Diktatörler seçimle gi(tmezler)derler! | Zafer Polat | Zaman Avustralya
Türkiye, tarihinin en kritik seçimine giderken, bu arada komşu ve yakın birkaç ülkede de kritik seçimler yapıldı.
Komşu, Ermenistan ve Irak’ta… Lübnan ve Malezya’da…
Bu ülkeler arasında iktidardaki hükümet açısından neredeyse tıpa, tıp paralellik gösteren Malezya’ya dikkat çekmek istiyorum. Aynı zamanda Pasifikte ki en yakın komşusu olması açısından, Avustralya için de bu seçimler büyük önem taşıyordu ve ülkede yakından takip edildi.
ABC haber kanalı program yapımcısı Linton Besser ve kameraman Louie Eroğlu’nun, bir kaç yıl önce Malezya Başbakanı Najib Razak’a sorduğu soru hâlâ zihnimizdeki tazeliğini koruyor. İki ülkeyi siyasi krize götüren muhabir Linton Besser’in, Razak’ın bankadaki milyon dolarları ile ilgili sorusu, iki muhabirin önce tutuklanması, daha sonra da ülkeden gönderilmeleriyle sonuçlanmıştı.
Malezya’da yeni yapılan seçimlerle, Razak’ın diktatörlüğü sona erdi. Sandık yenilgisini geçen hafta ‘halkın tercihi’ diyerek kabul eden Najib Razak ile ilgili Avustralyalı gazeteci Linton Besser’in, sorduğu sorunun ne kadar can alıcı ve haklı olduğu gerçeği de bu şekilde bir kez daha ortaya çıkmış oldu.
2016 yılında aynı konu ile ilgili yazdığım köşe yazısından kısa bir özeti paylaşmak istiyorum: “ABC Televizyonu Four Corners program yapımcısı Linton Besser ve kameraman Louie Eroğlu, Malezya Başbakanı Najib Razak’a, sordukları yolsuzluk sorusu yüzünden, önce gözaltına alınıp tutuklandı, daha sonra da sınırdışı edildiler. Her ne kadar iki medya mensubunun tutuklanmasını Malezya Hükümeti, Başbakan için konulan güvenlik sınırının ihlal edilmesine bağlasa da, asıl sebebin Linton Besser’in Razak’a, ‘Banka hesabınızdaki milyon dolarları nasıl açıklayacaksınız’? Şeklindeki sorusudan dolayı yapıldığı, kamera görüntülerinde de görüleceği gibi çok aşikardı”.
Evet, Razak şimdi ülkesi için devrik bir lider.
Şimdiler de, kaçacak ülke arayan 21. yüzyılın bu diktatörü, Hizmet Gönüllüleri’nin de, ülkesindeki eğitimcileri, aynı anlayışa sahip mevkidaşının isteği üzerine mafyatik usullerle Türkiye’ye gönderen kişi olarak unutulmayacaktır. Kendisi ve ailesi dışında kimseye değer vermeyen, Razak ve onlar gibi diğer diktatörlerin, iktidarlıkları yerle bir olduğunda nasıl da kaçacak ülke aradıkları görülüyor.
Malezya, Razak’ın yolsuzluklarını ortaya çıkarma da kararlı. Hem de zamanında kendisini yargılamak isteyen, yargı mensupları tarafından.
İktidarı kaybeden eski Başbakan Razak’ın, seçimlerin ardından yaşanan hükümet değişikliği sonrası, hakkında başlatılabilecek olası bir yolsuzluk soruşturmasından kaçmak için ülkeyi terk edeceğine dair şüpheler bulunması nedeniyle, yeni hükümet ani bir kararla Razak ve eşine, yurt dışına çıkış yasağı getirdi. Malezya Göçmen Bakanlığı, hakkındaki yolsuzluk iddiaları nedeniyle, Razak ve eşine tedbiren yurt dışına seyahat yasağı getirildiğini açıkladı.
Bu seçimlerde ülkenin, Razak’ı deviren yeni başbakanı 92 yaşındaki Mahathir Muhammed, dünyanın ‘en yaşlı lideri’ özelliğiyle siyaset tarihine geçti. Yaşlı liderin öncülüğündeki muhalefet partileri koalisyonu Pakatan Harapan (Umut İttifakı) mecliste 122 sandalye kazanarak seçimden galip çıktı. Aslında, eski ve yeni liderin partisi aynı gelenekten geliyor. Barisan National (Ulusal Cephe) koalisyonu ülkede 60 yıldır kesintisiz iktidar olabilmiş.
Mahathir Muhammed’i, 1981-2003 yılları arasında 22 yıl ve daha sonraki Najib Razak’ı, 3 dönem başbakan yapan da yine aynı parti. 92 yaşında yeniden başbakanlık koltuğuna oturan Mahathir Muhammed’i, iktidara getiren parti ise, Umut İttifakı oldu. Malezya halkının sevdiği, ülkenin en uzun soluklu yöneticisi olan tecrübeli siyasetçi Mahathir’in, Razak’ın kurduğu Kuala Lumpur Kalkınma Ajansı 1MDB’ye ait usulsüzlükleri ortaya çıkarmak için muhalefet partileri ile ortaklığa gittiği ve hatta göreve geldikten kısa bir süre sonra koltuğu devredeceği bile söyleniyor. Mahathir, yaklaşık 700 milyon doları şahsi hesabına aktarmakla hakkında soruşturma yürütülen Razak ile ilgili olarak bir cadı avı yapmayacağını ancak, kurucusu olduğu fonla ilgili usulsüzlüklerde rolü bulunduğunun ortaya çıkması halinde hakim karşısına çıkarılabileceğini söylemişti. Mahathir, Cuma günü yapılan yemin töreninden sonra düzenlediği basın toplantısında, adalet ve demokrasi vugusu yaparak, finans çevrelerine güvence verdi ve ekonomiyi istikrara kavuşturma ile, 1MDB devlet fonundan yolsuzlukla kaybedilen milyarlarca doların iadesine öncelik vereceğini söyledi.
AVUSTRALYA MALEZYA HALKINI TEBRİK ETTİ
Malezya’daki hükümet değişikliği Avustralya’yı da memnun etti. Bölgedeki en yakın komşusu ve en büyük 10. ticaret ortağı olan Malezya’daki seçimleri, Dış İşleri Bakanı Julie Bishop yaptığı açıklamada; “Barışçıl ve anayasaya uygun bir seçim” oldu diyerek değerlendirdi. Bishop, Malezya halkını barışçıl bir şekilde ve demokratik haklarını kullanarak oylarını kullandıkları için tebrik ediyoruz.” dedi.
Umarız, Avustralya’nın aynı değerlendirmesi sandık hilerinin konuşulduğu ve Erdoğan’ın kaybetmesi halinde seçimlerin tekrarlanacağının bile sinyallerinin verildiği, 24 Haziran’da sandığa gidecek olan Türkiye için de yapılır.
Aslında 92 yaşındaki Dr. Mahathir Muhammed’in yaptığı gibi; ülke insanı ve geleceği için yapılacak bir ortaklık, bütün dünya da diktatörlükle yönetilen ülkeler için çok güzel bir örnek. Çünkü bu somut gelişme; “Diktatörler seçimle gitmezler” genel anlayışını değiştirerek, demokrasiye güveni artırdı. z.polat@zamanaustralia.com.au
Bu Yayına Yorum Yapın