerisinde getiriliyor aşure. Oysa Osmanlılar döneminde genellikle porselenden imal edilen “Aşure Sürahileri”nde ikram edilirdi. Her aşure sürahisinin kapaklı, kapaksız bardakları da olurdu.
HARUN BABA’NIN VASİYETİ
Bunca değişene rağmen tekkelerin bir diğer değişmeyeni 10 Muharrem’de yapılan ziyaretler. O gün dervişlerin uğrak yeri Koca Mustafa Paşa Sümbül Efendi Camii. İstanbul’un fethinden hemen sonra başlayan Ehl-i Sünnet tarikatlerin Sümbül Efendi Camii ziyaretleri günümüzde de devam ediyor. Öğle namazının öncesinde camiye gelen müritler, öğle namazının ardından mevlide iştirak ediyor. Hemen ardından da sırf bugüne mahsus bir müzik formu olan “Muharremiye”ler okunuyor. O gün Sümbül Efendi Camii, başlarına “tekbirli sikke”leri, sırtlarına “haydariye” geçirmiş müritlerle doluyor.
“Hz. Ali ve Ehl-i Beyt sevgisi o kadar derindir ki, pek çok mürit o gün ölmeyi ister. Yaşlı müritlerden Harun Baba isminde bir mühtedinin hikayesini dinlemiştim. Harun Baba, Hıristiyanlık’tan Müslümanlık’a geçen biri. Sonra da Halveti tarikatina girmiş. Şeyhliğe kadar da yükselmiş. Dervişlerine, ‘Eğer 10 dışında bir gün ölürsem, cesedimi köpeklere atın’ diye vasiyet etmiş. Hakikaten 10 Muharrem’de, ‘su, su’ diye inleyerek vefat etmiş” sözleriyle anlatmışlardı 10 Muharrem’in dervişler için kıymetini.
Bugün de dervişlerin uğrak yeri olan Sümbül Efendi Camii, İstanbul’un en eski dergâhıdır. Eski bir Bizans kilisesi ve manastırından dönüştürülen cami ve dergâh, Osmanlılar için de çok önemliydi. Çünkü bu dergâhın bahçesinde, Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin’in kız torunları, “Çifte Sultanlar” yatıyordu. İnanışa göre Bizanslılar’ın eline esir düşen iki kızkardeş, İstanbul’a getirilir. Şimdi Sümbül Efendi Camii’nin bulunduğu yerdeki Bizans kilisesinin manastırına kapatılan iki kızkardeşe Hıristiyan olmaları için süre tanınır. Sürenin dolmasına bir gün kala iki kırdaş de ölür. Kilisenin bahçesine defnedilen kızkardeşlerin mezarları II. Mahmut zamanında bulundu. II.Mahmut gördüğü bir rüya üzerine o zaman tekke olan Sümbül Efendi Camii’nin bahçesini kazdırdı ve mezarlar ortaya çıktı. Padişahın emri ile üzerlerine türbe yaptırıldı.
Osmanlılar döneminde bütün tarikatlerin katılımıyla Sümbül Efendi Camii avlusunda gerçekleştirilen törenleri, devrin en kıdemli şeyhi yönetirdi. Şeyh öğle namazı ve mevlidin ardından “devran” açar, törenlere katılan bütün dervişleri zikre davet ederdi. “Muharremiye” yani Kerbela konulu mersiyelerin ardından da bütün müritler hüzünle dağılırdı İstanbul’un dört bir yanına.
10 Muharrem’de, Aşure gününde okunan mersiyeler, Hz. Hüseyin’in Kerbela’da şehit edilmesini konu edinen ağıtsal şiirlerdir. Ünlü şair Fuzuli’den Şeyh Galib’e kadar pek çok şair mersiye yazmış, bu şiirler, devrin en ünlü bestekârları tarafından bestelenmiştir. Mersiyeleri okumak için de mersiyehânlar yetişmiştir. Son dönemde bunlar arasında şüphesiz en meşhuru Sebilci Hüseyin Efendi’di. 10 Muharrem törenlerinde su dağıttığı için adı Sebilci’ye çıkan Hüseyin Efendi, okuduğu mersiyelerle büyük bir şöhret kazandı dervişler arasında.
Kerbela Olayı, 13 yüzyıl önce yaşanmasına rağmen hâlâ bütün sıcaklığı ile dervişlerin yüreklerini yakıyor.
(Devamı var…)
* On Muharrem’de dergâhlarda o güne özel zikir yapılır. Bunlardan bir tanesini, “Cihangir” zikrini izleme fırsatım olmuştu. Şeyh efendi kan kırmızı tacı ve o güne mahsus kırmızı cübbesiyle zikri idare etmişti. Cihangir zikrinde form, Haliç’te balıkçıların kürek çekmelerinden esinlenmiştir ve oldukça yüksek fiziki performans isteyen bir zikirdir.
Kaynak: https://kronos7.news/tr/kanayan-yara-kerbela/
Bu Yayına Yorum Yapın