BUGÜN İŞ BANKASI HİSSELERİ, YARIN ALTINIZDAKİ SANDALYE GİDECEK! - Semih Ardıç
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Adalet ve Kalkınma Partisi’ni (AKP) müteakip en fazla sandalyeye sahip ikinci partidir. Resmî protokolde “ana muhalefet” koltuğu CHP’nindir.
CHP evvela Saray’ın ekonomi müşavirlerinden Yiğit Bulut’un zikrettiği, akabinde Reis-i Cumhur Recep Tayyip Erdoğan’ın ete kemiğe büründürdüğü teşebbüsü hâlâ hafife alıyor.
İŞ BANKASI HİSSELERİ NE OLACAK?
Erdoğan her seferinde birkaç adım daha ilerliyor ve CHP’nin mülkiyetindeki İş Bankası hisselerini Hazine’ye devredeceğini belirtiyor.
Atatürk hayatta iken kaleme aldığı vasiyetinde yüzde 28,09 İş Bankası hissesini CHP’ye bıraktığını belirtmişti.
Atatürk’ün vasiyeti mucibince 1938’den bu yana CHP, İş Bankası yönetim kurulunda 4 üye bulunduruyor.
Amma velakin herhangi bir temettü (kâr payı) almıyor. CHP’nin payına düşen temettü, Türk Tarih Kurumu (TTK) ile Türk Dil Kurumu’na (TDK) tevdi ediliyor.
İLK DEFA KENAN EVREN DENEDİ
12 Eylül 1980 darbesinin fâili 7’nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in yarım kalan teşebbüsünü Erdoğan ikmal etmekte kararlı.
Erdoğan’ın gözüne kestirdiği banka ya da şirketleri öyle kolay kolay bırakmadığı sır değil. Bank Asya’nın fona devredilmesinin yegane müsebbibi Erdoğan’dır.
Erdoğan’ın “Battı.” dediği Bank Asya’nın 3,5 milyar TL mevduatı ve 1,7 milyar TL öz kaynağı olduğunu Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun Başkanı Şakir Ercan Gül açıklamıştı.
CILIZ BEYANLARLA NETİCE ALINABİLİR Mİ?
CHP hisse devrine hakikaten karşı mı? Erdoğan’ın adımlarına verdikleri karşılığa bakılırsa hiç öyle görünmüyor.
Cılız beyanlarla iktifa eden ana muhalefet bu sefer şu hakikati gözden ırak tutmamalı. 31 Mart 2019 Pazar günü mahallî idareler seçimi var ve memleket ağır bir iktisadî krizin pençesinde.
Erdoğan’ın hem bankaları hem de batan şirketleri kurtarması için mebzul miktarda paraya ihtiyacı var.
6 AYLIK KÂRI 3 MİLYAR TL
İş Bankası sıradan bir banka değil. 2018 senesinin ilk 6 ayında net kârı 3 milyar 55 milyon TL. Aktif büyüklüğü 400 milyar TL.
Sadece banka da değil. Paşabahçe, Şişecam, Soda Sanayii AŞ, Trakya Cam, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, Yatırım Finansman, Anadolu Sigorta ve İş Yatırım gibi farklı sektörlerin önde gelen markaları da İş Bankası’na ait.
İştirakleri ile 500 milyar TL’lik bir grupta dolaylı da olsa CHP’nin söz sahibi olması tek adam rejiminde kolay kolay sindirilemez.
Erdoğan bunu sindiremediğini saklamıyor: “Madem öyle niye yönetim kuruluna üye veriyorlar. Çeksinler o üyeleri.”
BANKA DAMAT BERAT’A BAĞLANACAK
İş Bankası’nın yüzde 28,09 payının Hazine’ye devredilmesi demek bankanın doğrudan Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’a bağlanması demek.
Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, CHP’nin mütereddit haline baktıkça ellerini ovuşturarak o büyük günü iple çekiyordur.
CHP gerçek manada bir direniş sergileyebilse, sivil ve organize muhalefetin nelere kadir olabildiğini Erdoğan’a gösterebilse İş Bankası’nda herhangi bir değişiklik olmayabilir.
Gelin görün ki CHP’de herkes muhalefetin iktidarına talip.
NABIZ YOKLAR, TAMAMSA DEVAM EDER
Türkiye’de hukuk ayaklar altına alınırken ana muhalefet partisi “kabul etmiyoruz”, “endişeliyiz” nevinden idare-i maslahat bir siyaset ortaya koyuyor.
Erdoğan’ın “nabız yokla, fazla itiraz yoksa bildiğin gibi devam et” şeklindeki son derece basit ve sığ stratejisine karşı tahkimat yapmaktan aciz bir muhalefet, İş Bankası’nı daha fazla elinde tutamaz.
Velev ki ellerinde Atatürk’ün vasiyeti olsun. Erdoğan rejiminde maddî-manevî her miras yağmalanmaya müstehaktır.
BERBEROĞLU HÜRRİYETİNE KAVUŞTU, ERDEM MAHPUS
Erdoğan’ın ipiyle kuyuya inen ve milletvekilliği dokunulmazlığının kaldırılmasında imzası bulunan CHP, Enis Berberoğlu’nun 17 ay mahpus kalmasının akabinde tahliye edilmesini teselli ikramiyesi saydı.
Oysa 26. Dönem Milletvekili Eren Erdem dokunulmazlığı kalkar kalkmaz hapse atıldı. Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski eş başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ iki senedir hapiste.
Onlar gibi yüzlerce Kürt siyasetçinin hürriyetlerinden mahrum kalmasında CHP’nin payı hiç de az değil.
KILIÇDAROĞLU-İNCE REKABETİ
26 Haziran seçiminde Cumhurbaşkanı adayı olan Muharrem İnce ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki zımni rekabet partide ihtilafları daha da artırdı.
Erdoğan bu dengeleri de kendi lehine kullanmayı gayet iyi biliyor.
Alev Coşkun ve Mustafa Balbay’a vaat ettiği iki koltuk ve bir köşe yazarlığı ile Cumhuriyet Vakfı’nı liberallerin elinden nasıl aldıysa İş Bankası hisselerini de yine CHP içinden birilerini devşirerek Hazine’ye devredecektir.
Zaten küçük ortağı Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) lideri Devlet Bahçeli dünden razı bu hamleye.
CHP’ye sarı inek hikâyesi diyeceğim demesine de kaç kişi o vahim hatayı işlediklerini itiraf edebilecek.
“Yarın artık bugündür” deyip Erdoğan’ın keyfîliklerine karşı kenetlenebilecek kaç isim var?
MUHALEFET GÖRÜNÜMLÜ SİYASET!
Otoriterlikten totaliterliğe geçildiği safhada en fazla katkıyı “muhalafet görünümlü kifayetsiz siyasetçiler” sağlar.
Son üç senede tarihin kendilerine sunduğu büyük fırsatı tepen CHP yarın, bugünleri arar hale gelebilir.
Zira bugün İş Bankası hisseleri, yarın oturdukları sandalyeler gidecek.
Görünen köy kılavuz istemez…
ÖNCEKİ SON 10 YAZI:
TÜM YAZILARI
Bu Yayına Yorum Yapın