Varank için büyük, insanlık için küçük bir adım: Tavşan elması... - Semih Ardıç


Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, araştırma-geliştirme (ARGE) faaliyetlerinde ne kadar mühim icatlara imza attıklarını anlatmaya çalışırken elindeki küçük şişeyi gösterdi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’na hitap eden Varank gösterdiği şişede tavşan elmasından mamül bir ilaç olduğunu söyledi. “Ruscus Aculeatus” ismi verilen bitki halihazırda ilaç şirketleri tarafından zaten kullanılıyor.
VARANK İÇİN BÜYÜK, İNSANLIK İÇİN KÜÇÜK BİR ADIM
Varank’ın “buldum” edası ile sarıldığı icadın literatürde neye tekabül ettiği meçhul! Varank için o büyük adımın insanlık için kıymeti yok maalesef.
Bakan Varank, Anadolu’da “enir” ya da “tavşan elması” diye bilinen bitkiden elde edildiği iddia edilen ilacın vasfına, hayvanlar ve insanlar üzerindeki test neticelerine, tıbbî onay alıp almadığına temas etmedi.
İlaç imal ettiğinizi iddia ediyorsanız evvela bunlara cevap vermelisiniz. İnsan hayatı ile birebir alakalı bir bahsi de günü birlik siyasetin malzemesi yapmamalısınız.
Varank gayet rahattı ve, “Sağlık Bakanlığı ihtiyaçları doğrultusunda yenilikçi ilaçları bilimsel yöntemlerle geliştirdik. Bu sayede yüksek katma değerli bitkisel ilaçların üretilmesinin yolunu açtık.” ifadelerini kullandı.
BAKKAL HESABI İLE ARGE
Katma değeri de şu şekilde hesaplamışlar: Tavşan elmasının kilosu 4,5 euro. Gıda takviyesi mi, ilaç mı olduğuna henüz karar veremedikleri karışım ise 20 eurodan satılıyormuş. Bakkal hesabı ile ARGE yapılırsa bu tabloya şaşırmamak lazım.
Varank coşkusunu saklamadı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) sıralarındaki mebuslara şöyle haykırdı: “Siz ‘AR-GE, teknoloji’ diyordunuz buyurun AR-GE, buyurun teknoloji.” Eczacıların, hekimlerin bu bahiste muhakkak ifade edeceği çok husus vardır.
Meselenin teknik veçhesinin garabeti bir tarafa günü kurtarma teşebbüslerinin acı hakikati değiştirmediğini birilerinin Adalet ve Kalkınma Partisi’ne (AKP) kurmaylarını ifade etmesi elzem hale geldi.
TÜRKİYE 4,8 MİLYAR DOLAR İLAÇ İTHAL EDİYOR
Türkiye 875 milyon dolar ilaç ihracatına mukabil her sene ithal ettiği ilaca 4,7 milyar dolar ödüyor. Tedavide kullanılan medikal cihazlar ayrı kalemde gösteriliyor.
İlaç bahsinde daha vahim bir fasıl var ki o da yerli ilaç firmalarının birer birer yabancılara satılmış olmasıdır.
1980-1990 arasında ilaç ihtiyacının yüzde 80’ini yerli imalat ile karşılanıyordu. AKP’nin devr-i iktidarında ise tam aksi bir tablo teşekkül etti.
2010 yılında ilaç ihtiyacının yüzde 60’ını ithalatla karşılayan Türkiye’de bu oran artık yüzde 80’i de geçti.
Saman, canlı hayvan, kırmız et, bulgur, kuru fasülye, patetes ithal edecek kadar kıtlığa düşmüş bir memlekette ilaçta ne gibi bir farklılık bekliyorduk ki!
YERLİ İLAÇ FİRMALARI YABANCILARIN OLDU
1980’li yıllarda İbrahim Ethem, Eczacıbaşı, Deva, Fako ve İlsan-İltaş gibi sektörlerinde lider ilaç firmalarının yabancı sermayeli firmalar haline dönüştürülmesi dün hayaldi, AKP sayesinde hakikat oldu.
Üretmeden tüketmek salgını ilaç endüstrisine de sirayet etti. Hatta bazı ilaç fabrikaları yıkıldı, aynı arsa üzerinde bu defa alışveriş merkezleri inşâ edildi. İstanbul Büyükdere Caddesi’nde Kanyon AVM’nin yerinde Eczacıbaşı İlaç Fabrikası bulunuyordu.
Yabancı ilaç firmaları hem iç pazarı ele geçirdi hem de ihracat kapasitesinin güdük kalması için ne lazımsa icra etti.
BURAM BURAM VASATLIK KOKUYOR
Ahval böylesine perişan iken Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank’ın bir şişe tavşan elmasını TBMM kürsüsünde, “ARGE görün ARGE!” diye takdim etmesine mukabil gülüp geçmek mümkün olsaydı keşke!
Buram buram vasatlık ve ihtiras kokan yeni Türkiye’de hezeyanlar bitmek bilmeyecek.
Parti müftüsü Hayreddin Karaman, “Kriz vaktinde yastık altında para tutmak caiz değildir.” fetvasını verirken, Teknoloji Bakanı ARGE’den tavşan elmasını anladığını cümle âleme ilan etti.
Türkiye’nin krizi zannedilenden çok daha derinlerde…
Kaynak: http://www.tr724.com/teknoloji-bakani-varank-icin-buyuk-insanlik-icin-kucuk-bir-adim-tavsan-elmasi/

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.