Erdoğan’ın TİM’i - Semih Ardıç

İhracatçıların aidatları ile "kriz yok" propagandası için şehir şehir dolaşıp toplantılar tertip eden TİM Başkanı İsmail Gülle, AKP lideri Erdoğan'a devasa bir tablo hediye etti.
Hocam, biraz da 500 milyar dolardan bahsetseniz!
Cumhuriyet’in 100’üncü senesinde, 2023’te Türkiye’nin ihracat geliri 500 milyar dolar mertebesine çıkacaktı. Fert başına gelir 25 bin doları aşacak, Türkiye 3 trilyon dolar millî gelir ile en büyük 10 ekonomi arasına girecekti.
Değil ilk 10 böyle giderse ilk 20 liginden bile tutanayacağız. Türkiye İstatistik Kurumu’nun dolar/TL kurunu 10 kuruş daha düşük seviyeden hesaba dahil ettiği haliyle (784,1 milyar dolar) Türkiye 31 Aralık 2018 itibarıyla 18’inci sırada. 17’nciliğe Hollanda çıktı.
2023 HEDEFLERİNDEN BAHSETMİYORLAR, ÇÜNKÜ…
2023’ün ekonomi zaviyesinden artık hiç bahsedilmiyor, zira rakamlar iç açıcı değil. “Hedef 2023” diye meydan meydan oy toplayanların o zorlu hedeflere ulaşmak için plan ve program yapamadığını manifestonun açıklandığı 2010’dan bu yana yaşanan hâdiseler ispat etti.
2023 için tespit edilen iktisadî hedeflerin vatandaşa söylenen bilmem kaç bininci yalanlar manzumesinden farkı yokmuş.
Manifesto kırpa kırpa kuşa döndü. 2010 idealizmden geriye hamaset soslu yerli/millî yalanlar ile Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın “halifelik” hülyası kaldı.
TİM, AKP’NİN ARKA BAHÇESİNE DÖNDÜ
İhracat kalemindeki başarısızlıkta en az hükûmet kadar AKP’nin arka bahçesine dönen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) de mesuliyeti var.
Geçen sene başkanlık koltuğunu Mehmet Büyükekşi’den devralan İsmail Gülle de selefinin yolunu takip ediyor.
Erdoğan ya da damadı Berat Albayrak’ın talimatlarına göre toplantılar, otellerde akşam yemekleri ve maksattan mahrum yurt dışı seyahatler derken üyelerin aidatları çarçur ediliyor.
İhracatçının maruz kaldığı kur belirsizliği, yüksek enflasyon ve pahalı enerji gibi devasa meselelerden bahseden yok.
BİR KOLTUĞA KAÇ KARPUZ SIĞAR?
Başkan Gülle, TİM’de genel sekreterlik için Prof. Dr. Kerem Alkin ile el sıkıştı. Alkin’in üye ya da başkan olarak vazife yaptığı müesseseler alt alta yazılsa Halep’e yol olur.
Alkin’in AKP iktidarında nasıl el üstünde tutulduğuna dair fikir vermesi için unvanlarından birkaçını yazayım:
Erdoğan’ın sağ kolu ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın mütevelli heyet başkanı olduğu Medipol Üniversitesi’nde öğretim üyeliği.
Havuzun amiral gemisi Sabah ile AKP’nin İngilizce propaganda makinesi Daily Sabah gazetelerinde yazarlık,
Mobil Servis Sağlayıcı İşadamları Derneği (MOBİLSİAD) yönetim kurulu başkanlığı.
Büyük bankalarda ve holdinglerde müşavirlik.
A Haber’de daimi konuk…
Borsa İstanbul, Bankalar Birliği, Sermaye Piyasası Kurulu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Katılım Bankaları Birliği, MÜSİAD, ASKON ve TÜMSİAD’ın konferans, panel, ders ve projelerinde liste başında.
Düne kadar da “paralel Hazine” Türkiye Varlık Fonu’nda yönetim kurulu üyesiydi.  
MUSLUK AÇIKKEN KOVAYI DOLDURMANIN DERSİNİ VERİYOR

Profesör Alkin’in iktidar nimetlerinden müstefid olmanın bir bedeli olduğunu bilecek kadar zeki biri olduğunu yakın dostları gayet iyi bilir. Erdoğan’ın hoşuna gidecek, gözüne girecek iki yorum beş tweet ile gelsin paralar…
Meslektaşı işletme hocaları Elon Musk veya Bill Gates gibi müteşebbislerin başarı hikâyeleri ile vakit kaybetmesin. “Kısa yoldan köşe nasıl dönülürmüş, bakınız Kerem Alkin.” demeleri kâfi.
Alkin’den işin sırrını amfide bizzat anlatmasını da rica edebilirler. 1,5 milyon üniversite mezunun işsiz, her 4 gençten birinin kaldırım mühendisliği yaptığı memlekette konferanstan para bile kazanabilirler.
Konferans başlığı teklifimdir: “Musluk açıkken kovayı doldurmanın sırları: Prof. Dr. Kerem Alkin kendi hayatından misallerle anlatıyor”
Esasında Kerem Alkin ne Siyasî İslamcı ne muhafazakâr ne de milliyetçi bir mahalleden geliyor. Bilakis solun hafif uçlarına doğru kayan bir mazisi var. Dolayısıyla intibak kabiliyeti ile takdiri fazlasıyla hak ediyor.
TİM’İN ÖNCELİĞİ “KRİZ MRİZ YOK” PROPAGANDASI
Velhasıl ne Genel Sekreter Kerem Alkin’in ne de TİM Başkanı İsmail Gülle’nin ihracattaki sıkışmışlığa dair bir derdi var. İhracatın içinde yüzde 3 gibi güdük bir paya sahip yüksek teknolojide Türkiye’nin treni kaçırması onların da umurunda değil.
Daha vahimi tarihin en ağır ekonomik krizinin abartıldığı propagandasını yapmak için AKP’den daha fazla koşturuyorlar. Enflasyondan işsizliği bütün rakamlara kelime oyunları ile makyaj yapıyorlar.
Kur krizi yaşanırken Sabah gazetesinde ve A Haber’de “Ekonomini temeli sağlam. Bunlar dış güçlerin saldırıları. Yakında dolar 3,40 TL’ye inecek.” aforizmaları ile ulufenin hakkını veren Alkin şimdi döviz kuru yüzünden enflasyonun yüzde 20’nin üzerine çıktığını anlatıyor.
O gün dış mihraklar şimdi dolar! İktidarın hiç hatası yok.
HAYIRLI SABAHLAR: KUR ARTINCA ENFLASYON ARTIYORMUŞ
“Nisan ve mayıs kuru yönetmek için çok kritik iki ay. Kurda yeni bir sıçrama olmamalı.” diyen Alkin, “Çünkü kurun enflasyona geçişi çok ağır.” diyerek kendi kendisini tekzip etti.
Her yüzde 10’luk kur artışının, yıllık enflasyonu yüzde 1,5-2 puan sıçrattığının altını çizdi.
Sabah-ı şerifleriniz hayrolsun hocam!
Şu cümleler de Alkin’e ait: “Zaten zar zor enflasyonu 20’nin altına getirmeye çalışıyorsunuz. 20’nin üzerine çıktığımız andan itibaren piyasadaki bütün fiyatlandırma alışkanlıkları yine bozulmaya başlayacak.”
“Dolar kuru 6 ay içinde 3,40 TL seviyesine geri dönecek.” tweeti ile bu sözleri yan yana getirildiğinde iktisat hocalığının i’sinden, tutarlılığın t’sinden eser kalmıyor.
Kur ve enflasyondaki kümülatif artışlarla kıyas edildiğinde 2012 rakamlarının bile gerisen düşmüş ihracat.
200 MİLYAR DOLAR BİLE ZOR
Bu sene Avrupa da daralıyor. İçeride krizin gecikmeli tesirleri ihracat sektörlerini de sarsacak.
İhracatta senelik yüzde 6 artış bile zor görünüyor. 175 milyar dolar yakalanırsa teselli bulacağız. 2023’te değil 500 milyar dolar, 200 milyar dolar bile Türkiye için Kaf Dağı mesafesinde.
Kerem Alkin hazır enflasyondaki fiyaskoya kulp bulduğu gibi 2023 ihracat hedeflerinin niçin tutturulamadığına dair de birkaç bahane sıralasa.
Sizin namınıza buradan kendisine çağrıda bulunuyorum: Hocam biraz da 500 milyar dolar ihracat hedefini hangi dış mihrakların bertaraf ettiğinden bahsetseniz de biraz moral bulsak!
İHRACAT GELİRLERİ*
2008: 132.027
2009: 102.142
2010: 113.883
2011: 134.906
2012: 152.461
2013: 151.802
2014: 157.610
2015: 143.838
2016: 142.529
2017: 156.992
2018: 167.967
2023**: 500.000
(*) Milyon ABD Doları
(**)AKP’nin 2010 yılında açıkladığı hedeftir.
KAYNAK: http://www.tr724.com/erdoganin-timi/

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.