SÜPER LİG NE KADAR SÜPER? - Hasan Cücük


Süper Lig’de 2018-19 sezonunun ilk devresi geride kaldı. Futbolun üç büyükleri 60 yıl aradan sonra ilk devreyi ilk 3 dışında tamamladı. Son yılların istikrarlı takımı Başakşehir, ilk devreyi lider tamamlarken, ilk 5’te yer bulan diğer takımlar aynı puanla maçlarını tamamladı. Avrupa’nın 6. büyük ligi gösterilen Türkiye Süper Ligi puan ve kalite sıralamasında yerine gelin birlikte bakalım.
İngiltere Premier Lig’i Avrupa’nın bir numaralı ligi olarak gösteriliyor. Şampiyonluk yarışında Liverpool, Manchester City ve Tottenham ön plana çıktı. Chelsea son haftalardaki sürpriz puan kayıplarıyla yarışta bir adım geride kaldı. 18 maç sonunda Liverpool 48 puan toplarken, yoluna namağlup olarak devam ediyor. Liverpool, kalesinde gördüğü 7 golle Avrupa’da en az gol yiyen takım oldu. Puan ve yarış heyecanını dikkate aldığımızda Premier Lig, Süper Lige açık ara fark atıyor. Süper Lig’de en çok gol atan takım 37 golle Kasımpaşa olurken, Premier Lig’de 50 golle Manchester City ilk sırada yer alıyor.
İspanya La Liga’ya bakalım. Son yılların en enteresan sezonunun yaşandığı La Liga’da 17 maç sonunda 37 puanla liderlik koltuğunda Barcelona oturuyor. Şampiyonluk yarışında Barcelona’yı 34 puanla Atletico Madrid, 32 puanla Sevilla takip ediyor. İlk 3’ün dışında kalan dev ise Real Madrid. Madrid ekibi 29 puanda bulunuyor ama hemen hatırlatalım bir maç eksik bulunuyor. Puanda lider olan Barcelona attığı 48 golle de liderlik koltuğunda oturuyor. La Liga ile ortak noktamız, takımların yaşadığı gol fakirliği. Barcelona’dan sonra en çok gol atan takım 30 golle Sevilla. Barcelona ve Real Madrid’in yaşadığı krize rağmen, La Liga farkını Avrupa’da göstermeye devam ediyor.
Gennaro Gattuso | Fotoğraf AFP
İtalya Serie A’da Juventus fırtınası bu yıl daha güçlü esiyor. Son 7 yılın şampiyonu Juventus, kadrosuna Cristiano Ronaldo’yu katmasının meyvesini daha şimdiden aldı. 17 maçın 16’sını kazanan Juventus topladığı 48 puanla adım adım 8. şampiyonluğa yürüyor. 34 gol atıp kalesinde 8 gol gören Juventus, Avrupa’nın 5 büyük liginde yenilgisiz yoluna devam liderden biri olmaya devam ediyor. Juventus’un en yakın takipçisi Napoli 41 puan toplarken, 17 maç sonunda Serie A’nın ikincisi bile Süper Lig’in liderinden 7 puan fazlası var. Üçüncü sırada bulunan İnter’in ise 33 puanı bulunuyor. Napoli ve Juventus attıkları 34 golle en çok gol atanlar olarak ilk sırada yer buluyor. Sadece Cristiano Ronaldo’nun varlığı bile Serie A’yı farklı bir konuma yükseltiyor.
Almanya Bundesliga’da uzun bir aradan sonra ilk devreyi Bayern Münih dışında bir takım lider olarak tamamladı. Borussia Dortmund, 17 hafta sonunda topladığı 42 puanla Bundesliga’nın liderlik koltuğunun sahibi oldu. Dortmund’u 6 puan geriden son 6 yılın şampiyonu Bayern Münih takip ediyor. Üçüncü sırada bulunan Mönchengladbach’ın ise puanı 33. Yarış Dortmund – Münih arasında geçiyor. Son yılların belki de en heyecanlı şampiyonluk yarışı yaşanıyor. Dortmnund liderliğinin yanında attığı 44 golle de bu alanda ilk sırada yer buluyor. Bayern ise topladığı puan kadar gol attı.
Fransa Ligue 1’de PSG’nin şampiyonluğu değil kaç hafta önceden şampiyonluğunu ilan edeceği merak ediliyor. Ligin ilk 14 haftasında tüm maçlarını kazanan PSG, iki hafta üst üste berabere kalarak taraftarını şoke etmişti. İki maçı eksik olan PSG oynadığı 17 maç sonunda topladığı 47 puanla iki maçı fazla olan en yakın rakibi Lille’ye 13 puan fark attı. İki maçını kazanmasıyla puan farkı 19 olacak. İkinci Lille’nin ise 34 puanı bulunuyor. PSG ve diğerleri şeklinde takımların sıralandığı Ligue 1’de PSG’nin varlığı tek başına ligin kalitesini üst sıralara taşımaya yetiyor.
Bu liglerin hepsi gerek kalite gerekse de başarı sıralamasında Süper Lig’in önünde bulunuyor. Süper Lig’in kalitede geride bıraktığı liglerin başında Portekiz Ligi geliyor.
Portekiz Ligi’nde 14 hafta sonunda Porto 36 puanla ilk sırada bulunuyor. Lideri Benfica 32, Sporting ise 31 puanla takip ediyor. Süper Lig’den 3 hafta geride olan Portekiz Ligi’nde ilk 3’teki takımların liderimizden daha çok puan toplayacağı kesin gözüküyor. Zaten Porto, 3 eksik maçına rağmen liderimizden 2 puan fazlası var. Avrupa arenasında gösterdikleri performansla Portekiz kulüpleri kulüplerimize ve ligimize fark atmaya devam ediyor.
Kalitede rakip olarak görmediğimiz Hollanda ligindeki ilk 3’teki takımlar liderimizden daha fazla puan topladı. 17 maç sonunda PSV’nin 48, Ajax’ın 46 puanı var. Üçüncü Feyenoord’un bile puanı 36. Gol sayısı ise müthiş. Hem PSV’nin hem de Ajax’ın attığı gol 60, yediği gol 8. Kıyasta Hollanda Ligi bile fark atıyor.
Şampiyonluk yarışında İstanbul’un üç büyüklerinin yarışta geride kalması ligimizin kalitesine doğrudan etki yapıyor. İngiltere’de benzer durumu Manchester United yaşıyor. En çok şampiyon olmuş takım son 5 yıldır zirveden uzak kalınca değer kaybına uğradı. Benzer durum bizim ligin 3 büyükleri için de geçerli olur. Galatasaray ve Beşiktaş’ın ikinci devre göstereceği performans ligin kalitesine etki edecek. Fenerbahçe çoktan denklem dışı kaldığı için göstereceği performans ancak önümüzdeki yıla yansıyacaktır. Ligin adını ‘süper’ koymakla iş bitmiş olmuyor!

Kaynak:http://www.tr724.com/super-lig-ne-kadar-super/

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.