Türkiye bağlantılı ‘yabancı’ futbolcular - Hasan Cücük
Bir zamanlar Türkiye’de top koşturan yabancı futbolcuların çocuklarından baba mesleğini seçenlerin sayısı oldukça fazla. Bu isimlerden bazıları ise Türkiye doğumlu. Kimliklerinde doğduğu ülke olarak ‘Türkiye’ yazan isimler arasında Galatasaray’ın efsanesi olan Gheorghe Hagi’nin oğlu da bulunuyor.
Galatatasaray’da top koşturan tüm yabancılar bir tarafa Gheorghe Hagi diğer tarafa desek abartılı olmaz. 1996’da Galatasaray’a gelen Hagi, efsaneleşen kadronun öne çıkan isimlerinin başında geliyordu. Karpatların Maradonası döneminde Galatasaray 4 yıl üst üste lig şampiyonluğunun yanı sıra UEFA Kupası ve Süper Kupa’yı müzesine götürdü. Ülkemizde 5 yıl top koşturan Hagi’nin 1998 İstanbul doğumlu oğlu Ianis’te babasının izinden gidip futbolcu oldu. İki yıl Fiorentina’da top koşturan Ianis Hagi geçtiğimiz ay Romanya’nın Viitorul takımına transfer oldu. Babası gibi olması zor olsa da baba mesleğinde adım adım ilerleyen biri olmaya devam ediyor.
Lukaku soyadını duyunca aklımıza ilk olarak Romelu gelir. Sonra Jordan. Manchester United formasını giyen Romelu, Avrupa’nın gözde forvetlerinin başında geliyor. Dev fiziğiyle rakip defansların korkulu rüyası olmaya devam ediyor. Jordan Lukaku ise Lazio’da forma giyiyor. Kendinden bir yaş büyük abisi Romelu forvet oynarken, Jordan sol bekte rakip atakları durduruyor. Lukaku kardeşlerin Türkiye ile ilgisi ise babalarından kaynaklanıyor. Baba Roger Lukaku, 1996-97’de ülkemizde Gençlerbirliği formasını giydiğinde Romelu 3, Jordan 2 yaşındaydı. Hayatlarının bir yılını Türkiye’de geçiren iki kardeş, Ankara havası soludular. Doğum yeri Türkiye yazmıyor ama hayat hikayelerinde ülkemizin yeri var.
Dominic İorfa adını Türkiye’de Galatasaray taraftarları hatırlar. Nijeryalı futbolcu 1991-92 sezonunda ülkemizde bir sezon top koşturdu. Büyük beklentilerle geldiği Galatasaray’da yavaşlığı ve topa olan hakimiyetsizliği akıllarda kaldı. Koca sezon boyunca 8 maçta forma giydi. Sadece bir sezon Galatasaray formasını giyen İorfa gitti ama ünvanı geride kaldı. Ne zaman fiyasko bir transfer gerçekleşse hemen ‘İorfa gibi’ veya ‘Yeni bir İorfa’ yorumları yapılmaya devam ediyor. Babasıyla aynı adı taşıyan oğlu Dominic İorfa’da futbolcu olmayı seçti. 1995 doğumlu oğul İorfa ülkemizde bulunmadı ama babasından dolayı Türkiye bağlantısı oldu. İngiltere’nin Sheffield Wednesday formasını giyen oğul İorfa sağ bekte oynuyor.
Kendileri Türkiye’de doğmasa da aile kökenlilerinden dolayı ülkemizle irtibatı olan futbolcularda var. Bu isimlerin en meşhuru bir zamanlar Bayern Münih formasıyla yeşil sahalarda resital sunan Mehmet Scholl’du. Babası Yozgatlı bir gurbetçi olan Mehmet Scholl’un annesi ise Almandı. Babası küçük yaşta annesini terk edince, annesiyle büyüyen Mehmet Scholl’un adı dışında ülkemizle bir irtibatı kalmadı. Tercihini doğal olarak Almanya milli takımından yana kullandı. Ne Türkçe öğrendi ne de Türkiye’de bulunan akrabalarını gördü. Hatta babasıyla bile görüşmedi. Türk babanın Alman oğlu olarak kaldı.
Bir de kökenleri Anadolu’dan giden futbolcular. Bunlardan biri geçtiğimiz günlerde Galatasaray’a imza atan Yunan oyuncu Kostas Mitroglou. Kapadokya çevresinden Yunanistan’a göçen bir ailenin torunu olan Mitroglou, dünyaya Türklerinde yoğun yaşadığı Kavala’da geldi. Kavala’da Türkler yoğun olunca doğal olarak Türkçede yaygın. Kim bilir, belki de Mitroglou ailesi Türkçe konuşmayı unutmamak için Kavala’yı tercih etmiştir. Zira, ülkemizden ya kendi isteğiyle ya da zorla gönderilen azınlıklar Türkçe’yi hala konuşmaya devam ediyor. Yine kısa bir süre Trabzonspor formasını giyen Avraam Papadopoulos’da mübadeleyle Anadolu’dan Yunanistan’a geçen bir ailenin torunu. Avraam’ın Karadeniz’den göç ettiği, aslen Ordu’nun Gölköy ilçesinden olduğu konuşuluyor.
Benjamin Stambouli adının dikkatini çekmesi için soyadına odaklanmanız lazım. Stambouli soyadı Türkçe’de İstanbul anlamına geliyor. Schalke 04 formasını giyen Benjamin Stambouli’nin ailesinin Osmanlı döneminde Cezayir’e göç ettiği ifade ediliyor.
Bu Yayına Yorum Yapın