Mete Han’ın hayatı, babasını ıslıklı ok ile öldürmesi ve sonrasında yaşananlar! | Mutlaka Oku
Mete Han’ın hayatı, babasını ıslıklı ok ile öldürmesi ve sonrasında yaşananlar ile ilgili hazırladığımız yazı dizisi (flood) sizlerle ↓
- Mete, Hun İmparatoru Teoman’ın Ulu Hatun eşinden doğan büyük oğlu ve tahtın veliahtıdır. Teoman, daha sonra ikinci bir eş almış ondan da bir oğlu olmuştur.
- Türk töresine göre tahta geçecek kişi hükümdarın eşinin doğurduğu ilk erkek oğuldur.
- Ama Teoman sebebi bilinmedik bir şekilde Mete’nin tahta geçmesini istemez. Tahtı ikinci eşi olan Çinli kadından olan oğlu için düşünür.
- Töreye göre tahta ilk oğulun geçmemesi için hasta ya da sakat olması gerekiyordu. Ancak bu şekilde diğer kardeşler taht için hak iddia edebilirdi.
- Ancak Mete’nin böyle bir durumu yoktu. Ne hastaydı ne de yaşı küçüktü. Toeman açıkça töreyi çiğniyordu.
- Ancak töreyi açık açık çiğnemek kolay değildi. Törenin, beylerin ve ulusun baskından çekindiği için türlü oyunlar içerisine girdi. Ve böylece baba ile oğul arasında gizliden gizliye bir hükümdarlık savaşı başlamış oldu.
- Teoman Mete’yi gözlerden ırak olması için ve düşlediği planı gerçekleştirmek için komşu kavim olan Yüeçiler’e (Yuezhi) rehin olarak gönderdi.
- Sonrasında ise oğlunu rehin verdiği kavme saldırarak Mete’yi ortadan kaldırmak istedi. Bu şekilde töreden yana sıkıntı olmayacak, her şey kılıfına uydurulmuş olacaktı.
- Ancak oğlu Mete sandığından çok daha zekiydi. Babasının askerleri arasında ona hizmet eden beyler vardı.
- Bu şekilde Yüeçiler’e saldırı yapılma haberini önceden almış, oradan çoktan uzaklaşmıştı.
- Bu açıkça baba oğul arasında bir savaşın resmen başlangıcıydı ama onlar hiçbir şey olmamış gibi davrandılar.
- Hatta Teoman kurduğu komplonun izlerini silmek, Mete’nin başarısına sevindiğini göstermek için Mete’nin emrine bir tümen vererek onu ödüllendirmiş gibi yaptı.
- Mete’nin saldırıdan kurtulması, ulusun gözünde onu bir kahraman yaptı. Teoman’ın planı tam tersine bir etkiyle işledi, Mete ata topraklarına çok daha güçlü dönmüş oldu.
- Artık Mete’nin tek bir isteği vardı. Babasının ölümünü beklemeden tahtı ondan almak. Nitekim öyle de oldu. Babasının onun emriğine verdiği tümeni darbe için hazırlamaya başladı.
- Mete, kendisine suikast düzenleyen babası için bir askeri düzen oluşturdu. Hedefe giderken ıslık çıkaran bir ok imal etti.
- Atlı-okçu birliğinin eğitimi sırasında kendisi bu oku nereye atarsa, erlerinin de hep birlikte oklarını o tarafa atmaları gerektiğini onlara emretti.
- Mete, bir gün ıslık çıkaran okunu en değerli atlarından birinin vücuduna attı. Tereddüt edip ok atamayan askerlerini idam ettirdi.
- Kısa bir süre sonra oku ile kendi eşini vurdu. Askerlerinden yine ok atacak cesarette olamayanlar vardı. Mete onları tek tek kendisi öldürdü.
- Bir süre sonra Mete, av sırasında ıslık çıkaran oku ile babasının değerli atını vurdu, emrindeki erler istisnasınız aynı hedefe ok attı.
- Bu durum Mete’ye askerlerinin artık güvenebileceği itaat seviyesine geldiğini anlatıyordu.
- Yine bir gün babası ile ava gittiği sırada ıslıklı okunu Hun hükümdarı Teoman’a attı. Askerler hiç tereddüt etmedi. Böylece Teoman öldürüldü.
- Bunun üzerine Mete, üvey annesini, üvey kardeşini ve kendisine itaat etmeyen tüm beyleri bertaraf ederek kendisini M.Ö 209 yılında Hun Hükümdarı ilan etti.
- Mete’nin töreyi ve devleti korumak için yaptığı bu hareket ise Türk ulusu tarafından takdirle karşılandı.
- Mete Han, kurduğu bu askeri düzendeki orduda emir komuta zinciri ile on ve katları şeklinde birlikler oluşturdu. Böylece günümüz ordularının temellerini attı.
- Yakın çevrelerde dağınık olarak yaşayan diğer Türk topluluklarını da yanına aldı ve tüm Türkler ilk kez tek bir bayrak altında toplandı.
- Mete Han’ın yenilmez ordusuna hükmettiği bu kutlu yıllar, Çin kaynaklarında korkulu yıllar olarak geçer.
- Mete Han, M.Ö 187 yılında aşılmaz olarak sandıkları Çin Seddi’ne güvenerek baş kaldıran Çinlileri, Çin Seddi’ni aşarak mağlup etti.
- Tahtta kaldığı 35 yıl boyunca birçok ilki gerçekleştiren Mete Han, M.Ö. 174’te öldüğünde arkasında tek bir bayrak altında yaşayan Türklerden oluşan koca bir imparatorluk bıraktı.
- Mete Han’ın büyük ve bağımsız devlet kurma fikri, kusursuz askeri düzeni kendisinden sonra gelen tüm Türk devletlerine ilham verdi ve bu fikir günümüze kadar geldi. Ayrıca,
Mete Han’ın askeri düzeni oluşturduğu ve tahta çıktığı tarih olan M.Ö. 209 yılı bugün Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın kuruluş yılı olarak kabul edilir.
Bu Konu, T Ü R K @turkgrup_ Kullanıcı adıyla paylaşımlar yapan, bir Twitter hesabının, paylaşımlarından derlenerek oluşturulmuştur…
Kaynak: Mutlaka Oku | https://mutlakaoku.com/mete-hanin-hayati-babasini-islikli-ok-ile-oldurmesi-ve-sonrasinda-yasananlar/ @Bilgiselleri aracılığıyla
Bu Yayına Yorum Yapın