FUTBOL SAMBA YAPMAYI ÖZLEDİ! - Hasan Cücük




Dünya futboluna yön veren ülkeler arasında ilk sırada bulunan Brezilya son dönemde yıldız oyuncu çıkaramamanın sıkıntısını yaşadı. Yıllarca Messi’nin gölgesinden çıkamayan Sambacılar, Neymar’la ümitlendi. Son yıllarda Neymar’ın yanına yeni isimler eklendiği gibi, hayal kırıklığı olan isimlerde yok değildi.
Teknik kapasitesi yüksek olan Brezilyalı oyuncular, fizik gücü olarak Avrupalı rakiplerinin oldukça gerisinde bulundu. Daha küçük yaşlarda kumsalda meşin yuvarlakla tanışan Brezilyalılar, çalım atmada ve göze hoş gelen futbolda herkesi hayran bıraktı. Avrupa’ya açıldıklarında ise farklı bir ortam vardı. İtalya’da defansif futbol, İngiltere’de fizik gücü, Almanya’da takım oyunu tercih ediliyordu. Brezilyalıların en rahat ettiği yer İspanya oluyordu. Futbol kültürü birbirine yakınlıktan dolayı Brezilyalılar, yetiştikleri tarzda bir futbol sitilinden dolayı İspanya’da oldukça başarılı oldular.
Romario, Ronaldo, Rivaldo ve Ronaldinho, dünyada yılın futbolcusu seçilirken Brezilyalı oyuncuların çoğunlukta olduğu Barcelona’da top koşturuyorlardı. Barcelona’nın oyun tarzının bireysel yeteneğe tolerans tanımasından dolayı bu isimler serbestçe çalım atıp şahsi oyunu sürdürüyordu. Ancak son dönemde İspanya liginde de ciddi değişim oldu. Takım oyunu ve fizik gücü ortaya çıkmaya başladı. Barcelona, altyapıdan yetişen oyunculardan oluşan bir takım olurken, Real Madrid fizik gücünü teknikle birleştiren isimlerden oluşmaya başladı. İspanya’da dünyanın en iyisi olan Brezilyalılar, bu şansını kaybetti.
Afrika ülkelerinin esamesinin okunmadığı dönemde futbolun merkezi Avrupa olurken, bu ülkeleri Güney Amerika’dan sadece Brezilya ve Arjantin besliyordu. Ancak futbolun kara kıta tarafından 1990’lı yıllarda ciddiye alınmasıyla standartlar üstü yıldızlar çıkmaya başladı. Güney Amerika’da Kolombiya ve Uruguay’ın futbola yatırım yapıp yeni yıldızlar yetiştirmeleriyle Brezilya’nın tahtı sarsıldı. Bu ülkelerle rekabet edecek yeni yıldızlar çıkaramadı.
Brezilyalı oyuncuların ortak özelliklerinden biri de fakir ailelerin çocukları olmalarıydı. Futbol, fakirlikten kurtulmak için önemli bir araçtı. 20’li yaşların başına kadar ‘bir lokma, bir hırka’ ile hayatını devam ettiren bu isimler, profesyonel imzayı attıktan sonra ekonomik olarak sınıf atladılar. Avrupa’ya transfer olduklarında ise maddi olarak tüm imkanlara sahip oldular. Paranın şımartmasıyla profesyonel davranmakta oldukça zorlandılar. Sezon başı buluşmalarına daima geç geldiler. Disiplinden taviz vermeyen Avrupa mantalitesine uyumda sıkıntı çektiler. Gece hayatında dengeyi kurmada zorlandılar. Yakın dönemde Adriano ve şu sıralar Sivasspor formasını Robinho örneğinde olduğu gibi. Futbol yetenekleri üst düzey olan bu isimler, disipline girmekte zorlanınca kısa sürede kaybolup gittiler.
Brezilya’da altyapının yeterli olmamasından dolayı bireysel yeteneklerle oyuncular sivriliyor. Küçük yaşta vücutları disipline olmayan bu oyuncular, yeteneklerinden dolayı genç yaşta bünyelerinin üzerinde bir yüklenme ile liglerde oynamaya başlıyorlar. Avrupa’ya gelen bu isimler fizik gücü karşısında eziliyor. Teknik kapasitesi çok yüksek olan oyuncular ise daha 30’lu yaşları görmeden yıldızlıktan sıradanlığa terfi ediyor. Tıpkı Ronaldino, Ronaldo, Robinho ve Kaka gibi.
Son şampiyonluğunu 2002 Dünya Kupası’nda yaşayan Brezilya, 2006 ve 2010’da çeyrek finalde evine dönerek beklentileri boşa çıkardı. Ev sahipliğini yaptığı 2014 Dünya Kupası ise tam bir kabus oldu. Yarı finalde Almanya’ya 7–1 yenilerek, yıllarca unutulmayacak tarihi bir hezimet yaşadılar. Kupanın en büyük 3 büyük favorisinden biri olarak geldikleri Rusya 2018’de ise çeyrek finalde Belçika’ya yenilip, bir hayal kırıklığına daha imza attılar.
Brezilya’nın 2010’larda futbol sahalarına sürdüğü iki yıldız isimden biri Neymar, diğeri Oscar oldu. 2012’de Chelsea kadrosuna katılan Oscar için ödenen rakam 32 milyon Euro’ydu. 21 yaşında Premier Lig’e adım atan Oscar, yüksek tempoya ayak uydurmakta zorlanmamasına karşın, bir yıl sonra futbolu ilerleme kaydetmedi. Takımı sırtlayacak bir yıldız olma yolunda ümit vermedi. Giderek sıradanlaşan Oscar, sıra dışı bir karar vererek 2017’de henüz 26 yaşındayken Çin ligine transfer oldu. Chelsea bu transferden kasasına 60 milyon Euro koydu ama Brezilya’nın ümit bağladığı isimlerden biri olan Oscar 30’unu görmeden sönüp giden bir yıldız oldu.
Neymar, Brezilya’nın sarsılan imajını düzeltecek isim olarak lanse edildi. Pele’ye göre Messi’den daha iyi olan Neymar’ın taliplileri arasında Real Madrid’in yanı sıra İngiliz kulüpleri de vardı. Neymar, akıllı bir seçim yaptı. Real Madrid daha fazla para vermesine karşılık, oyun stiline daha yakın gördüğü Barcelona’yı tercih etti. 4 sezon Barcelona’da top koşturan Neymar, ne yapsa ikinci adamlıktan öteye geçemiyordu. Önünde aşılması imkansız bir Messi vardı. Messi gölgesinden kurtulmak için geçen yıl PSG’ye transfer olan Neymar, Paris’in kralı oldu ama Fransız takımıyla futbola mührünü vurması için ligden ziyade Şampiyonlar Ligi’nde kupayı kaldırması gerekiyor. Brezilya milli takımının ümidi Neymar, 2014’ten sonra Rusya 2018’de de yıllarca hasreti çekilen şampiyonluğa ülkesini taşıyamadı. Neymar, şuan için Brezilya’nın gururu olma yolunda sarsılmadan ilerliyor. Ama daha önünde aşması gereken Cristiano Ronaldo ve Messi engeli var. Şansı yaşının genç olması.
Oscar’da hayal kırıklığı yaşayan Brezilya ümidini Neymar’a bağlarken bu oyucunun adının yanına yazılacak yeni isim ise Gabriel Jesus ve Phillip Coutinho oldu. Manchester City’de Pep Guardiola’nın elinde parlayan bir yıldız olma yolunda ilerleyen Jesus için biçilen değer 80 milyon Euro. Yıldızlar topluluğu Manchester City’de zaman zaman forma bulamıyor ama Guardiola’nın güvendiği isimlerden biri olması en büyük avantajı olmaya devam ediyor. Yaşının 21 olması ise ayrı bir avantaj.
Barcelona formasını giyen Phillip Coutinho, ödenen rekor transfer ücretinin henüz hakkını veremedi. Neymar’ın üzerine düşen Messi gölgesinden Coutinho’da nasibini aldı. Son bir kaç yıldır başarılı Brezilyalı listesine Firmino, kaleciler Alisson ve Ederson eklendi. Ancak süper star kategorisinde şimdilik Neymar bulunuyor. Neymar’ın önünde de iki büyük engel!

Kaynak: https://medium.com/tr724/futbol-samba-yapmay%C4%B1-%C3%B6zledi-6581c5f9e02e

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.