HÜSRANLA BİTEN BİR AVRUPA SERÜVENİ DAHA! [Hasan Cücük]
Türk takımlarının bir Avrupa kupaları serüveni daha hüsranla bitti. 5 takımla başladığımız Avrupa Kupaları yolculuğunda ilk fireyi Başakşehir ile ön eleme turunda verdik. Galatasaray direk katıldığı Şampiyonlar Ligi’nde grupta 3. olup yoluna UEFA’da devam ederken, UEFA Avrupa Ligi’nde gruplardan sadece Fenerbahçe çıktı. Beşiktaş ve Akhisarspor grup maçları sonunda evine döndü. Fenerbahçe ve Galatasaray’ın UEFA Avrupa Ligi yolculuğu ise son 32 turunda son buldu. Film tekrar başa döndü.
Avrupa’da kupa kaldırmak? Türk futbolu için bir hayaldi. Bu hayal 2000’de Galatasaray’la gerçeğe dönüştü. UEFA Kupası’nı kazanan takımlar arasında artık bir Türk takımı vardı. İmkansızı başarmanın Türk futboluna yeni bir ivme katacağı umudu vardı. Nitekim o dönemde Aziz Yıldırım, ‘Fenerbahçe, Avrupa’da kupa kazandığında başkanlığı bırakacağım’ diyordu. Hatta bir adım daha ileri gidip, ‘Galatasaray’ın UEFA Kupası’nı kazanması tesadüf’ diyordu. Aziz Yıldırım, 20 yıllık başkanlığında Avrupa’da kupa kazanamadığı gibi final bile göre göremedi. Tek büyük başarısı 2013’te gelen UEFA Avrupa Ligi yarı finali oldu. Hakkını teslim etmek gerek, ‘UEFA Kupası tesadüfen kazanıldı’ sözü gerçek oldu. Türk takımları için yarı final bile hayal oldu.
Bu yıldan umutlarımız vardı. Herşeyden önce geçen yıl Beşiktaş’ın yazdığı destanın moraliyle Avrupa kupalarına başlıyorduk. İlk kez bir Türk takımı Şampiyonlar Ligi gruplarını lider tamamlamıştı. Fransa ve Portekiz liginin şampiyonlarını geride bırakmıştı. Çeyrek final hevesimize Bayern Münih engel olmuştu ama olsun Avrupa artık Beşiktaş’ın adını ezbere biliyordu. Beşiktaş bu sezon geçen yılı gösterdiği başarıyı adeta tekzip etti. Zayıf takımların yer aldığı UEFA Avrupa Ligi grubundan çıkmayı başaramadı. Malmö’ye iki maçta da yenildiğini hatırlatmak, sanırım Beşiktaş’ın performansını açıklamaya yetiyor.
Bu yıl kemoterapi gören hasta konumunda olan Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi gruplarından çıkmayı başarıp son 32 turunda Zenit’le eşleşince ‘Saint Petersburg yolun sonu’ yorumlarını yaptırdı. İlk maçta rakibine üstünlük kurup 1-0 yenip ‘Biz bitti demeden bitmez’ klişesini vizyona soktu ama nefesi ikinci maçta yetmeyip 3-1’lik skorla evine döndü. Fenerbahçe’nin içinde bulunduğu şartları dikkate aldığımızda Avrupa’da başarı beklemek aşırı hayalcilik olurdu. Lige tutunma mücadelesi veren bir takımdan Avrupa’da başarı… Hem de Türkiye Süper Ligi’ne tutunmaya çalışan… Fenerbahçe’nin içinde bulunduğu durumun izahını yapmak imkansız. Her ne olursa olsun bu kadronun bu denli kötü bir performans ortaya koymasını mantıkla, taktikle vs izah etmek mümkün değil.
Galatasaray doğrudan katıldığı Şampiyonlar Ligi’nde Schalke, FC Porto ve Lokomotiv Moskova aynı gruba düşünce ilk iki garanti diyenlerin sayısı ezici üstünlükteydi. Sonuç mu? Koca bir hüsran toplanan 4 puanla gelen grup üçünlüğü. Grubu ikinci sırada bitiren Schalke 04 ile puan farkı 7, lider FC Porto ile 12 idi. Şansını artık UEFA Avrupa Ligi’nde deneyecekti. Rakip Benfica gibi dişli bir takım olmuştu. İlk maçı evinde 2-1 kaybederek, turun ucunu çoktan bırakmıştı. Deplasmanda 0-0 berabere kalmasını başarı olarak görmemek gerek. Zira, gole ihtiyacı olmayan bir Benfica vardı. Fenerbahçe’den 2 saat sonra Galatasaray’da bavunu toplayıp, Avrupa’ya veda etti.
Galatasaray’a son yıllarda Avrupa’da bir haller oldu. Galibiyeti unutan bir takım haline geldi. İlk olarak 1956-1957 sezonunda Avrupa kupalarında mücadele etmeye başlayan ve Avrupa’da 46. sezonunu geride bırakan Galatasaray, son 5 sezonda çıktığı 24 maçta sadece 2 kez kazandı. Sarı-kırmızılı ekip, söz konusu süreçte UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 18, UEFA Avrupa Ligi’nde ise 6 maça çıktı. Devler Ligi’nde 2 galibiyet, 4 beraberlik, 12 mağlubiyet alan Galatasaray, Kupa 2’de ise üçer beraberlik ve mağlubiyet yaşadı. Galatasaray, son 24 maçta 19 gol atarken, kalesindeki 46 gole engel olamadı.
Galatasaray, Avrupa kupalarındaki son 7 maçında galip gelemedi. Bu sezon sadece Lokomotic Moskova’yı yendi. Diğer 7 maçın 5’inde sahadan mağlup ayrıldı. Galatasaray, dış sahada yaptığı son 17 maçta galip gelemedi. Avrupa kupalarındaki son deplasman galibiyetini, 2012-2013 sezonu UEFA Şampiyonlar Ligi son 16 turunda Almanya’nın Schalke 04 takımıyla yaptığı maçta alan sarı-kırmızılılar, sonrasında dış sahadaki 14 karşılaşmada yenildi, 3 müsabakada berabere kaldı. Galatasaray, bu süreçte İngiltere’nin Chelsea ve Arsenal, Danimarka’nın Kopenhag, İtalya’nın Lazio, İspanya’nın Real Madrid (2 kez) ve Atletico Madrid, Almanya’nın Borussia Dortmund ve Schalke 04, Belçika’nın Anderlecht, Portekiz’in Benfica ve Porto, İsveç’in Östersunds ile Rusya’nın Lokomotiv Moskova takımlarına mağlup oldu. Avrupa kupalarındaki en başarılı takımımızın hali bu ise, gerisini siz düşünün!
Son 5 yıla baktığımızda ülke puanına en fazla katkıyı Beşiktaş sağladı. Siyah-beyazlılar bu süre zarfında 69 puan topladı. Beşiktaş’ın ardından Fenerbahçe 37,5 puanla ikinci sırada yer alırken, Galatasaray 22,5 puanla üçüncü sırada bulunuyor. 5 takımla başlayan Avrupa mecaramızda, eleme turlarında 4 galibiyet, 3 beraberlik ve 3 yenilgi yaşayan Türk kulüpleri, grup aşamasından itibaren yapılan müsabakalarda 6 galibiyet ve 5 beraberlik alırken, 15 karşılaşmada sahadan yenilgiyle ayrıldı.
http://www.tr724.com/husranla-biten-bir-avrupa-seruveni-daha/
Bu Yayına Yorum Yapın