ASGARÎ ÜCRETTEN VERGİ KALKTI MI? | Semih Ardıç
YORUM | SEMİH ARDIÇ
Başbakan Binali Yıldırım 27 Şubat 2018’de Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Türkiye Büyük Millet Meclisi Grubu’na hitaben asgarî ücretten vergi alınmayacağını söyledi. Hatta Yıldırım’ın sözlerini iktidara yakın internet siteleri ‘son dakika’ diye duyurdu. Yıldırım hakikatte böyle bir değişiklik yapılmadığı halde asgarî ücretlilere müjde veriyor gibi konuşurken son derece rahattı.
64. doğum gününü Ajdan Pekkan, Yavuz Bingöl, Orhan Gencebay, Kadir Çöpdemir, İbrahim Tatlıses ve Hülya Koçyiğit gibi ünlü isimlerle Beylerbeyi Sarayı’nda kutlayan AKP lideri ve Reis-i Cumhur Recep Tayyip Erdoğan beş günlük Afrika seyahatine çıkınca seçim yatırımlarını kürsüden ilan etme nöbeti Yıldırım’a kaldı.
VAATLER SEÇİMİN YAKLAŞTIĞININ İŞARETİ
Başbakan’ın AKP grubunda yaptığı konuşma baştan sona seçim vaatleri ile doluydu. Bütçe açığında, cari açıkta dünya rekorları kırılsa da bunlara matuf tedbir hak getire. Seçim vaatlerinin artmaya başlaması 2018 senesinin sonbaharında bir erken seçim ihtimalinin kuvvetlendiğinin işareti olarak mütalaa edilebilir.
Şu hususun altını çiziyorum. O vaatler ekseriyet itibarıyla daha evvelki seçimlerde yine AKP tarafından dile getirildiği halde şu ana dek tutulmadı. Mamafih Başbakan Yıldırım bol kepçeden başlıkları sanki ilk defa vaat ediyormuş ya da yerine getirilmiş gibi kendinden emin bir edayla aktardı.
ASGARÎ ÜCRETTEN 258,76 TL VERGİ ALINIYOR
Bunlar arasında asgarî ücretten vergi alınmayacağına dair sözleriyle alenen çarpıtma yaptı ve milyonlarca insanı yanılttı. Asgarî ücretten vergi alınmayacağı 3 Kasım 2002’de iktidara gelmeden evvel AKP’nin seçim beyannamesinde yer almıştı.
6 milyona yakın asgarî ücretli o günden bugüne vergi yükünden kurtulamadı. O söz parti programında kaldı. Lüks tekne sahiplerine Özel Tüketim Vergisi almayan AKP asgarî ücretten her ay 258 lira 76 kuruş Gelir Vergisi tahsilatına devam ediyor.
Rakamlarla izah edelim. 2018 senesi için açıklanan asgarî ücret brüt 2 bin 29 lira. Yapılan vergi kesintileri müteakip kalan tutar 1.603 lira. Asgarî ücrette Sosyal Güvenlik Primi olarak 304 lira kesiliyor. İlaveten işçiler Gelir Vergisi için 259 TL, Damga Vergisi için 15 lira ödüyor.
365 GÜNÜN 104 GÜNÜ VERGİ VE SGK PRİMİNE
Yapılan bu kesintilere Asgari Geçim İndirimi (AGİ, eski ismi ile vergi iadesi) ilave edilince maaş 1.603 lira 12 kuruşa tamamlanıyor. Bir başka ifadeyle asgarî ücretli 2018’de 365 günlük emeğinin 104 günü vergi ve SGK için gidecek.
Bir tarafta vergi ödememek için Man Adası’na, Panama’ya milyonlarca dolar para transfer eden iktidara yakın isimler diğer tarafta açlıkla boğuşan insanların gırtlağına çökmüş bir vergi sistemi. Gelir adaletsizliğine vergi adaletsizliği ile vurulan öldürücü darbe. Hal böyle iken Başbakan müjdeden bahsedebiliyor. Demek istiyor ki: “Hadi yine iyisiniz. Biraz insafa geldik, yüzde 15 vergi sizin için kâfi!”
YÜZDE 20’LİK DİLİME ÇIKINCA FARK BÜTÇEDEN
Esasında Başbakan Gelir Vergisi diliminde bir üst basamağa çıkıldığında aynı verginin alınmaya devam edeceğini söylüyor. Yüzde 15’lik kesinti yüzde 20’ye çıkarılmayacak. Zira vergi kesintisi arttığı için çalışanların eline geçecek net ücret azalacaktı. Maaştan yapılacak vergi kesintisi 315 TL’yi bulacaktı ve yılın ikinci yarısında net asgarî ücret 1.603 liranın da altına düşecekti.
İki senedir olduğu gibi 2018’de de Gelir Vergisi diliminde çalışanlara düşen tutarın bir kısmı bütçeden karşılanacak. Vergi kaldırılmayacak. Asgarî ücretliden vergi almaya devam edilecek. Sadece sene içinde vergi daha da yukarı çıkmayacak. O açık da bütçeden, yani vergi gelirlerinden karşılanacak.
ÖLÜMÜ GÖSTERİP SITMAYA RAZI EDİYORLAR
Asgarî ücret sadece bir misal. Resmî yalanlar artık teamüle dönüştü. Kuvvetle muhtemel iktidar bunu bilerek yapıyor. Çin, Romanya ve Bulgaristan’dan sonra en düşük maaşa talim eden düşük gelirli insanlardan alınan fahiş verginin göze batmaması için ölümü gösterip sıtmaya razı ediyorlar. Nitekim bu taktik işe yarıyor. Günün sonunda işçiler, “Neyse ki yüzde 20’lik dilime girmedik, buna da şükür.” diyor.
Başbakan Binali Yıldırım’ın sözleriyle sevinenler burada yazdıklarımdan rahatsızlık duymuş olabilir. Kendilerine tavsiyem şu: Lütfen ay başında bordronuzu bir daha gözden geçirin.
Vergi kalktıysa herkesten özür dileyeceğim…
ÜCRET GELİRLERİNDE ESAS ALINACAK GELİR VERGİSİ TARİFESİ*:
14 bin 800 TL’ye kadar: Yüzde 15
34 bin TL’nin 14 bin 800 TL’si için 2.220 TL, fazlası: Yüzde 20
120 bin TL’nin 34 bin TL’si için 6.060 TL, fazlası: Yüzde 27
120 bin TL’den fazlasının 120 bin TL’si için 29.280 TL, fazlası: Yüzde 35
(*) Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 2018 senesinde uyguladığı tarife.
2018 ASGARÎ ÜCRET TABLOSU
BRÜT ÜCRET: 2.029,50 TL
Sigorta Pirimi İşçi Payı: 28413 TL
Gelir Vergisi Matrahı: 1.725,08 TL
Gelir Vergisi: 258,76 TL
Damga Vergisi: 15,40 TL
Kesintiler Toplamı: 578,59 TL
Asgarî Geçim İndirimi (Bekâr ve çocuksuz): 152,21 TL
NET ÜCRET (Asgarî ücret+AGİ): 1.603,12 TL
Bu Yayına Yorum Yapın