Futbolda darphanenin yeni adresi: AS Monaco | Hasan Cücük




Transferde en çok kazanan kulüpler denilince akla ilk Portekiz kulüpleri gelirdi. FC Porto, Benfica ve Sporting Lizbon, yetiştirdiği oyuncuları satmakla mahirdiler. Örneğin Fenerbahçe’nin kiralık olarak Leicester City’den kadrosuna kattığı İslam Slimani’yi, Sporting 300 bin Euro’ya alıp, 3 yıl sonra 30 milyon Euro’ya satmıştı. Portekiz kulüplerinin para basma özelliğini son yıllarda Fransa’nın Monaco takımı aldı. Adeta bir darphaneye dönüşen Monaco sattığı oyunculardan kasasına milyonlarca Euro koydu.
Fransa’ya bağlı Monaco Prensliği’nin tek futbol takımı olan AS Monaco, yıllardır Fransa liginde zirveye oynuyordu. Ta ki 2004 yılında başlayan çöküşe kadar. 2004’te Şampiyonlar Ligi finalinde Jose Mourinho’nun Porto’suyla eşleşen takım, o günden sonra Prens’in para musluklarını kısmasıyla düşüşe geçti. Finale çıkan kadro birkaç yıl içinde dağıldı. Öyle ki 2010-2011 sezonunda AS Monaco, 2. Lige bile düştü. Sonraki sezon 3. Lige doğru yol alınırken, Rus milyarder Dmitry Ribolovlev devreye girdi ve takımı toparladı. Bir yıl sonra AS Monaco Ligue 1’deki yerini alacaktı.
Ribolovlev’in para musluklarını açtığı Monaco, 2013-14 sezonunda tam 160 milyon Euro’luk transfer yapıyordu. Ancak Monaco’dan daha çok para harcayan bir rakibi vardı; PSG. Katar sermayesini arkasına alan PSG, sadece Fransa Ligi’nde değil tüm Avrupa’da transferin belirleyici kulübü oluyordu. PSG harcadığının karşılığını şampiyonluk olarak görürken, Monaco’nun hissesine sadece lig ikinciliği düşüyordu. Monaco bu gerçeği görünce strateji değişikliğine gidiyordu. PSG ile ne maddi ne de sportif başarıda yarışacak bir Monaco vardı. 2014-15 sezonundan itibaren Monaco, transfer etme yerine satma politikasını benimsiyordu.
Bir yıl önce Fc Porto’dan 45 milyon Euro ödeyip kadrosuna kattığı James Rodriguez’i 30 milyon karla Real Madrid’e satan Monaco, o transfer sezonunda kasasına 90 milyon Euro koyuyordu. Kadrosuna kattığı oyuncular için ise 40 milyon Euro ödüyordu. En pahalı transferi Benfica’dan kadrosuna kattığı Bernardo Silva oluyordu. Silva için 15,75 milyon Euro ödüyordu. Monaco artık sıcak parayla tanışmanın mutluğunu yaşıyordu. Üzerinde şampiyonluk baskısının olmaması oyuncuların motivasyonunu da önemli etkiliyordu.
2015-16 sezonunda Monaco’nun kasasına bu kez 180 milyon Euro giriyordu. Manchester United’e sattığı Anthony Martial’dan 60 milyon Euro, İnter’e sattığı Geoffrey Kondogbia’dan ise 36 milyon Euro koyuyordu. Bir taraftan sattığı oyuncularla kasasını dolduran Monaco diğer taraftan kadrosuna gelecek vaat eden genç oyuncuları katıyordu. 180 milyon Euro’luk satış yaptığı yıl kadrosuna 100 milyon Euro’luk oyuncu katıyordu. Kadrosuna kattığı 14 oyuncudan en pahalısı Benfica’dan aldığı Ivan Cavaleiro oluyordu. Sattığı yıldızlara rağmen Monaco sezonu sürpriz bir şekilde PSG’nin önünde şampiyon tamamlayınca, kadrosundaki oyuncuların alıcıları artıyordu. Ancak Monaco bir kaç yıldır sürdürdüğü oyuncu satma projesine bir virgül koyup, kadrosunu güçlendiriyordu.
Bu strateji değişikliğinde sürpriz gelen lig şampiyonluğu rol oynuyordu. 2016-17 sezonunda 50 milyon Euro’luk oyuncu alan Monaco’nun sattığı oyunculardan kasasına sadece 18 milyon euro giriyordu. Yapılan transferlere rağmen hem ligde hem de Şampiyonlar Ligi’nde hüsran yaşanınca, Monaco yeniden oyuncu satma politikasına dönüyordu.
2016-17 sezonunda Monaco’nun futbolcuları transferin gözdesi oluyordu. Manchester City, Benjamin Mendy için 57, Bernardo Silva için ise 50 milyon Euro ödüyordu. Monaco 107 milyon Euro kazandığı bu iki oyuncusu için sadece 28 milyon Euro bonservis ödemişti. 2014-15 sezonunda Rennes’ten sadece 8 milyon Euro ödeyip kadrosuna kattığı Tiemoue Bakayoko’yu Chelsea’ya 40 milyon Euro’ya satıyordu. 2016-17 sezonunda oyuncu satışlarından 200 milyon Euro kasasına koyan Monaco, 123 milyon Euro’lukta transfer yapıyordu. En pahalı transferi Lazio’dan 30 milyon Euro’ya aldığı Keita Balde oluyordu.
Bu sezon Manoco tarihinin en çok para kazandığı transfer dönemini geçirdi. Sattığı oyunculardan kasasına tam 309 milyon Euro girdi. Geçen yıl kiralık olarak PSG’ye gönderdiği genç yıldızı Kylian Mbappe’yi bu yıl 135 milyon Euro’ya bu kulübe satan Monaco, Atletico Madrid’e sattığı Thomas Lemar’den ise 70 milyon Euro kazandı. Monaco, Lemar’a 2015’te sadece 4 milyon Euro bonservis ödemişti. Yine 6 milyon Euro’ya kadrosuna kattığı Fabinho’yu Liverpool’a 45 milyon Euro’ya sattı. Genç oyuncuları kadroya katmaya bu sezonda devam eden Monaco, 96 milyon Euro’luk transfer yaptı. Dünya Kupası’nda yıldızını parlatan 22 yaşındaki Rus Aleksandr Golovin için 30 milyon, 16 yaşındaki Willem Geubbels için Lyon’a 20 milyon Euro ödedi.  Monaco’nun önümüzdeki yıllarda bu gençlerden yine milyonlar kazanacağını tahmin etmek bir kehanet olmayacaktır.
Kaynak: http://www.tr724.com/futbolda-darphanenin-yeni-adresi-as-monaco/

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.