Geçersiz oylar nasıl olur? Nereye, Kime gider?
Geçersiz oylar mevzu hakkında, son altı seçimin beşinde görev almış biri olarak tecrübelerimi aktarayım.
- Geçersiz oyların çok çok önemli bir kısmı, bilindiği gibi cehaletten ya da hatayla değil, kasten geçersiz kullanılmış oylardan oluşuyor. Birden fazla partiye, partilerin tümüne, hiçbirine, pusulanın tümüne rastgele basılmış mühürler ekseri.
- Bir diğer grup daha muzip. Pusulanın üstüne siyasi ya da kişisel not düşenler, zarfa ünlülerin ya da eski siyasilerin fotoğraflarını koyanlar bu grupta. Pusulada ilanı aşk eden var.
- Buraya kadar saydıklarım geçersiz oyların çoğunluğunu oluşturuyor ve sonraki sayımlarda geçerli oya dönmesi mümkün olmayan pusulalar.
- Gerçekten tartışma yaratan pusula sayısı, her okulda bir elin parmaklarını geçmez. Bunlar da çoğunlukla sandık kurulu içerisinde tartışılır ve kuruldaki siyasi çoğulculuktan beslenen bir ‘iyi niyetle’ çözülür.
- Bu aşamada genelde herkes makul davranır. Kurul üyelerinden biri olay çıkarırsa, bir sonraki tartışmalı pusula için başına ne geleceğini bilir. ‘Buraya kadar gelmiş, vatandaşın oyu boşa gitmesin’ denir ve oy en yakın uygun seçeneğe yazılır. Avukata bile gerek kalmaz.
- Bütün bu ihtimallerin dışında kalan geçersiz oy sayısı çok çok azdır ve partilere dağılımları da genelde dengelidir. Hepsinin Ak Parti seçmenine ait olması olanaksız.
- Binali Yıldırım seçim görmemiş bir adam değil, bu yazdıklarımın hepsini en iyi Ak Partililer biliyor. Bizim de her ihtimale karşın aklımızda bulunsun.
Kaynak; Twitter, Nilgün Yılmaz @nilgunyilmaz
Kaynak: Mutlaka Oku | Flood | Bilgiseli https://mutlakaoku.com/gecersiz-oylar-nasil-olur-nereye-kime-gider/
Bu Yayına Yorum Yapın