MİLLİ TAKIM BAŞARISI 5 BÜYÜK LİGDEN GEÇİYOR | Hasan Cücük


HABER-YORUM | HASAN CÜCÜK
Yabancı sayısının sınırsız olduğu günümüz futbolda bu durumdan en çok milli takımlar etkilendi. Yerlilerin azınlığa düştüğü bir ortamda çare, Avrupa’nın önde gelen liglerinde oynayacak oyuncu yetiştirmekten geçiyor. Avrupa’nın 5 büyük ligi olarak gösterilen İngiltere Premier Lig, İtalya Serie A ve Almanya Bundesliga’da lejyonerlerin sayısı yerlileri geçerken, İspanya La Liga ve Fransa Ligue 1’de üstünlük yerlilerde bulunuyor.
108 SAMBACI, 88 TANGOCU
Brezilya ve Arjantin’in futbolda başarısının altında Avrupa Ligleri’nde oynayan oyuncuların çokluğu yatmaktadır. Hem kalite hem de iyi bir ücret için her Sambacı ve Tangocu futbolcunun rüyasında Avrupa vardır. Avrupa Birliği (AB) dışından oldukları için bu ülkelerin futbolcularının yabancı statüsünde olması bile dert değildir. Özellikle Güney Amerika’dan gelen futbolcuların büyük dedeleri Avrupa’dan göç etmiştir. Kolayca İspanya ve İtalya vatandaşlığı alırlar. Portekiz liginde ise Brezilyalılar yabancı statüsünde olmadılar. Bu durum yabancı sınırının kalktığı Bosman Yasası’ndan önce de geçerliydi. Portekiz’e adım atan Brezilyalılar için vatandaşlık almak da zor olmuyordu. Bu durumdan dolayı Portekiz, Brezilyalı futbolcular için Avrupa liglerine giriş kapısı oldu. Avrupa’nın 5 büyük liginde en çok Brezilyalı oyuncular top koştururken, bu ülkeyi Arjantin takip ediyor. 108 Sambacı ve 88 Tangocu, Avrupa’nın 5 büyük liginde takımlarının başarısı için ter döküyor. Güçlü liglerde top koşturan oyuncuların çokluğu doğal olarak milli takıma yansıyor.
İNGİLİZ FUTBOLCULARIN KARİYERİ ZAYIF
Futbolun anavatanı olarak İngiltere gösterilir. Dünyaya futbolu öğreten millet olan İngilizler sıra oynamaya gelince pek de başarılı olmadılar. İngiltere’nin milli takım düzeyinde tek başarısı ev sahipliği yaptığı 1966 Dünya Kupası’nı kazanmak oldu. Finalde Almanya’yı çizgiyi geçmeyen bir golle safdışı bırakan İngilizler, Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonalarında hep sınıfta kaldılar. Bunun sebebi olarak İngiliz oyuncuların Premier Lig’de azınlıkta kalması gösterildi. Premier Lig, dünyanın bir numaralı ligi olurken, oyuncuların yüzde 68’i lejyonerlerden oluşuyor. Premier Lig takımlarında İngiliz bulmak giderek zorlaşmaya başladı. 6 büyükler olarak tanımlanan City, United, Liverpool, Arsenal, Chelsea ve Tottenham’da kadronun tamamına yakını lejyonerler oluşturuyor. Premier Lig’de azınlık olan İngilizlerin, diğer büyük liglerde de esamesi okunmuyor. Serie A’da sadece 1 ve Bundesliga’da 3 İngiliz oyuncu top koştururken, La Liga ve Ligue 1’de İngiliz oyuncu bulunmuyor.
FRANSA’NIN DÜNYA KUPASI KADROSU
Fransa 1998 Dünya Kupası ve 2000 Avrupa Şampiyonası’nda kupaya uzanırken kadrosunun önemli isimleri yurt dışında top koşturuyordu. O yıllarda PSG ve Monaco’ya henüz yabancı eli değmemişti. Fransa Ligue 1, her yıl yeni bir şampiyon çıkarmakla ünlenirken, Zidane, Henry, Trezeguet, Vieira, Deschamps gibi yıldızlar yurt dışında ter döküyordu. O süreçte başlayan trend hala devam ediyor. PSG ve Monaco gibi Ligue 1’i domine eden takımlarda Fransız görmek pek mümkün olmuyor ama diğer 4 büyük Avrupa liginde 81 Fransız ter döküyor.
PREMİER LİGDE 30 İSPANYOL
İspanya yakın dönemde dünya futboluna damga vurmuş bir ülke. 44 yıl aradan sonra Euro 2008’te kupaya uzanan Boğalar, 2010 Dünya Kupası ve Euro 2012’yi de kazanarak üst üste 3 büyük turnuva kazanan ilk ve tek ülke olarak tarihteki yerlerini aldılar. İspanya’nın bu başarısının altında Barcelona iskeletini oluşturan oyuncuların tamamına yakınının yerli olması yatıyordu. Bugün Real Madrid ve Barcelona’da yerli sayısı azınlığa düşmüş olmasına karşılık, İspanyol oyuncular özellikle Premier Lig’de lejyoner çoğunluğuna sahipler. Premier Ligde 30 İspanyol oyuncu bulunuyor. Avrupa’nın 4 büyük ligindeki İspanyol oyuncu sayısı ise 52.
PORTEKİZ VE BELÇİKA ÖRNEKLERİ
Portekiz ve Belçika milli takımının başarısının altında yatan sebepte 5 büyük ligde oynayan oyuncuların çokluğundan kaynaklanıyor. FC Porto, Sporting ve Benfica gibi Avrupa’nın kalbür üstü takımlarına sahip Portekiz Ligi’nde yerliler azınlıkta bulunuyor. Cristiano Ronaldo ile birlikte 5 büyük ligde toplam 41 Portekizli ter döküyor. Keza son dönemde milli takım düzeyinde büyük atılım yapan Belçika’nın da 5 büyük ligde 41 oyuncusu var. Belçika milli takımının tamamı yurtdışında top koşturan lejyonerlerinden oluşuyor.
ALMAN VE İTALYAN EKOLÜ
Almanya ve İtalya, yurtdışına fazla oyuncu göndermiyor ama yakaladıkları ekolle futbolda başarılı oluyorlar. İtalya’nın son yıllarda biraz sessiz kalmasının altında diğer 4 büyük liglere az oyuncu göndermesi yatıyor. 23 İtalyan 4 büyük ligde ter döküyor. Almanya Bundesliga’da ibre yüzde 52 ile yabancılardan yana olmasına karşılık, kaliteli oyuncuların varlığı milli takımı güçlü kılıyor. Bayern Münih, Dortmund gibi takımlarda star sayılacak Almanların varlığına, 4 büyük ligde ter döken 25 isim eklenince Almanya milli takımı dünyanın en iyilerinden biri oluyor.
Ülke futbollarının kalitesini Avrupa’nın 5 büyük liginde top koşturan lejyonerlerinin sayısı belirliyor. Bugün Türkiye’nin futbolda esamesi okunmuyorsa, bunun sebebi 5 büyük ligde top koşturan oyuncularımızın azlığıdır. Allah’tan Almanya’dan yetişen gurbetçiler var yoksa Edirne – Kars hattı ağırlıklı bir milli takımımız olurdu.
Serie A 
İspanya: 10
İngiltere: 1
Fransa: 18
Almanya: 4
Brezilya: 34
Arjantin: 27
Portekiz: 11
Belçika: 8
La Liga 
İtalya: 7
İngiltere: 0
Fransa: 18
Almanya: 3
Brezilya: 20
Arjantin: 29
Portekiz: 11
Belçika: 4
Premier League 
İtalya: 7
İspanya: 30
Fransa: 26
Almanya: 15
Brezilya: 13
Arjantin: 17
Portekiz: 7
Belçika: 16
Ligue1 
İtalya: 5
İspanya: 4
İngiltere: 0
Almanya: 3
Brezilya: 30
Arjantin: 9
Portekiz: 8
Belçika: 7
Bundesliga 
İtalya: 4
İspanya: 8
İngiltere: 3
Fransa: 19
Brezilya: 11
Arjantin: 6
Portekiz: 4
Belçika: 6
Toplam 
İtalya: 23
İspanya: 52
İngiltere: 4
Fransa: 81
Almanya: 25
Brezilya: 108
Arjantin: 88
Portekiz: 41
Belçika: 41

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.