SOSYAL MEDYA YAŞLILARIN REFAHINI ARTIRIYOR [Basri Doğan]
Avrupa ülkelerinde nüfusun yaşlandığına ve yalnız yaşayan yaşlı insan sayısının hızla arttığına işaret eden Amsterdam Üniversitesi Sağlık Psikolojisi Profesörü Lilian Lechner, sosyal medyanın yalnızlık ve güvensizlik duygularını önlemeye yardımcı olabileceğini söylüyor.
Prof. Dr. Lilian Lechner ve Open Universitesi Psikoloji ve Eğitim Bilimleri’nden Inge Knippenberg, sosyal medya kullanımının yaşlıların ‘dijital topluma’ katılımını arttırıp artırmayacağını araştırıyor. İki akademisyen şehir sakinlerinin uzmanlık alanlarına göre, refah ve güvenlik duygusunu etkileyip etkilemediğini inceliyor.
Hollanda’da 2030 yılına kadar tek kişilik hane sayısının artmaya devam edeceğini, 2060’da bu oranın daha da yükseleceğini belirten Prof. Dr. Lilian Lechner, dijital alanların bu insanlara göre dizayn edilmesinin önemine vurgu yapıyor. Prof. Lechner, “Günlük hayatta yaptığımız her şeyin dijital bir boyutu var. Televizyondaki ortalama bir ticari blok, daha fazla bilgi için sürekli olarak bir web sitesine yönlendiriyor. Aynı şey vergi dairelerinde, hastanede, bankada ve belediyeler için de geçerli… Ama büyük bir grup insanın bu olanaklara erişimi yok. Araştırmalarımıza göre, 65 ila 75 yaş grubundakilerin dörtte üçü sosyal medya kullanıyor. Örneğin, düşük eğitim ve gelir düzeyine sahip bekar yaşlı insanlar, yalnızlıkla ilgili istatistiklerde en çok geri olan gruplar. Onlar için bu boşluk o kadar büyük ki dijital dünyaya adım atmaya cesaret edemiyor. Bu aynı zamanda bu insanların daha geniş bir kitleye ulaşmasını zorlaştırıyor. Bu problemin aşılması için belediyelerin neler yapabileceği üzerinde çalışıyoruz.” diyor.
Sağlık Psikolojisi Profesörü Lilian Lechner, yaptıkları çalışma ve elde ettikleri sonuçlar hakkında şu bilgileri veriyor: “İnternet ve sosyal medyayı kullanan ve kullanmayan yaşlılara ulaştık. Yaşlıların hangi sosyal medyayı kullandıklarını ve neden kullandıklarını içeren bir envanter hazırladık. Heerlen Belediyesi ile yakın işbirliği içinde çalışıyoruz. Şimdi çoğunluğunu işlemiş olduğumuz üç yüzden fazla cevap aldık. Cevapların yaklaşık yüzde 35’i sosyal medya kullanmayan yaşlılardan geldi.
‘Sosyal medya yaşlıların çevresini genişletiyor’
Ön analizler, sosyal medya kullanıcılarının çok daha fazla yarar gördüğünü gösteriyor. Sosyal medyayı daha kolay, daha kullanışlı, daha eğlenceli buluyorlar. Daha az engelle karşılaşıyorlar ve daha fazla dijital beceriye sahip oluyorlar. Sosyal medya kullanıcılarının refah durumları daha yüksek oluyor. Artık mahalleler ve bölgelerde daha fazla Facebook ve WhatsApp grubu var. Bu grupların evinden çıkamayan yaşlılarla irtibatı sağlanarak o insanların yalnızlıkları giderilebilir.”
Bu Yayına Yorum Yapın