NE OLDU LUCESCU BÖYLE SANA! [Hasan Cücük]
Mircea Lucescu, teknik adamlıkta 40 yılı geride bıraktı. 1979’dan itibaren takım çalıştıran Lucescu en başarısız dönemini kariyerinin sonbaharında A Milli Takım ile yaşıyor. 73 yaşındaki tecrübeli hoca özellikle Avrupa kupalarında çalıştırdığı takımları başarıya taşımasıyla dikkat çekmişti. Ta ki A Milli Takımın başına geçene kadar.
Lucescu, Avrupa arenasına ilk kez Dinamo Bükreş ile çıktı. 1986-87 sezonunda Kupa Galipleri Kupası’nda… Dinamo Bükreş’in ilk turlarda elendiği ilk iki yıl, Lucescu için tecrübe oldu. 1988-89 sezonunda ise Dinamo Bükreş aynı kupada çeyrek finale kadar yükseldi, yarı final hayaline 1-1 ve 0-0’lık skorlarla Sampdoria engel oldu. Lucescu’nun takımı, ertesi sezon Kupa Galipleri Kupası’nda bu kez yarı finale kalma başarısı gösterdi. Dinamo Bükreş, Belçika temsilcisi Anderlecht engeline takılarak finali göremedi.
Dinamo Bükreş’ten sonra AC Pisa, Brescia, Reggina, Rapid Bükreş ve İnter maceraları yaşayan Lucescu, 2000 yılında Galatasaray ile anlaştığında, beraberinde bir sürü soru işaretleri taşıyordu. Fatih Terim, Avrupa’da kupa kazanmış, 4 yıl üst üste şampiyonluk sevinci yaşamıştı. Lucescu’nun, Terim’in boşluğunu dolduracağına kimse ihtimal vermiyordu. Fakat Lucescu, ilk sınavını UEFA Süper Kupa finalinde başarıyla verip Real Madrid’i 2-1’lik skorla geçerken tarihî bir başarıya imza atıyordu. Aynı yıl Galatasaray, Şampiyonlar Ligi’nde de fırtına gibi esiyordu. Önce 3. ön eleme turunu geçip adını Devler Ligi’ne yazdıran Galatasaray, gruplardan tarihinde ilk kez Lucescu yönetiminde çıkıyor, aynı başarıyı 2. tur grup maçlarında da tekrarlıyordu. Lucescu; Hakan Şükür, Okan Buruk ve Emre Belözoğlu gibi Galatasaray’ın Terim döneminde şampiyonluklara ambargo koyan kadrosunun temel isimlerinden yoksun bir şekilde tarih yazmaya devam ediyordu.
2000-01 sezonunda temsilcimizin Şampiyonlar Ligi’ndeki yarı final rüyasına Real Madrid engel olurken; Ali Sami Yen Stadı’ndaki 3-2’lik galibiyet uzun yıllar unutulmayacaktı. Lucescu, aynı başarıyı 2001-02 sezonunda da tekrarladı. Yalnız o sezon 2. grup maçlarında Barcelona, Liverpool ve Roma gibi devlerin arasından sıyrılmayı başaramayıp Avrupa’ya 16 maçlık bir maraton sonunda veda etti.
Galatasaray defterini kapatıp Beşiktaş’ı çalıştırmaya başlayan Luce, 2002-03 sezonunda Kara Kartal’ın UEFA Kupası’nda çeyrek final görmesini sağladı. Beşiktaş, tarihinde ilk kez UEFA Kupası’nda çeyrek finali görürken, başarıda Luce’nin imzası vardı. 2003-04 sezonunda Luce’li Beşiktaş; Chelsea, Sparta Prag ve Lazio’nun bulunduğu grupta 3. olup yoluna UEFA Kupası’nda devam ederken, Chelsea karşısında Stamford Bridge’te alınan 2-0’lık galibiyet unutulmayacaktı. Beşiktaş, o sezon UEFA Kupası’nda Valencia’ya elenirken, İspanyol ekibi o yıl kupayı müzesine götürüyordu.
Lucescu, 3 yıllık Türkiye günlerine nokta koyup Ukrayna’nın Shakthar Donetsk takıma yelken açarken; geride başarılarla dolu sayfalar bırakıyordu. Galatasaray ve Beşiktaş’ı şampiyon yapan Luce, Galatasaray’la 33, Beşiktaş ile 18 Avrupa kupası maçında boy gösterdi. Sarı-kırmızılı ekip, Luce yönetiminde 14 maçtan galibiyetle, 11 maçtan beraberlikle ayrılırken, sadece 8 karşılaşmada sahadan puansız ayrıldı. Beşiktaş ise Luce ile 6 galibiyet ve 4 beraberlik elde edip 8 kez yenilgiye uğradı.
Lucescu’nun Beşiktaş’tan sonraki takımı, Shakhtar Donetsk oldu. Milyarder iş adamı Rinat Ahmedov’un takımı Shakthar Donetsk, Lucescu ile önce Ukrayna Ligi’nde Dinamo Kiev hegemonyasına son verdi. Lucescu, Avrupa’da da önemli başarılara imza attı. En önemlisi tabii ki 2008-09 sezonundakiydi. Şampiyonlar Ligi’nde Barcelona, Sporting Lizbon ve Basel’in bulunduğu grupta 3. olarak yoluna UEFA Kupası’nda devam eden Shakthar, rakiplerini bir bir devirerek adını Şükrü Şaracoğlu Stadı’ndaki finale yazdırdı. Finalde Mesut Özil’li Werder Bremen’i 2-1 yenerek kupayı kaldıran Lucescu oldu.
2010-11, Lucescu’nun Şampiyonlar Ligi’nde bir kez daha tarih yazdığı sezon oldu. Arsenal, Braga ve Partizan’ın yer aldığı gruptan 15 puan toplayarak birinci olan çıkan Shakhtar Donetsk, ikinci turda Roma’yı her iki maçta da yenerek adını çeyrek finale yazdırdı. Lucecsu’lu Shakhtar, Şampiyonlar Ligi’nde oynadığı 8 maçın 7’sini kazanarak bu sezon Avrupa’nın en başarılı kulübü oldu; Barcelona, Manchester United, İnter ve Real Madrid gibi devleri geride bırakarak. 2004-16 arasında 12 Shakhtar Donetsk’i çalıştıran Lucescu 10 kez takımının Şampiyonlar Ligi gruplarında mücadele etmesini sağladı. Lucescu’dan önce sadece bir kez Şampiyonlar Ligi gruplarında mücadele eden Shakhtar, Lucescu ile bu rakamı 10’a katlıyordu. 2016’da Zenit’i çalıştıran Lucescu sezon sonunda takımı üçüncü yapınca görevine son verildi.
Avrupa kupalarında çalıştırdığı takımların başında 234 maça çıkan Lucescu, 99 galibiyet, 58 beraberlik ve 77 yenilgi yaşadı. Avrupa’da çıktığı maçlarda 335 puan topladı. Lucescu 1979’da başlayan teknik adamlık kariyerinde en kötü sonuçları A Milli Takım döneminde aldı. 17 maçta A Milli Takım başında sahaya çıkan Lucescu, 4 galibiyet, 6 beraberlik ve 7 yenilgi aldı. Maç başına aldığı puan ise sadece 1,06 oldu. Galatasaray’da maç başına puanı 2,02, Beşiktaş’ta ise 1,74 olmuştu.
Lucescu çalıştırdığı takımları lig şampiyonluğuna ulaştırmasının yanında Avrupa arenasında başarıya taşımasıyla dikkat çekmişti. Galatasaray, Beşiktaş ve Shakhtar Donetsk’teki Avrupa başarılarını A Milli Takımı taşımada zorlandı. Parlak bir kariyerine Türk Milli Takımı teknik patronluğu olumsuz not olarak düşüldü.
Kaynak: http://www.tr724.com/ne-oldu-lucescu-boyle-sana/
Bu Yayına Yorum Yapın