VideonTR’de, baskı ve zulmün tanıklığını yapan “Tenkil Müzesi” konuşuldu
VideonTR’de, baskı ve zulmün tanıklığını yapan “Tenkil Müzesi” konuşuldu
Zeynep Kaya’nın moderatörlüğünü yaptığı Youtube kanalı VideonTR’de Uluslararası Gazeteciler ile İnsan Hak ve Özgürlükleri İnisiyatifi tarafından oluşturulan Tenkil Müzesi, tüm yönleri amacının ne olduğu üzerinde duruldu.
Zeynep Kaya’nın canlı yayın konuğu Türkiye’de Hizmet Hareketi’ne yönelik yürütülen kitlesel kıyım operasyonlarından kaçıp Yunanistan’da geçirdiği kalp krizi sonucu vefat eden Esma Uludağ’ın eşi Mehmet Ali Uludağ oldu.
Türkiye’ye yaşanan zulüm ve baskının canlı tanıklığını yapan ve hayat arkadaşını bu süreçte kaybeden Mehmet Ali Uludağ, yaşanan acıların bir eşya ve bir resimle anlatılan Tenkil Müzesi’nin yönetim kurulu üyeliğini yürütüyor.
Mehmet Ali Uludağ, canlı yayında neden müzenin adının “Tenkil” olduğunu açıkladı. Arapça bir kelime olduğunu belirten Uludağ, Tenkil’in “Düşman veya zararlı kimseleri topluca ortadan kaldırma”, “Herkese ibret olacak bir ceza verme” ve “Uzaklaştırma” anlamlarında kullanılan ve soykırım yerine kullanılabilen bir ifade olduğunu belirtti.
Tenkil Müzesi’nin ilk sergisini 16 Mart’ta Brüksel’de açtığını ifade eden Mehmet Ali Uludağ, Tenkil Müzesi’nde rahmetli eşi Esma Uludağ ve çocuklarının Meriç Nehri’ni geçtikten sonra çektirdiği hafızalara kazınan o fotoğrafta giydiği elbiselerin yer aldığını anlattı.
Ayrıca müzede gözaltına işkence gördüğü esnada vefat eden Gökhan Açıkolu öğretmenin, kırılan gözlüğünün de yer aldığını ifade etti.
Gökhan Açıkolu’nun fotoğrafları ve başına gelenlerin, 15 Temmuz sonrası Hizmet Hareketi’ne yakınlığı nedeniyle tutuklanan işkence gören binlerce insanın yaşadıklarının birer sembolü haline geldiğini anlatan Uludağ, işkence esnasında yırtılan ve kanlı gömleklerinde bu müzede sergilendiğini vurguladı.
Kaynak: Tenkil Museum https://tenkilmuseum.com/videontrde-baski-ve-zulmun-tanikligini-yapan-tenkil-muzesi-konusuldu/
Bu Yayına Yorum Yapın