Seçim Güvenliğin için Dikkat Edilmesi Gerekenler! (‘Akp Nasıl Oy Çalacak!’) | Mutlaka Oku
Herkes adayları konuşurken en önemli mesele hala sandık güvenliği.
- Dikkat edilmesi gereken AKP’nin zayıf olduğu sandıklar değil özellikle güçlü olduğu ilçelerdeki sandıklar..
- Bu flood son üç seçimde AKP’nin +%40 oy aldığı ilçeler bazındaki veriler incelenerek hazırlanmıştır.
- AKP’nin güçlü olduğu bölgeler için muhalefetin “nasıl olsa iktidar o bölgelerde birinci olacak” anlayışı hırsızlığı kolaylaştıracak.
- Örneğin: 24 Haziran’da Bingöl’de AKP’nin %85 oy aldığının duyurulması kimseyi şaşırtmayacaktır oysa hırsızlık beklenmeyen noktalarda başlıyor..
- Bingöl örneğinden devam edelim. 7 Haziran seçimlerinde Bingöl’de AKP %47 oy aldı ve bu oran 1 Kasımda %65 fırladı.
- 7 Haziran’da AKP’nin Bingöl’de birinci olduğu 3 ilçedeki oy ortalaması %58.66 iken aynı ilçelerdeki oran 1 Kasım’da %76.48’e fırlayarak +1 vekil almasını sağladı.
- Benzer bir örnek için Kars’a bakalım. AKP’nin 7 Haziran’da birinci parti çıktığı 3 ilçedeki oy oranın ortalaması 35.30 iken aynı 3 ilçede 1 Kasım’da aldığı oy oranı %45.79 fırlıyor ve AKP üç bin oy farkla +1 vekil fazla çıkarmış oluyordu..
- AKP’nin güçlü olduğu yüzlerce ilçede Haziran-Kasım seçimlerinde değişimi ortalama %15. İlçelerde ki sonuçlar il bazında toplandığında AKP vekiller artıyordu. Yüzbinlerce oydan bahsettiğimiz düşünülürse-basitçe TR’deki 185 bin sandıkta 20 şer oyun değiştirilmesi %5’lik artış sağlar.
- AKP’nin bir diğer hedefinin önceki seçimlerde çok az farkla kaybettiği sandıkların olması muhtemel. Hedef bölgelerdeki sandıklar için uygun görevliler şimdiden ayarlanmıştır bile. Bu sandıklardaki sayımlarda muhalefetin oylarının geçersiz sayılması denenebilir…
- Geçersiz oylardaki gariplik için İstanbul K. Çekmece’ye bakalım. 7 Haziran’da K. Çekmece’deki geçersiz oy sayısı 32.240 iken 1 Kasım’da aynı sandıklardaki geçersiz oy sayısı 5.920’ye düşüyordu. HDP’de 10 bin oy kaybederken AKP’de 7 Haziran’a göre 47.000 oy artırmış oluyordu.
- Geçersiz oylar incelediğinde muhalefetin güçlü olduğu bölgelerde geçersiz oy oranları daha yüksek olduğu görülecek. Geçersiz sayılan her bir oya karşılık AKP aynı oranda oy artışı sağlamış oluyor. Her sandıkta 10 oy geçersiz sayıldığı an yaklaşık 2 milyon oy çöpe gidiyor.
- AKP’nin seçim karnesindeki tuhaflıklara 1 Kasım seçimlerinin ardından yapılan Referandumdaki benzerlikleri de ekleyelim. Kasım seçimi ve Referandumu karşılaştırdığımızda geçersiz oyların sayısı ve seçime katılım oranı neredeyse eşit…
- Yine referandumda 2 bin 397 sandıkta seçmen sayısından fazla oy kullanıldığını görüyoruz ve bu sandıkların 960’ında %100 Evet oyu çıkarken diğer sandıklarda Evet oranı %90 üzerinde (bu sandıklarda kullanılan toplam oy 89.158 ve sandıkların tamamı iktidarın güçlü olduğu yerler)
Son iki seçim ve Referandum değerlendirildiğinde muhalefetin özellikle ilçe merkezlerinde sandık güvenliği için çaba sarf etmesi gerekliliğini gösteriyor. Mevzuata hakim müşaitler ve görevliler olmadığı takdirde 1 Kasım seçimi ve Referandumun birebir tekrarını yaşayacağız…
Bu Konu, Deniz Amed @NDenizAmedS Kullanıcı adıyla paylaşımlar yapan, bir Twitter hesabının, paylaşımlarından derlenerek oluşturulmuştur…
Kaynak: Mutlaka Oku | https://mutlakaoku.com/secim-guvenligin-icin-dikkat-edilmesi-gerekenler-akp-nasil-oy-calacak/ @Bilgiselleri aracılığıyla
Bu Yayına Yorum Yapın