KATAR SERMAYESİ TÜRKİYE’DEN KULÜP ALMAYA KARARLI | Hasan Cücük


Doğan Medya’nın Demirören Grubu’na satıldığı şu günlerde ilginç bir iddia ortaya atıldı: Beşiktaş, Katar’lılara mı satılıyor? İddianın sahibi Habertürk yazarı Serdar Ali Çeliker. Beşiktaş Başkanı Fikret Orman’ın Katar’da sponsorluk görüşmelerinin yanı sıra kulübün hisselerinin satışına yönelik çalışmalarda bulunduğunu iddia eden Çeliker, “Ama kaynaklarım diyor ki; sponsorluk ile başlayan bu ilişki bir süre sonra A.Ş.’nin en azından bir kısmının satılmasını da kapsayabilir” diye yazdı.
İLK HEDEF BAŞAKŞEHİR’Dİ
2020 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak olan Katar, ülkenin imajı ve tanıtımı adına kesenin ağzını açmıştı. Süper Lig’in yayın haklarını uzun yıllardır elinde bulunduran Digitürk’ü satın alarak Türkiye’ye giriş yapan Katar sermayesinin nihai hedeflerinden biri de bir takım satın almak olarak gösterildi. İlk zikredilen takım Başakşehir oldu. Emine Erdoğan’ın kuzeni Göksel Gümüşdağ’ın üzerine kademeli şekilde geçirilen Başakşehir, son yıllarda zirveye oynayan bir takım hâline geldi. ‘Devlet destekli’ Başakşehir’in sponsorlarının tamamına yakını kamu kuruluşlarından oluşuyor. Ancak Başakşehir’in Katarlılara satılacağı iddia edildiğinde cılız bir yalanlama gelmişti.
Başakşehir şampiyonluğa yaklaşan bir performans ortaya koysa da, en büyük eksikliği seyirciyi tribüne çekememesi. Emre, Arda, Adebayor, Edin Vişca ve Volkan Babacan gibi ligin kalburüstü futbolcularının varlığına rağmen maçlarını boş tribünler önünde oynuyor. Katarlılar için Başakşehir’i satın almak kârlı bir yatırım olarak görülmediği için rota Beşiktaş’a çevrilmiş olabilir.
KULÜP OLARAK EL DEĞİŞTİRMESE DE…
Beşiktaş’ın kulüp olarak el değiştirmesi imkansız. Çünkü kulüplerimiz hala dernek statüsünde bulunuyor. Satın alınmak istenen A.Ş kısmı. Bu satış gerçekleşir mi? Şu an için bir şey demek zor olur. İddia ciddi. Ateş olmayan yerden duman çıkmaz misali. Bu yıl Şampiyonlar Ligi’nde tarihi bir başarıya imza atan Beşiktaş’ın hisselerini almak Katarlılar açısından kârlı bir yatırım. Taraftar kitlesini de eklediğimizde Katarlıların iştahının kabarması doğal.
Türkiye’de kulüplerden borcu olmayan yok. Ligin 3 büyükleri borç miktarında da büyüklüğü kimseye kaptırmıyor. Her yıl transfer döneminde milyonlar harcayan, yanlış oyuncuyu transfer edip kulübede oturtan, ürün satışında hedefini tutturamayan, Avrupa’da yokları oynayan kulüplerimiz gelir gider dengesini korumakta zorlanıyor. Çare olarak bankalardan alınan krediler ile kulübün geleceği ipotek altına alınıyor. Beşiktaş, son 2 yılı şampiyon bitirip, bu yıl Şampiyonlar Ligi’nden 50 milyon Euro ve Cenk Tosun’un satılmasından 28 milyon Euro gelir elde etmesine rağmen mali bilançoda hâlâ zayıf. Fikret Orman, yeni sponsor bulmak için Katar seferine çıkarken, hisse satışıyla dönebilir.
PARANIN GÜCÜNÜ ARKASINA ALAN İPİ GÖĞÜSLER
Paranın gücünü arkasına alan takımların neler yaptığını Avrupa’dan biliyoruz. Fransa’da PSG ve Monaco, İngiltere’de Chelsea ve Manchester City bunun en iyi örnekleri. Aslında benzer durum Türkiye’de uzun yıllardır devam ediyordu. Paranın adresi hep İstanbul’un 3 büyükleri oldu. Seyirci sayısının çokluğu, ülke çağında popülerliği sponsorların 3 büyüklere yönelmesini sağladı. Zengin sahipleri yoktu ama zenginlerin gözdesiydiler. Koç grubunun gözde markası Beko adeta Beşiktaş’ın formasıyla özdeşleşmiş bir şirket oldu. Bunda elbette Rahmi Koç’un koyu bir Beşiktaşlı olması etkiliydi. Keza, Murat Ülker’in Fenerbahçe’ye akıttığı sponsor desteğinin altında renk aşkı yatıyordu. Tabi ki bu paralar boşa gitmiyordu. Taraftar, takımlarına her fırsatta destek veren firmaları koruyup gözetiyordu.
Ancak Katar sermayesi bir takımı alırsa ligin seyri değişir. Yabancı sayısının 14 olduğu Türkiye’de sermayeyi arkasına alan takım kalburüstü isimleri renklerine bağlar. Türkiye içinde sivrilen gençleri de yüksek bonservis ödeyip, rakiplerinin elinden alarak rahatlıkla kadrosuna katar. Şampiyonluğun adresi ise paranın gücünü arkasına alan kulüp olur.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.