Her ülkede bir ’Yerli Messi’ var! - Hasan Cücük
Futbolun iki efsanesi Pele ve Maradona’nın tahtının varisi olarak Brezilya ve Arjantin’de öne çıkan isimler için uygun bulunan unvan ‘Yeni Pele’ ve ‘Yeni Maradona’ oldu. Her iki ülkede tahtın varisini bulmak kolay olmadı. İsminin başına efsanelere atfen ‘yeni’ konulan birçok oyuncu beklentilerin çok altında kaldı.
Günümüzün yaşayan iki efsanesi ise Messi ve Cristiano Ronaldo oldu. Bu isimlerden Messi adı daha ön plana çıktı. Henüz futbolu bırakmadığı için Arjantin’de Messi’nin varisi arayışı bulunmuyor. Ancak dünyanın birçok ülkesinde sivrilen her oyuncu için ‘Yerli Messi’ yakıştırması yapılıyor. Liste uzun. İşte öne çıkan ‘Yerli Messiler’den bir demet.
‘Mısırlı Messi’ Muhammed Salah: Futbol dünyasının son iki yılda yakından tanıdığı Salah muhteşem sol ayağından dolayı Mısırlı Messi olarak anılıyordu. Ancak bu lakaptan sıyrılarak dünyanın en iyi oyuncuları arasında gösterilmeye başladı. 2018 Ballon d’Or oylamasını 6. sırada, Messi’nin hemen arkasında tamamladı. Liverpool’un Şampiyonlar Ligi finaline yükselmesinde ve Mısır’ı Dünya Kupası’na taşımasında öncülük eden Salah, adının önüne hiçbir lakap konmadan kendi adıyla yeşil sahaların fenomeni olmayı başardı.
‘Türk Messi’ Emre Mor: Danimarka’nın Nordsjealland takımında adını duyuran Emre Mor, Alman devi Dortmund’a transferiyle dikkatleri üzerine çekti. Milli takım tercihini Türkiye’den yana kullanan Emre Mor, milli maçlarda çalımları ve tekniğiyle öne çıkınca ünvan bulmakta kolay oldu. ‘Türk Messi’, Dortmund’da tutunamayıp, İspanyol Celta Vigo’ya transfer olduktan sonra disiplinsiz davranışlarıyla sık sık kadro dışı kaldı. Henüz 22 yaşında olan Emre Mor ne lakabına ne de beklentilere cevap verecek bir performans ortaya koyamadan silinip gitti.
‘İngiliz Mini Messi’ Fran Kirby: Futbolu dünyaya tanıtan millet olan İngilizler, dünya çapında yıldız oyuncu çıkarmada zorlanan bir ülke oldu. İngiltere’de ‘Yerli Messi’ ünvanına layık görülen ise bir kadın futbolcu oldu. 2015 Kadınlar Dünya Kupası’nda 10 numaralı formayı giyen Kirby, ‘Mini Messi’ olarak anılmaya başladı. 25 yaşındaki Chelsea’li forvet, Messi benzeri birçok özelliğine sahipti. İngiltere’nin Brezilya’yı 1-0 yendiği karşılaşmada tek golün sahibi olan kadın futbolcu için United’in efsanesi Phil Neville, 6 kez Dünyanın En İyi Oyuncusu seçilen Brezilyalı Marta’dan daha iyi olduğunu belirtti.
‘Alman Messi’ Marko Marin: Alman futbolcu 18 yaşında Borussia Monchengladbach’dan ayrıldığından beri göçebe bir kariyere sahip oldu. Chelsea’ye imza atmadan önce Werder Bremen’de forma giydi. Mavilerdeki performansı oldukça tutarsızdı. Birçok kez kiralık olarak başka takımlarda forma giydi. Hızlanma, top sürme, çeviklik, teknik beceri ve oyunculuk yeteneğiyle tanınan Marin 2015-16 sezonunda Trabzonspor formasını terletmişti. Göçebe devam ettirdiği kariyerini kalıcı bir sözleşmeyle Olympiakos’ta sürdürdü. Şimdilerde Messi’likten oldukça uzak Kızılyıldız formasını terletiyor.
’Yunan Messi’ Giannis Fetfatzidis: Top tekniğinden ve 1.64’lük boyundan dolayı Yunan Messi diye isimlendirilen Fetfatzidis, kariyerinde önemli patlamayı Olympiakos’ta yaptı. Bu başarısının karşılığını Genoa’ya 4 milyon Euro’ya transfer olup, en pahalı Yunan oyuncu ünvanını aldı. İtalya’da gösterdiği performansla İngiliz kulüplerinin dikkatini çekti ancak 2015 yılında Suudi Arabistan’a transfer oldu. 28 yaşındaki futbolcu şimdilerde Messi’likten uzak bir şekilde ülkesinin takımı Aris’te forma giyiyor.
’Koreli Messi’ Seung-Woo Lee: Güney Koreli yıldız 2011’de Incheon United’tan Barcelona’nın ünlü akademisi La Masia’ya transfer olduğunda ülkesi için büyük önem taşıyordu. 2017 yılında Hellas Verona’ya satılmadan önce Barcelona’nın B takımında sadece bir kez forma giydi. Milli takım kariyeri, kulüp kariyerinden daha etkileyici oldu. Güney Kore’nin 2018 Asya Oyunları’nı kazanmasına önemli rol oynadı. Finalde golün asistine imza attı. Beklentilerin altında kalmasına rağmen ülkesinde ’Yerli Messi’ olarak çağrılmaya devam ediyor.
’İskoç Messi’ Ryan Gauld: Tüm kariyerini Britanya Adası’nda geçirenlerin birçok oyuncunun aksine Ryan Gauld, Dundee United’dan, Sporting’e transfer olarak lakabı gibi egzotik bir kariyer tercih etti. 23 yaşında olan Gauld, ilk macerasında başarılı olamadı. Sporting’le sözleşmesi devam eden futbolcu, Portekiz’de çeşitli kulüplerde kiralık olarak forma giydi ve şimdi ülkesinin takımlarından Hibernian’da oynuyor.
’Güney Afrikalı Messi’ Tebogo Tlolane: Dünyadaki birçok oyuncu ‘İskoç Messi’ ya da ‘Yunan Messi’ diye adlandırılırken Güney Afrikalı Tebogo Tlolane ülkesinde yalnızca ‘Messi’ diye isimlendiriliyor. Ona bu lakap, mükemmel top sürme kabiliyeti sayesinde verildi. Barcelona’ya denemelere giden Tebogo Tlolane, İspanya’daki iki haftalık denemesi bir sonuç vermedi. 24 yaşındaki Tlolane şimdilerde, Güney Afrika’da Chippa United formasıyla sol bek olarak forma giyiyor.
Bu Yayına Yorum Yapın