1.Dünya Savaşı Sonrası Osmanlı’daki umutsuzluk ve Atatürk’ün Verdiği Umut!! | #MutlakaOku
Bilgiseli yazalım: Birinci Dünya Savaşı sonrası Osmanlı’da ve özellikle İstanbul’daki genel umutsuzluk havasını tahmin etmek bile çok zor. Zaten o dönemde soysuz sayısının çok olduğunu biliyoruz. Peki vatanseverler ne durumdaydı? Bir örnekle anlatalım:
- Vatanseverliklerine hiç şüphe olmayanların imzaladığı bir tarihi belge 1918’deki iç çöküşün ne kadar derinlere kadar gittiğini gösterir. Belgenin Türkçesi yok edilmiştir. Fakat İngilizcesi ABD DİB arşivinden alınmış, AÜ Tarih Araştırmaları Dergisinde yayınlanmıştır.
- Birinci imza Halide Edip, sonra sırası ile Yunus Nadi, Ahmet Emin, Velid Ebüzziya, Celâl Nuri, Necmeddin Sadak gibi isimleri görüyoruz. Bu dilekçe Türk Wilsoncular Birliği adına 5 Aralık 1918 tarihi ile Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Woodrow Wilson’a verilmiştir.
- Belgede Türkiye’deki dinler ve ırklar meselesinin çözümlenmesi için Amerikan yardımı istenmekte, Türkiye vatanseverlerinin ve aydınlarının tarih ve geleneklerinden ve ırklar arası anlaşmazlıklardan dolayı kendileri tarafından kabul edilecek herhangi bir sistemin bir müstebitliğe soysuzlaşacağı kanısına vardıkları bildirilmektedir.
- Bu sebeple kendi milletlerinin, belirli bir zaman içinde, devlet işlerini bilen yabancı bir idarenin yönetimi altına sokulmıya ihtiyacı olduğu inancındadırlar. Dilekleri, gelişmemiş ve geri kalmış bir milleti belki bir zaman için eğitmektir.
Belge bu önsözden sonra şartlara geçiyor. Haydi şartlara bir bakalım:
- 1- Padişahın hükümranlığı ve Türkiye için meşrutî bir hükûmet şekli korunacaktır.
- 2- Bütün seçimlerde nisbî temsil azınlıkların hakkını temin edecektir. Bütün Osmanlı uyrukları, en alttan en üste kadar, hükûmet memurluklarına alınacaktır.
- 3- Finans, tarım, endüstri, bayındırlık, eğitim bakanlıklarının her birine uzman yardımcıları ile birlikte bir Amerikan başmüsteşarı getirilecek, bu müsteşarlardan kurulu Amerikan komisyonu yeni esaslara göre gereken reformları yapacak, yeni metotları getirecek, sosyal refah ve öğretimle ilgili bütün çalışmaları düzenliyecek ve tamamiyle idare edecektir.
- 4-Adliye reformu için Amerikan müsteşarının uygun göreceği memleket ve milletlerden seçilecek uzmanlardan bir heyet kurulacaktır.
- 5- Jandarma ve polis işleri bir Amerikan umumî müfettişine ve onun seçeceği memurlara bırakılacaktır.
- 6- Türkiye’nin her vilâyetinde görevi yerli idarede reform yapmak olan bir Amerikan başmüfettişi ile ona bağlı uzmanlar bulunacaktır.
- 7- Bu şekildeki yerli idare her vilâyetin özel olarak ve en iyi yolda gelişmesi için Amerikan yardımı ile yürütülecektir.
- 8- Amerikan yönetimi en az on beş, en çok yirmi yıl sürecektir. Amerika’da yönetmesi istenen Türkiye’nin sınırları barış konferansında tesbit edilecektir.’
Kaynak:Falih Rıfkı Atay “Çankaya” Peki bu teklifnameyi ben niye yazdım? 2 sebebi var;
- Birincisi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu memleketi sadece dış değil iç düşmanlarla dolu bir ortamda nasıl bir nüveden devşirip içinde yaşadığımız cumhuriyete evrimleştirdiğini ara ara hatırlatmak gerekiyor. O dönem sadece Mustafa Sabri ve İskilipli Atıf gibi hainler değil, en vatansever aydınlar grubu bile memleketin elden çıktığına inanmıştı.
- Atatürk bu toplumu aldı vatan için mücadele eden bir kurt sürüsüne dönüştürdü. Demek ki bazen bir inançlı vatansever dünyayı değiştirebiliyor. (Aklımızda olsun biz de enseyi karartmayalım)
- İkinci sebep bugün ne yazık ki Menderes’ten başlayarak kesintisiz bir ABD mandacılığı zihniyetinin nasıl da içimize kök saldığını göstermek. Menderes bu belgede yazanların çoğunu ABD’lilere neredeyse karşılıksız vermiştir. Geldiğimiz noktadan memnun musunuz?
Bu da böyle bir bilgiseli olsun… İyi okumalar. “Çankaya” kitabını okuyun… Çok şey kazanırsınız… İyi geceler dilerim
Bu Konu, Analytics @Orunmila_esu Kullanıcı adıyla paylaşımlar yapan, bir Twitter hesabının, paylaşımlarından derlenerek oluşturulmuştur…
Kaynak: Mutlaka Oku | https://mutlakaoku.com/1-dunya-savasi-sonrasi-osmanlidaki-umutsuzluk-ve-ataturkun-verdigi-umut/ @Bilgiselleri aracılığıyla
Bu Yayına Yorum Yapın